Οι τιμές στην ενεργεία «πνίγουν» την Ευρώπη – Oι ηγέτες απλώς… διαφωνούν

Στο απώτερο μέλλον παρέπεμψαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, που πήραν μέρος στην άτυπη σύνοδο των Βερσαλλιών, την λύση των προβλημάτων που έχουν να κάνουν με την κάλυψη των ενεργειακών δαπανών και την αναβάθμιση των αμυντικών αναγκών των χωρών της Ευρώπης, δείχνοντας έτσι για άλλη μια φορά τις δυσκολίες που έχει η ενωμένη Ευρώπη να συνεννοηθεί και για τα αυτονόητα.

Και σε αυτό το θέμα κυριάρχησαν οι διαφωνίες, αφού και πάλι η Γερμανία και η Ολλανδία εμφανίστηκαν να είναι αρνητικές στην πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν για την έκδοση ευρωομολόγου, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος είχε δίπλα του τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.

Η Ελλάδα, από την άλλη, ήταν εξαρχής υπέρ κάθε μέτρου αμοιβαιοποίησης χρέους, προκειμένου να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης εκτάκτων δαπανών.

Όσοι ξέρουν λένε ωστόσο ότι η δυστοκία κάποιων ηγετών να κατανοήσουν τα προβλήματα των γειτόνων τους καθώς και η γραφειοκρατική αντίληψη που επικρατεί σε όλες τις δομές της Ε.Ε. καθιστούν δύσκολο το εγχείρημα της κοινής αντιμετώπισης όπως άλλωστε έγινε και με το Ταμείο Ανάκαμψης εν μέσω πανδημίας.

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα τώρα στην σύνοδο κορυφής που θα γίνει στις 24 και 25 Μαρτίου όπου εκεί αναμένεται να συνεχιστεί η συζήτηση για το τι μπορεί να κάνει η Ε.Ε. για τους πολίτες της.

Μέχρι τότε πάντως η Κομισιόν θα πρέπει να έχει επεξεργαστεί και κάποια αλλά μέτρα εκτός από αυτά που ανακοίνωσε τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Εκεί αναμένεται να συμπεριληφθεί και η πρόταση 6 σημείων του Κυριάκου Μητσοτάκη η οποία αφορά το πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, των καθορισμό τιμών σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης, αλλά και πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στη χονδρική αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Την πρόταση του Κ. Μητσοτάκη έχουν στηρίξει, ως τώρα, χώρες όπως η Ισπανία και το Βέλγιο.

Όλα αυτά πάντως ενώ ο πληθωρισμός στην Ελλάδα έφτασε το 7, 2%- στην πραγματικότητα πριν ξεκινήσει ο πόλεμος – γεγονός που κάνει την κυβέρνηση να συζητά εναλλακτικά σενάρια.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες το γεγονός ότι δεν ξέρουν πότε θα τελειώσει ο πόλεμος , πως θα αντιδράσει η Ευρώπη, αλλά και πως θα συμπεριφερθούν οι πολίτες στην κρίση καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την αντιμετώπιση της κρίσης.Ο μεγάλος φόβος των στελεχών της κυβέρνησης είναι η αύξηση της ανεργίας, τα λουκέτα στις επιχειρήσεις και η στάση πληρωμών από ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ