Ο Ερντογάν, οι εκλογές και οι Αμερικάνοι

Κάπου μέσα στον Φλεβάρη ο Αμερικανός Υπουργός εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα κάνει μια βόλτα στα μέρη μας, να δει από πρώτο χέρι πόσο χειρότερη μπορεί να γίνει η «ατμόσφαιρα» στα ελληνοτουρκικά εξ αιτίας τις προεκλογικής περιόδου, προς την οποία μπαίνουν οι δύο (Ελλάδα και Τουρκία) «σύμμαχες» χώρες.

Μέχρι τότε είναι πιθανό να έχει ξεκαθαριστεί η ακριβής ημερομηνία που θα στηθούν οι κάλπες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία. Με δεδομένο ότι σύμφωνα με το τουρκικό Σύνταγμα η προκήρυξη των εκλογών πρέπει να γίνει δύο μήνες πριν αυτές πραγματοποιηθούν ο Ερντογάν έχει την ευχέρεια να περιμένει μέχρι τις 14 Μαρτίου πριν ανακοινώσει την ειλημμένη- όπως πιστεύουν στην Τουρκία- απόφασή του να στήσει τις κάλπες στις 14 Μαΐου.  

Με άλλα λόγια, ο Ερντογάν έχει το περιθώριο να περιμένει το τετ α τετ με τον Μπλίνκεν μπας και την τελευταία στιγμή καταφέρει να του αποσπάσει το «δώρο» που δεν μπόρεσε  να εξασφαλίσει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος  την περασμένη Τετάρτη συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του στην Ουάσιγκτον.  

Οι απαιτήσεις των ΗΠΑ

Στο επίκεντρο του αμερικανοτουρκικού παζαριού βρίσκονται τα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας και ειδικότερα η αναβάθμιση των αμερικανικής κατασκευής αεροσκαφών f-16 που διαθέτει και η προμήθεια καινούργιων. Ωστόσο, οι αμερικανικές απαιτήσεις…

·        να επιστραφούν στην Ρωσία οι c 400

·        να αρθούν οι αντιρρήσεις για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

·        να μη γίνει εισβολή στη Συρία

·        να «μαλακώσει» τη στάση του έναντι της Ελλάδας προκειμένου να προσχωρήσει ο εκσυγχρονισμός της τουρκικής πολεμικής αεροπορίαςhttps://d0a4a1a99d86b24dbd2b43743d6fb2ac.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

δεν είναι τα μεγαλύτερα από τα προβλήματα που έχει να χειριστεί ο Ερντογάν

Η προσοχή του Τούρκου ηγέτη είναι επικεντρωμένη στην στρατηγική που ακολουθεί προκειμένου να εξασφαλίσει την επανεκλογή του. Σ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το παζάρι του με τους Αμερικανούς. Είτε, δηλαδή, θα πάρει τα εξοπλιστικά και θα τα «πουλήσει» στο εσωτερικό (αποσιωπώντας τα ανταλλάγματα που έδωσε) είτε, το πιθανότερο, δεν θα τα πάρει και θα «ταΐσει» αντιαμερικανισμό όπως κάνει τα τελευταία χρόνια τους, συνηθισμένους σ αυτό το κλίμα, ψηφοφόρους του… 

Δημοσκοπική ανάκαμψη

Σύμφωνα με τις (αναξιόπιστες) δημοσκοπήσεις στη γειτονική χώρα, ο Ερντογάν δείχνει να ανακάμπτει, χωρίς ωστόσο να καταγράφεται το «ρεύμα» που τον οδηγούσε και σάρωνε στις προηγούμενες αναμετρήσεις στις οποίες θριάμβευε την τελευταία 20αετία. 

Μέχρι στιγμής, πάντως,  ο Ερντογάν εμφανίζεται ως ο μόνος «στιβαρός» υποψήφιος για τον προεδρικό θώκο, καθώς όχι μόνο δεν έχει εμφανιστεί ισχυρή προσωπικότητα εναντίον του, αλλά και ο συνασπισμός των 6 κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν φαίνεται να καταλήγει (ακόμα) σε ένα πρόσωπο. Όπως λένε οι αυτοί που παρακολουθούν και γνωρίζουν την πολιτική σκηνή στην Τουρκία οι πιθανότητες του Ερντογάν να νικήσει στις εκλογές πολλαπλασιάζονται αν σταθεί απέναντί του ένας (φθαρμένος πολιτικά) υποψήφιος τον οποίο θα υποστηρίξουν τα κόμματα του συνασπισμού της αντιπολίτευσης. Σ αυτήν την περίπτωση, λένε αυτοί που «διαβάζουν» το κλίμα στην Τουρκία, ο Ερντογάν έχει πιθανότητα να κερδίσει στον πρώτο γύρο.  

Στην περίπτωση που εμφανιστούν πολλοί υποψήφιοι θα υπάρξει και δεύτερος γύρος και τα πράγματα θα είναι λιγότερο ελεγχόμενα για τον τούρκο ηγέτη. 

Κάτι που επίσης πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η τουρκική δικαιοσύνη έχει ήδη «κρεμάσει» το… γιαταγάνι της πάνω από το κεφάλι του Δήμαρχου της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος θα μπορούσε κάτω από προϋποθέσεις να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στον Ερντογάν και το «κουρασμένο» σύστημα εξουσίας που έχει δομήσει.  

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται υπό στενή αμερικανική παρακολούθηση, καθώς η Ουάσιγκτον δεν ρισκάρει εκπλήξεις που θα διαταράξουν την εύρυθμη λειτουργία της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.   

Υπό αυτήν την έννοια, η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά  ότι μπορεί εκ του ασφαλούς να διαχειριστεί  προεκλογικά επ ωφέλειά της τους επιθετικούς λεονταρισμούς της τουρκικής ηγεσίας… 

Άλλωστε, στο παρασκήνιο, ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν έχει εγκατασταθεί στο πλαίσιο των επαφών των διευθυντών των διπλωματικών γραφείων των δύο ηγετών (Μπούρα και Καλίν) που συναντήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβρη  υπό την εποπτεία του Γερμανού ομολόγου τους. Στο επίκεντρο των εν λόγω επαφών, όπως επιμένουν οι πληροφορίες βρίσκεται η υπόδειξη για μείωση του στρατιωτικού αποτυπώματος στην ελληνοτουρκική μεθώριο…

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...