Ο διεφθαρμένος διπλωμάτης που έριξε τον Καραμανλή προκαλεί κατηγορώντας την Ελλάδα για «στρατιωτικοποίηση» των νησιών

Η συνέντευξη που έδωσε ο διεφθαρμένος διπλωμάτης και αχυράνθρωπος του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας, Μάθιου Μπράιζα στον Φιλελεύθερο της Κύπρου, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι ο Κώστας Καραμανλής και η κυβέρνηση του γκρεμίστηκαν από τουρκικά και αζέρικα συμφέροντα. Η πολιτική των αγωγών που ακολούθησε ο Κώστας Καραμανλής, θα είχε εξασφαλίσει στην Ελλάδα άφθονο, φθηνό φυσικό αέριο, χωρίς την διαμεσολάβηση των εχθρών μας, δηλαδή της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν, από τις οποίες σήμερα εξαρτώμεθα πλήρως.

Η πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή ήταν μία πράξη εθνικής προδοσίας, όπως επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά σήμερα, από την συγκεκριμένη συνέντευξη.

Ο Μπράιζα αναίσχυντα, κατηγορεί την Ελλάδα για «παράνομη στρατιωτικοποίηση» των νησιών, ενώ υπερθεματίζει της ακύρωσης του αγωγού East Med και θεωρεί ότι η καλύτερη λύση για το ενεργειακό, είναι ένας αγωγός που θα περνάει από την Τουρκία!

Δήλωσε συγκεκριμένα:

– Είναι οι απειλές σε σχέση με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. 

– Η τοποθέτηση στρατευμάτων σ’ αυτά τα νησιά είναι ενάντια στις πρόνοιες των σχετικών συμφωνιών. Καλείται ο Ερντογάν να μένει σιωπηλός όταν αυτό συμβαίνει; Ενδεχομένως θα πρέπει να σιωπά. Τι θα πάρει όμως ως αντάλλαγμα για να σιωπήσει;

– Υπάρχει η εκτίμηση ότι όλη αυτή η επιθετικότητα του Ερντογάν έχει να κάνει με τις εκλογές. 

– Ενδεχομένως. Όμως ο μέσος Τούρκος που ξυπνά κάθε πρωί δεν ενδιαφέρεται είτε για την Ελλάδα είτε για την Κύπρο. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η οικονομία. Αυτό είναι το μέγιστο θέμα, και η οικονομία της Τουρκίας είναι σε άσχημη κατάσταση. Αυτό που χρειάζεται να κάνει για να κερδίσει τις εκλογές είναι να κινηθεί η οικονομία. Ως εκ τούτου η Ελλάδα και η Κύπρος δεν είναι στην κορυφή της ατζέντας του. Επίσης πιστεύω ότι ο Ερντογάν είναι πραγματικά εκνευρισμένος με τις αναφορές του πρωθυπουργού Μητσοτάκη στο Κογκρέσο.

– Πιστεύετε ότι ο αγωγός της Ανατολικής Μεσογείου θα κατασκευαστεί; 

– Δεν το νομίζω. Πρώτα απ’ όλα δεν έχει οποιαδήποτε λογική ως προς την εμπορική του διάσταση. Είναι μια εξαιρετικά ακριβή επιλογή μεταφοράς φυσικού αερίου. Μπορεί με μικρότερους αγωγούς από την Κύπρο και το Ισραήλ να μεταφερθεί το φυσικό αέριο στην Αίγυπτο και από εκεί επενδύοντας στο υγροποιημένο φυσικό αέριο να το μεταφέρεις οπουδήποτε.

– Αν δεν θέλει κάποιος να πάει με αγωγό προς την Τουρκία; 

– Ναι, υπάρχει πάντα η προοπτική του LNG. Από εμπορικής άποψης η πιο λογική επιλογή είναι ένας αγωγός μέσω Τουρκίας. Πρόκειται για μια τεράστια αγορά που οι ανάγκες της αυξάνονται όλο και περισσότερο.

– Λέγεται πως εάν κατασκευαστεί ένας αγωγός προς την Τουρκία, τότε αυτή θα μπορεί να ελέγχει τη διακίνηση του φυσικού αερίου και θα εκβιάζει. 

– Ακόμα και τώρα που μιλάμε υπάρχει ένας μικρότερος αγωγός από την Τουρκία προς την Ελλάδα, υπάρχουν κι άλλοι αγωγοί που διέρχονται μέσω της χώρας. Δεν άκουσα ποτέ κανένα Τούρκο αξιωματούχο να χρησιμοποιεί τους αγωγούς αυτούς ως όπλο. Κατά την άποψή μου η πλέον λογική προσέγγιση είναι η Κύπρος και το Ισραήλ να στείλουν μέρος του φυσικού τους αερίου προς την Αίγυπτο και ένα μέρος προς την Τουρκία. Είναι η πλέον λογική και συμφέρουσα επιλογή.

– Πιστεύετε ότι η ανακάλυψη φυσικού αερίου μπορεί να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού ή λειτουργεί ως αρνητικός παράγοντας;

– Η απάντηση θα ήταν πως ναι, η ενέργεια μπορεί να βοηθήσει. Αλλά λόγω των εντάσεων, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος αποφάσισαν να συστήσουν το Ενεργειακό Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό είχε ως στόχο του να απομονωθεί η Τουρκία. Όλα αυτά αλλάζουν. Ενδεχομένως, εάν η Τουρκία συμμετέχει στο φόρουμ ως παρατηρητής, είναι κάτι που θα συνεχίσει να μειώνει τις εντάσεις. Ή ακόμα θα μπορούσαν οι πολιτικοί να φύγουν από τη μέση και να αφήσουν τις εταιρείες να βρουν τη λύση.

Το παρασκήνιο της πτώσης της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή το μάθαμε και από τις διαρροές των τηλεγραφημάτων μέσω Wikileaks.

Το Olympia εδώ και 12 χρόνια περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιώντας τον διεφθαρμένο διπλωμάτη Μάθιου Μπράιζα εκβίασε την κυβέρνηση Καραμανλή προκειμένου να σταματήσει την πολιτική των αγωγών, με αποτέλεσμα να φτάσουμε σήμερα στο σημείο όπου η πατρίδα μας είναι ενεργειακά εξαρτημένη από την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν. Εκεί που διέρχεται ο μοναδικός αγωγός.

Παράλληλα, επειδή κάποιοι γκρέμισαν την κυβέρνηση Καραμανλή, η Ελλάδα έχασε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από το ενεργειακό κόστος, ενώ θα μπορούσαν έχει όλα αυτά τα χρόνια φτηνό αέριο, όπως ακριβώς έκανε η Γερμανία, που τότε μας κουνούσε το δάχτυλο.

Γράφαμε λοιπόν εδώ και χρόνια ότι ο Μπράιζα είναι έμμισθος της τουρκικής και της αζερικής προπαγάνδας. Σήμερα λοιπόν ο Μπράιζα έχει έδρα την Τουρκία, αμείβεται με τεράστια ποσά και φυσικά διακινεί την τουρκική προπαγάνδα, συκοφαντώντας στην Ελλάδα.

Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι όποιος εκείνη την εποχή συνέπραξε με οποιοδήποτε τρόπο και αναπαρήγαγε τις συκοφαντίες και προωθούσε το ανθελληνικό σχέδιο του Μπράιζα, θα πρέπει ακόμα και σήμερα να δικαστεί για εσχάτη προδοσία. Σήμερα δυστυχώς κάποιοι εξ’αυτών βρίσκονται στο κόμμα Μητσοτάκη και σε κυβερνητικούς θώκους.

Ο έντιμος ανακριτής Φούκας, άνοιξε το δρόμο. Δυστυχώς κάποιοι έσπευσαν βιαστικά να τον κλείσουν.

ΠΗΓΗolympia.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ