Οι συνεχείς ήττες των Ουκρανών, απόδειξη αποτυχίας της Δύσης

Οι συνεχείς ήττες των Ουκρανικών δυνάμεων στο Ανατολικό μέτωπο, παρά την στρατιωτική βοήθεια της Δύσης, παρά τα 150 δισεκ. που έχουν χορηγηθεί σε πάσης φύσεως υποστήριξη, παρά την άμεση συμμετοχή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, παρά την συνεχή προμήθεια οπλικών συστημάτων… αποδεικνύουν την ανωτερότητα των ρωσικών δυνάμεων στο πραγματικό πεδίο της μάχης…
Να σημειωθεί ότι η μεγάλη νίκη των ρώσων στο Soledar που βρίσκεται βόρεια του Donetsk πραγματοποιήθηκε και από τις ομάδες Wagner αλλά και από τον τακτικό στρατό της Ρωσίας…
Επίσης ο μισθοφορικός στρατός Wagner διεξάγει τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Bakhmut όπου επίσης οι Ουκρανοί έχουν υποστεί πανωλεθρία.
Υπολογίζεται ότι μόνο στο Soledar έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί σε διάστημα λίγων μηνών 24.000 με 25.000 Ουκρανοί στρατιώτες.
Επίσης η 12η πυραυλική επίθεση των Ρώσων (38 πύραυλοι υποστηρίζουν οι Ουκρανοί, 60 άλλες πηγές) έρχεται να αποδείξει πόσο λανθασμένη πληροφόρηση παρέχουν οι αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες…
Είχαν προβλέψει ότι οι ρώσοι διαθέτουν πυραύλους για 2-3 πυραυλικές επιθέσεις…αλλά από τότε που έκαναν την πρόβλεψη έχουν πραγματοποιηθεί άλλες 9 μεγάλες επιθέσεις… με τελευταία στις 14 Ιανουαρίου 2023.
Οι Ουκρανοί πάντως στην προσπάθεια να διαγράψουν την τραγωδία την τραγωδία στο Soledar αναδεικνύουν μια μεγάλη καταστροφή που σημειώθηκε στο Dnepropetrovsk ή Dnipro όπου πύραυλος έπληξε συγκρότημα πολυκατοικιών σκοτώνοντας 30, τραυματίζοντας 73 εκ των οποίων 12 παιδιά…

Σε νέα φάση ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι νίκες των ρώσων αλλάζουν άρδην τις ισορροπίες

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί σύντομα να περάσει σε ένα νέο στάδιο, καθώς η κατάσταση σε ορισμένα μέτωπα άρχισε να αλλάζει ραγδαία.
Ενώ το καθεστώς του Κιέβου και τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν περήφανα να «υπερασπίζονται» το Soledar, η πόλη τέθηκε υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων στις 10 Ιανουαρίου.
Οι μαχητές Wagner έχουν θέσει πλήρη έλεγχο στις κατοικημένες συνοικίες στην πόλη και ολοκληρώνουν την επιχείρηση καθαρισμού στα αλατωρυχεία και στις υπόγειες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.
Να σημειωθεί ότι στο Soledar βρίσκονται τα μεγαλύτερα υπόγεια αλατωρυχεία της Ευρώπης.

Στις 12 Ιανουαρίου, επιβεβαιώθηκαν αναφορές ότι ρώσοι στρατιώτες κατέστρεψαν ουκρανικές μονάδες από το εργοστάσιο Artemsol, τη μεγαλύτερη επιχείρηση εξόρυξης και πώλησης αλατιού στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η ουκρανική στρατιωτική διοίκηση και ο πρόεδρος Zelensky ελπίζουν να ανακτήσουν τον έλεγχο της πόλης και έχουν μεταφέρει εφεδρείες στην περιοχή.
Ρωσικές πηγές επιβεβαίωσαν τις αξιοθρήνητες απόπειρες αντεπίθεσης στα περίχωρα του Soledar, εξαιτίας αυτού οι απώλειες του ουκρανικού στρατού αυξάνονται δραματικά.
Οι ουκρανικές μονάδες προσπαθούν να αποκτήσουν ερείσματα στα δυτικά προάστια και να αποτρέψουν ρωσική αντεπίθεση στο Blagodatnoye.
Εν τω μεταξύ, στα βόρεια της πόλης Soledar, ρώσοι στρατιώτες έχουν διαπεράσει τις ουκρανικές αμυντικές γραμμές και μάχονται για τον σιδηροδρομικό σταθμό Sol.
Η απώλεια ενός τόσο στρατηγικά σημαντικού σιδηροδρομικού κόμβου θα θέσει ολόκληρη την ουκρανική ομάδα στην περιοχή Seversk σε κίνδυνο πλευρικής επίθεσης.
Οι έντονες μάχες συνεχίζονται στην περιοχή του χωριού Krasnaya Gora, στην οποία εισβάλλουν τμήματα Ρώσων αλεξιπτωτιστών.
Η ουκρανική διοίκηση επιχειρεί να δημιουργήσει ομάδες κρούσης στην Paraskovievka και να αντεπιτεθεί στις προωθούμενες ρωσικές δυνάμεις, σε μια προσπάθεια να σπάσει την περικύκλωση του Soledar.

Νέες επιτυχίες φέρνει και η ρωσική επίθεση στο Bakhmut….

Μετά από παρατεταμένες μάχες, οι μαχητές Wagner επιβεβαίωσαν τον πλήρη έλεγχο της Opytne που βρίσκεται στα νότια προάστια του Bakhmut.
Η ουκρανική φρουρά στο Bakhmut κινδυνεύει να πέσει σε επιχειρησιακή περικύκλωση στο εγγύς μέλλον.
Από τους 3 δρόμους που φεύγουν από την πόλη, οι δύο έχουν κοπεί.
O τρίτος δρόμος βρίσκεται υπό τον έλεγχο πυρός του ρωσικού πυροβολικού.
Οι γραμμές του μετώπου σε άλλες περιοχές παραμένουν αμετάβλητες.

Παρά τις ψευδείς δηλώσεις για ουκρανικές νίκες, η Ουκρανική ηγεσία ανησυχεί για το ενδεχόμενο ρωσικής επίθεσης από το έδαφος της Λευκορωσίας.
Στο βόρειο τμήμα της χώρας, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας σκάβουν τους δρόμους και ενισχύουν νέες στρατιωτικές θέσεις.
Η πιθανότητα ανοίγματος νέων μετώπων, οι ρωσικές επιτυχίες στο Soledar, καθώς και οι αλλαγές προσωπικού στην ανώτατη διοίκηση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία μπορούν να χρησιμεύσουν ως σήματα για την επερχόμενη νέα φάση των εχθροπραξιών.

Ουκρανική συντριβή στο Krasny Liman

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις επικράτησαν των Ουκρανών στο Krasny Liman με τη βοήθεια της αεροπορίας, του πυροβολικού, καθώς και χάρη στις ενέργειες των Αερομεταφερόμενων Στρατευμάτων.
Οι συνολικές απώλειες του εχθρού ανήλθαν σε περισσότερους από 115 στρατιωτικούς, δήλωσε στις 15/1 ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Αντιστράτηγος Igor Konashenkov.
Οι ενέργειες των μονάδων των Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων απέκρουσαν την επίθεση των ομάδων επίθεσης της 71ης ουκρανικής ταξιαρχίας Jager.

Χάος από την 12η πυραυλική επίθεση των Ρώσων στην Ουκρανία

Η 12η πυραυλική επίθεση των ρώσων στην Ουκρανία στις 14 Ιανουαρίου κατέστρεψε την ενεργειακή υποδομή και προκάλεσε χάος…
Στους κόλπους της ηγεσίας του Ουκρανικού στρατού επικρατεί μεγάλος προβληματισμός…
Ο σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του Zelensky, ο Arestovich δήλωσε ότι ένας πύραυλος έπεσε σε κτίριο κατοικιών στο Dnepropetrovsk ή Dnipro μετά την ενεργοποίηση της Ουκρανικής αεράμυνας.
Σύμφωνα με τον Arestovich, οι ουκρανικές δυνάμεις αεράμυνας κατέρριψαν έναν πύραυλο που έπεσε στο κτίριο κατοικιών και εξερράγη.
Σύμφωνα με τις τοπικές αναφορές 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο περιστατικό, άλλοι 73 τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων 12 παιδιά.
Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι 15 άνθρωποι διασώθηκαν από τα ερείπια.

Στις 14 Ιανουαρίου, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξαπέλυσαν την πρώτη μαζική επίθεση σε εγκαταστάσεις στρατιωτικών και ενεργειακών υποδομών στην Ουκρανία για το 2023.

Σύμφωνα με τον διαχειριστή εθνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας Ukrenergo, η 12η μαζική επίθεση με πυραύλους από τους ρώσους είχε ως αποτέλεσμα τη ζημιά στις ακόλουθες εγκαταστάσεις ενεργειακής υποδομής. Στόχος της επίθεσης ήταν εγκαταστάσεις παραγωγής και υποδομές υψηλής τάσης σε 5 περιοχές: Κίεβο, Ιβάνο-Φρανκίβσκ, Βίνιτσα, Λβιβ και Χάρκοβο.
Ως αποτέλεσμα, έχουν εφαρμοστεί διακοπές έκτακτης ανάγκης σε ορισμένες περιοχές προκειμένου να μειωθούν οι επιπτώσεις των επιπτώσεων.
Σύμφωνα με τον αρχηγό του Ουκρανικού στρατού Zaluzhny, η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει περίπου 28 εκτοξεύσεις πυραύλων κρουζ διαφόρων τύπων και 10 εκτοξεύσεις πυραύλων από αεροσκάφη…
Σύμφωνα με τους Ουκρανούς, καταστράφηκαν 18 πύραυλοι κρουζ και 3 πύραυλοι κατευθυνόμενων αεροσκαφών.
Ωστόσο οι αναφορές των Ουκρανών ως προς τους στόχους που καταστράφηκαν και ως προς τους πυραύλους που αναχαιτίστηκαν… έχουν μεγάλες αποκλίσεις… οι Ουκρανοί προφανώς και θα πουν ότι καταρρίπτουν πυραύλους…αλλά η αλήθεια είναι διαφορετική.

Τα πρώτα πλήγματα ρωσικών πυραύλων σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα Κίεβο και σε άλλες πόλεις των περιοχών της κεντρικής και βόρειας Ουκρανίας περίπου στις 10 το πρωί τοπική ώρα στις 14 Ιανουαρίου 2023.
Επιβεβαιώθηκε η ζημιά σε ενεργειακή εγκατάσταση στην πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με τοπικές αναφορές, οι στόχοι θα μπορούσαν να είναι τα Κίεβο CHPP-3 και CHPP-5, καθώς και μια βιομηχανική επιχείρηση στην περιοχή Goloseevsky.

Ο αεροπορικός συναγερμός σε αυτές τις περιοχές ανακοινώθηκε αφού οι πύραυλοι έπληξαν τους στόχους τους.
Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν αρχικά βαλλιστικούς πυραύλους για την επίθεση.

Το δεύτερο κύμα πυραυλικών επιθέσεων Kalibr καταγράφηκε ώρες αργότερα στο Κίεβο και στην περιοχή του Κιέβου, στις περιοχές Krivoy Rog, Vinnytsia, Odessa, Nikolaev, Chernivtsi, Ternopil, Kharkiv, Zaporozhye και Lviv.
Σε όλες τις περιφέρειες της Ουκρανίας κηρύχθηκε αεροπορικός συναγερμός.
Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, ο αριθμός των πυραύλων ξεπέρασε σημαντικά αυτόν που ισχυρίζονται οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι.
Οι Ουκρανοί αναφέρουν 33 πυραύλους άλλες πηγές πάνω από 60 πυραύλους…
Συνολικά τέσσερις πύραυλοι έπληξαν μια εγκατάσταση ενεργειακής υποδομής και μια βιομηχανική επιχείρηση στην περιοχή του Kharkiv.
Δύο εκρήξεις έγιναν κεραυνοί στην περιοχή του σταθμού Losevo, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο τρακτέρ στο Kharkiv.

Η τοπική διοίκηση επιβεβαίωσε ζημιές σε βιομηχανική επιχείρηση στην περιοχή Zaporizhia.
Αργότερα, οι ουκρανικές αρχές στο Lviv επιβεβαίωσαν τη ζημιά σε μια εγκατάσταση ενεργειακής υποδομής.
Εκρήξεις σημειώθηκαν σε κατοικημένες περιοχές στο Kotovsky, καθώς και κοντά στα χωριά Dachnoye και Usatovo στην περιοχή της Οδησσού.

Όπως και κατά τις προηγούμενες πρόσφατες μαζικές επιθέσεις, οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν παραπλανητικά… αεροπορικούς στόχους για να εντοπίσουν τις θέσεις των ουκρανικών συστημάτων αεράμυνας.
Αυτό επέτρεψε την εξουδετέρωση των ουκρανικών μέσων αεράμυνας μέχρι τη στιγμή της προσέγγισης των πυραύλων κρουζ.

Όλες οι πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις συνοδεύτηκαν από φρικτά «περιστατικά».

Ζημιές προκλήθηκαν σε πολιτικά κτίρια και ουκρανικοί πύραυλοι αεράμυνας έπληξαν εδάφη των γειτονικών κρατών. Δυστυχώς η σημερινή επίθεση δεν ήταν αποκλεισμός.
Θραύσματα αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 έπεσαν στο έδαφος της Μολδαβίας:
Παρά το γεγονός ότι όλα τα ρωσικά χτυπήματα γίνονται με υψηλή ακρίβεια και επιτρέπουν την αποφυγή απωλειών μεταξύ των αμάχων, οι ρωσικές δυνάμεις συχνά κατηγορούνται από το καθεστώς του Κιέβου για χτυπήματα σε κτίρια κατοικιών σε διάφορες πόλεις.
Τέτοιες κατηγορίες δεν συνοδεύονται ποτέ από καμία απόδειξη. Συνήθως, ο ουκρανικός στρατός προσπαθεί να κρύψει την αλήθεια ότι στην πραγματικότητα Ουκρανοί πολίτες σκοτώνονται από τους απαρχαιωμένους ουκρανικούς πυραύλους αεράμυνας.
Στις 14 Ιανουαρίου, ένα τμήμα πολυώροφου κτιρίου καταστράφηκε στην πόλη Dnepropetrovsk (Dnipro).
Παρά τους έντονους ισχυρισμούς των αξιωματούχων του Κιέβου που κατηγόρησαν αμέσως την Ρωσία, η αιτία του περιστατικού δεν έχει ακόμη εντοπιστεί.
Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν ακόμη δείξει τα συντρίμμια του πυραύλου.
Θα μπορούσε να είναι είτε αναχαιτισμένος ρωσικός πύραυλος κρουζ είτε συνέπεια του έργου της ουκρανικής αεράμυνας.

Κρίνοντας από την κλίμακα της καταστροφής, μπορεί να υποτεθεί ότι υπήρξε δευτερεύουσα έκρηξη στο κτίριο επειδή ούτε η ουκρανική αεράμυνα ούτε οι αναχαιτισμένοι ρωσικοί πύραυλοι θα μπορούσαν να προκαλέσουν τέτοια ζημιά.
Οι ρωσικοί πύραυλοι κρουζ πετούν σε εξαιρετικά χαμηλό ύψος και οι ουκρανικές αντιπυραυλικές επιθέσεις που πραγματοποιούνται από αστικές περιοχές μετατρέπουν τα κτίρια κατοικιών σε πιθανούς στόχους.

Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που ουκρανικοί πύραυλοι χτυπούν ουκρανικά σπίτια.
Αυτά τα περιστατικά θα μπορούσαν να είναι τα αποτελέσματα οποιασδήποτε δυσλειτουργίας από την πλευρά του ουκρανικού στρατού.
Την ίδια στιγμή, πλάνα που δείχνουν τις καταστροφές στην Ουκρανία ευνοούν… το καθεστώς του Κιέβου.
Αυτή η τραγωδία θα δώσει στον Zelensky το δικαίωμα να απαιτήσει περισσότερα συστήματα αεράμυνας και προηγμένα όπλα από τη Δύση.
Ήδη οι Ουκρανοί δηλώνουν ότι χρειάζονται περισσότερα όπλα για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο στο μέλλον.
«Τι χρειάζεται για να σταματήσει αυτό;
Τα όπλα που έχουν οι εταίροι μας στις αποθήκες τους και που οι στρατιώτες μας ανυπομονούν να τα πάρουν.
Όλος ο κόσμος ξέρει τι και πώς μπορεί να σταματήσει αυτούς που σπέρνουν το θάνατο.
Και ευχαριστώ όλους όσους μας βοηθούν σε αυτό!», τόνισε ο Zelensky.
Μια τέτοια τραγωδία θα προσελκύσει περισσότερο την προσοχή των δυτικών κοινωνιών.
Τα πλάνα από το Dnepropetrovsk που κοινοποιήθηκαν από τα μέσα βοήθησαν να μετατοπιστεί το επίκεντρο της προσοχής τους από την ουκρανική ήττα στο Soledar.

14january2023_Ukraine_map-2-768x543.jpg

Θραύσματα αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 έπεσαν στο έδαφος της Μολδαβίας

Mol-1-768x576.jpg

Οι Wagner ζήτησαν από τους Ουκρανοούς να παραδοθούν στο Soledar, όσοι αρνήθηκαν σκοτώθηκαν… υπολογίζεται ότι μόνο τις δυο τελευταίες ημέρες σκοτώθηκαν 500 Ουκρανοί στρατιώτες

soledardd.png

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Η στιγμή που η Ράνια Τζίμα «κατάπιε τη γλώσσα της» με τον Στέφανο Κασσελάκη (vid)

Δείτε τι συνέβη στον τηλεοπτικό αέρα του Mega Channel...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...