Ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται αλλά οι τιμές εκτοξεύονται

Η αποκλιμάκωση στο 9,1% τον Οκτώβριο, από το 12% που ήταν τον Σεπτέμβριο, είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τις ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, που αγγίζουν ακόμα και το 68,4%

Αποκλιμάκωση στα «χαρτιά» παρουσίασε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο, υποχωρώντας στο 9,1%, από το 12% που ήταν τον Σεπτέμβριο, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, το καλάθι του νοικοκυριού έχει πάρει… φωτιά, με τις ανατιμήσεις να αγγίζουν ακόμα και το 68,4%.

Η επιβράδυνση του πληθωρισμού δεν αντανακλά μειώσεις ή υποχωρήσεις των τιμών, ωστόσο οι τιμές συγκρίνονται με εκείνες του Οκτωβρίου του 2021, όταν είχαν αρχίσει να παρουσιάζουν σημαντική άνοδο. Η μειωμένη σε σχέση με πέρυσι κατανάλωση σε καύσιμα θέρμανσης (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, στερεά καύσιμα) λόγω της παράτασης της καλοκαιρίας και η πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου από τα μέσα του μήνα βοήθησαν να επιβραδυνθούν οι αυξήσεις στα καύσιμα, ωστόσο το επίπεδο των τιμών παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛ.ΣΤΑΤ., η τιμή του φυσικού αερίου καταγράφει αύξηση κατά 68,4%, του πετρελαίου θέρμανσης, που άρχισε να διατίθεται από τα μέσα του μήνα, 20,8%, ενώ στα στερεά καύσιμα (ξύλα, πέλετ) 23% και τα υγρά καύσιμα κατά 17,8%.

Την ίδια ώρα τα τρόφιμα και οι υπηρεσίες που συνδέονται με τις τιμές των καυσίμων συνεχίζουν την κούρσα ανόδου των τιμών τους. Τα γαλακτοκομικά και τα αβγά καταγράφουν για τον Οκτώβριο αύξηση στις τιμές τους κατά 24,2%, το ψωμί και τα δημητριακά κατά 19,3%, τα κρέατα 17,3%, τα έλαια και τα λίπη 16,6%, τα λαχανικά 13,2%, ο καφές, το κακάο και το τσάι 13,4%, τα λοιπά τρόφιμα 12%, η ζάχαρη, οι σοκολάτες και τα γλυκά κατά 6,1% και τα νωπά φρούτα κατά 3,4%. Στις υπηρεσίες τα κόμιστρα για τις μεταφορές επιβατών με ταξί καταγράφουν αύξηση κατά 32,9%, τα εισιτήρια αεροσκαφών κατά 30,6% και τα εισιτήρια των πλοίων κατά 26,7%. Οι τιμές σε ξενοδοχεία, μοτέλ και πανδοχεία καταγράφουν αύξηση κατά 20,2%, τα εισιτήρια στους κινηματογράφους και τα θέατρα κατά 14,2% και το πακέτο διακοπών κατά 12%.

Οι τιμές στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα αυξήθηκαν κατά 19,4%, στα καινούργια αυτοκίνητα κατά 12,3% και στα μοτοποδήλατα κατά 8,4%. Επίσης, τα ανταλλακτικά και τα αξεσουάρ αυτοκίνητου καταγράφουν αύξηση τιμών κατά 10,3%. Ο μέσος πληθωρισμός του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2021 – Οκτωβρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2020 – Οκτωβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 9,2% έναντι μηδενικής μεταβολής που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2020 – Οκτωβρίου 2021 με το δωδεκάμηνο Νοεμβρίου 2019 – Οκτωβρίου 2020. Ο μέσος πληθωρισμός του συνόλου του 2022 έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς θα προσδιορίσει την αύξηση των συντάξεων για ένα μέρος των συνταξιούχων, αλλά και τις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

ΠΗΓΗnewsbreak.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...