Οι προβλέψεις της Κομισιόν για ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία

Με ρυθμούς καλύτερους από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, θα κινηθεί η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2022 και 2023, όπου το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί 4,9% φέτος και 3,5% του χρόνου. Μάλιστα, το περασμένο έτος η ελληνική οικονομία με 8,5% αύξηση του ΑΕΠ είχε τη δεύτερη ψηλότερη ανάπτυξη μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.

Η Επιτροπή αποδίδει την σημαντική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στην αξιοσημείωτη αύξηση των τουριστικών εισροών, αλλά και του βιομηχανικού τομέα. Όπως τονίζει, η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον και η λήψη περιοριστικών μέτρων επηρέασαν την ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο του 2021, αλλά ο αντίκτυπός της προβλέπεται να εξασθενίσει σε μεγάλο βαθμό κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022. Για το σύνολο της Ευρωζώνης μετά την αύξηση κατά 5,3% του ΑΕΠ το 2021, η Επιτροπή προβλέπει για φέτος και το επόμενο έτος αυξήσεις της τάξης του 4,0% και 2,7% αντίστοιχα.

Μείωση του πληθωρισμού και στην Ευρώπη


Όπως επισημαίνει, οι υψηλές τιμές ενέργειας, αλλά και τα προβλήματα ελλείψεων στην εφοδιαστική αλυσίδα, καθιστούν μεγαλύτερη σε σχέση με τις προβλέψεις του περασμένου Νοεμβρίου τη διάρκεια των πληθωριστικών πιέσεων, ωστόσο εκτιμάται ότι η κατάσταση θα αρχίζει σταδιακά να ομαλοποιείται το δεύτερο εξάμηνο του έτους με προβλεπόμενο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη 3,5% στο τέλος του 2022 από το 5,1% που κινείται σήμερα. Μάλιστα, ο πληθωρισμός το 2023 θα περιοριστεί στο 1,7%. Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός θα μειωθεί φέτος στο 3,5% από 5,5% που κινείται τώρα και στο τέλος του επόμενου έτους στο 1,1%.

Παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους τις χειμερινές προβλέψεις, ο Επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, επισήμανε ότι πολλαπλά προβλήματα έχουν παγώσει την οικονομία της Ευρώπης αυτόν τον χειμώνα: η ταχεία εξάπλωση της Όμικρον, μια περαιτέρω άνοδος του πληθωρισμού που οφείλεται στην άνοδο των τιμών της ενέργειας και στις επίμονες διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας. Αυτά τα προβλήματα αναμένεται να εξασθενήσουν σταδιακά και προβλέπουμε ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί ξανά από την άνοιξη, τόνισε. Σύμφωνα με τον Ιταλό επίτροπο οι πιέσεις στις τιμές είναι πιθανό να παραμείνουν ισχυρές μέχρι το καλοκαίρι, μετά από το οποίο ο πληθωρισμός προβλέπεται να μειωθεί.

ΠΗΓΗdw.com

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ