Ολοταχώς για νέα μέτρα πριν τα Θεοφάνια – Αλλαγές σε υποχρεωτικό εμβολιασμό, σχολεία και πιστοποιητικό

Με το βλέμμα στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας θα περάσουν το επόμενο, κρίσιμο εορταστικό τριήμερο κυβέρνηση και ειδικοί, οι οποίοι δεν έχουν πλέον καμία αμφιβολία ότι η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον θα δοκιμάσει σοβαρά τις αντοχές της χώρας το επόμενο διάστημα φέροντας και νέα μέτρα. Οι ειδικοί δίνουν νέο ραντεβού τη Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου, προκειμένου να αναλύσουν όλα τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και να εισηγηθούν σειρά πρόσθετων μέτρων, τα οποία, είναι πολύ πιθανό να υιοθετήσει και ανακοινώσει η κυβέρνηση ακόμα και πριν από τον εορτασμό των Θεοφανίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο που ήδη συζητείται και αναμένεται να οριστικοποιηθεί είναι η επέκταση της υποχρεωτικότητας, πιθανότατα στους άνω των 50 ετών, αν και υπάρχουν εισηγήσεις να κατέβει ο πήχης στα 40 έτη, καθώς πρόκειται για μία πολύ παραγωγική ηλικία.

Επίσης, ορισμένοι από τους ειδικούς προτείνουν το μέτρο να εφαρμοστεί κατά προτεραιότητα σε εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους σε εστίαση και διασκέδαση και ακολούθως στους δημοσίους υπαλλήλους, στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας.

Και βεβαίως, όσο περνούν οι μέρες, τόσο κορυφώνεται η αγωνία για τα σχολεία. Ο έως τώρα σχεδιασμός προβλέπει την επιστροφή των μαθητών στα θρανία στις 10 Ιανουαρίου, όπως είναι προγραμματισμένο, με αρνητικό rapid test από εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Όλοι, ωστόσο, παραδέχονται ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, το δεκαήμερο μοιάζει με αιώνα και ο όποιος σχεδιασμός μπορεί να εξανεμιστεί υπό το βάρος της υγειονομικής κρίσης.

Άλλωστε, τα στοιχεία που έρχονται από το εξωτερικό είναι άκρως ανησυχητικά. Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτουν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης και Γιάννης Ντάνασης, μόνο στις ΗΠΑ ο μέσος όρος νέων παιδιατρικών νοσηλειών ανά ημέρα αυξήθηκε κατά 30 – 50 % από τις προηγούμενες εβδομάδες.

Μάλιστα, από τα δεδομένα της Νέας Υόρκης φαίνεται πενταπλασιασμός της νοσηλείας των παιδιών με κορονοϊό. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακόμα επαρκείς ενδείξεις αν η τάση αυτή συνδέεται άμεσα με την επέλαση της Όμικρον.

Σε κάθε περίπτωση, οι οριστικές αποφάσεις για το τι θα γίνει με τα σχολεία όπως και με τα πανεπιστήμια, θα ληφθούν το αργότερο ως την Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ