Οργή και απόγνωση στην Τουρκία – Φεύγει ο «Τούρκος Νέρωνας»; (pic)

Οργή και απόγνωση στην Τουρκία, όπου βαθαίνει η οικονομική κρίση και ο πληθωρισμός «καλπάζει»!

Σήμερα, Πέμπτη η τουρκική λίρα παλεύει να ανακάμψει για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση μετά το «σφυροκόπημα» που δέχθηκε για δύο εβδομάδες.

Το τουρκικό νόμισμα ανακάμπτει 1,9%, με την ισοτιμία στις 11,85 λίρες ανά δολάριο από 12,0820 λίρες ανά δολάριο στο κλείσιμο της Τετάρτης. Την Τρίτη είχε κατρακυλήσει στο ιστορικό χαμηλό των 13,45 λιρών ανά δολάριο. Ήταν η 11η διαδοχική συνεδρίαση κατά τη οποία η τουρκική λίρα υποχωρούσε σε νέο ιστορικό ναδίρ.

Πλέον 1 δολάριο αξίζει όσο 12 λίρες, ενώ 1 ευρώ αξίζει 13,55 λίρες.

«Τούρκος Νέρωνας»

Η αριστερή εφημερίδα BirGun κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο κατά του Ερντογάν με τίτλο «Τούρκος Νέρωνας!». Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Τούρκος πρόεδρος για τις προσωπικές του εμμονές και οικονομικές θεωρίες και σε αντίθεση με όσα του λένε, τα καταστρέφει όλα στην οικονομία, τα καίει όλα, και, όπως υποστηρίζεται, «φεύγει». Το πρωτοσέλιδο συζητήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την ώρα που τα κυβερνητικά φύλλα αποσιωπούν την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας.

Οικονομολόγοι αναφέρουν ότι δεν υπάρχει οικονομική θεωρία που να αναφέρει ότι ενώ ο πληθωρισμός αυξάνεται μειώνεις τα επιτόκια, ο ίδιος ωστόσο επιμένει ότι υπάρχει αυτή η θεωρία, και θα τα καταφέρει κόντρα σε όλους. Μάλιστα, ο Ερντογάν επικαλείται σούρα από το Κοράνι ξεκαθαρίζοντας στην ΚΟ του κόμματός του ότι τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, απαγορεύεται ο τόκος. «Να πας τότε τα επιτόκια στο 0%» του απαντούν από την αντιπολίτευση.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, στο ψωμί αναμένεται μεγάλη αύξηση και το αλεύρι έχει αυξηθεί κατά 100%. Και ενώ στα υπόλοιπα αναγκαία υπάρχει ακόμη επάρκεια, επειδή ο κόσμος σπεύδει να αγοράσει υπάρχει περιορισμός, με αποτέλεσμα ζάχαρη, καφές κλπ πωλούνται με το δελτίο. Παράλληλα, το εμπόριο γίνεται σε ευρώ και σε δολάρια, καθώς η τουρκική λίρα χάνει συνεχώς αξία. Η βενζίνη χθες Τετάρτη είχε 15% αύξηση και σχηματίστηκαν ουρές ΙΧ στα βενζινάδικα.

Εκτιμάται δε ότι η λίρα έχει χάσει 68% αξία έναντι του δολαρίου και του ευρώ από την αρχή του έτους, ενώ ο επίσημος πληθωρισμός είναι 19%, ενώ ο πραγματικός εκτιμάται από 45% έως και 50% .

Διαδηλώσεις, ξύλο και συλλήψεις

Ο δραματικός κατήφορος της τουρκικής οικονομίας το τελευταίο διάστημα οδήγησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια σημαντική στροφή στη στρατηγική του με την αποκατάσταση των σχέσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το Άμπου Ντάμπι φέρεται να σκοπεύει να επενδύσει 10 δισ. δολάρια στη γείτονα σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ωστόσο κανείς δε λέει τι θα πάρει από την Τουρκία…

Η πρωτοφανής -για την 17ετή διακυβέρνηση Ερντογάν- υποτίμηση του εθνικού νομίσματος έναντι του δολαρίου και του ευρώ, έχει βγάλει στους δρόμους μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, με τους διαδηλωτές να ζητούν ακόμη και παραίτηση του κυβερνώντος κόμματος AKP και του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Η διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην συνοικία Καντίκιοϊ, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, δέχτηκε την επίθεση της αστυνομίας, όπου πολλοί διαδηλωτές ξυλοκοπήθηκαν ή συνελήφθησαν, Δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ επίσης εμποδίστηκαν επίσης από άνδρες της αστυνομίας. Στο Σισλί επίσης, συνελήφθησαν διαδηλωτές, που φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης.

Ένταση και στην περιοχή Μακαμ Μουτλού στην Άγκυρα. Με διαδηλωτές να κρατούν πανό και να φωνάζουν συνθήματα για την φτώχεια και την οικονομική κρίση και τις αστυνομικές δυνάμεις να διαλύουν τη συγκέντρωση και να προχωρούν σε συλλήψεις. Κινητοποιήσεις υπήρξαν και από σπουδαστές του Τεχνικού Πανεπιστημίου Μέσης Ανατολής στην τουρκική πρωτεύουσα, με το σύνθημα: «Κυβέρνηση παραιτήσου» να κυριαρχεί.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στις πόλεις Μερσίνα και Σαμψούντα, όπου επικράτησαν αντικυβερνητικά συνθήματα, ενώ δεν έλειψε η ένταση εξαιτίας της αστυνομικής παρουσίας.

ΠΗΓΗtopontiki.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ