Ο Άντονι Φάουτσι καλεί την Κίνα να δημοσιεύσει τα ιατρικά αρχεία εργαζομένων στο εργαστήριο της Γουχάν

Ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν, Δρ. Άντονι Φάουτσι, κάλεσε την Κίνα να δημοσιεύσει τα ιατρικά αρχεία εννέα ατόμων που, σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσαν να δώσουν ζωτικές ενδείξεις για το αν ο Covid-19 εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως αποτέλεσμα διαρροής σε εργαστήριο.

Ο Δρ Φάουτσι, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, δήλωσε στους “Financial Times” ότι τα αρχεία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επίλυση της συζήτησης σχετικά με την προέλευση της ασθένειας που έχει σκοτώσει περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Τα εν λόγω αρχεία αφορούν τρεις ερευνητές στο Ινστιτούτο ιολογίας του Γουχάν που φέρεται να αρρώστησαν τον Νοέμβριο του 2019 και έξι ανθρακωρύχους που αρρώστησαν μετά την είσοδό τους σε μια σπηλιά νυχτερίδων το 2012. Στη συνέχεια, επιστήμονες από το Ινστιτούτο ιολογίας του Γουχάν επισκέφθηκαν το σπήλαιο για να πάρουν δείγματα από τα νυχτερίδες. Τρεις από τους ανθρακωρύχους πέθαναν.

Η προέλευση του Covid-19 έχει γίνει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα γύρω από την πανδημία. Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε πέρυσι ότι πίστευε ότι ο κορωνοϊός είχε διαρρεύσει από εργαστήριο της Γουχάν, αλλά η θεωρία αυτή απορρίφθηκε ευρέως από την πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας, που ισχυρίστηκε ότι ήταν πολύ πιο πιθανό ο ιός να μεταφέρθηκε φυσικά από ζώα σε ανθρώπους. Ωστόσο, η θεωρία της διαρροής από εργαστήριο έχει αναζωπυρωθεί τις τελευταίες εβδομάδες αφού μια ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων υπέγραψε μια επιστολή υποστηρίζοντας ότι το ενδεχόμενο αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Υπήρξε επίσης αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τους ερευνητές της Γουχάν που νοσηλεύτηκαν εβδομάδες πριν καταγραφεί επίσημα η πρώτη περίπτωση του Covid-19. Ο Μπάιντεν διέταξε την περασμένη εβδομάδα τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ να καταλήξουν σε συμπέρασμα εντός 90 ημερών σχετικά με το πώς ξεκίνησε η πανδημία. Ο Λευκός Οίκος είπε ότι δύο κλάδοι της κοινότητας πληροφοριών πιστεύουν ότι ο ιός Sars-Cov-2 μεταδόθηκε φυσικά, αλλά ένας τρίτος πιστεύει ότι προήλθε από το Ινστιτούτο Wuhan. Κανένας από τους κλάδους δεν έχει υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης στο συμπέρασμά του, αναφέρουν οι FT. Ωστόσο, Κινέζοι επιστήμονες και αξιωματούχοι απορρίπτουν σταθερά την υπόθεση περί διαρροής εργαστηρίου, λέγοντας ότι ο ιός ίσως να κυκλοφόρησε σε άλλες περιοχές πριν χτυπήσει τη Γουχάν και θα μπορούσε ακόμη και να εισήλθε στην Κίνα μέσω εισαγόμενων κατεψυγμένων τροφίμων ή εμπορίου άγριων ζώων.

Ο Fauci είπε στην εφημερίδα ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως ο ιός μεταδόθηκε για πρώτη φορά στον άνθρωπο μέσω ζώων, επισημαίνοντας ότι ακόμη και αν οι ερευνητές του εργαστηρίου είχαν κολλήσει Covid-19, θα μπορούσαν να έχουν προσβληθεί από τον ευρύτερο πληθυσμό. Ωστόσο, είπε ότι πιστεύει ότι η θεωρία χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...