Οι ΗΠΑ γράφουν το σενάριο για την επόμενη ημέρα στην Ουκρανία χωρίς την Κριμαία – Τι σχεδιάζει η Δύση

Με το αδιέξοδο στην Ουκρανία να παραμένει, με τη Δύση να εμπλέκεται ολοένα και περισσότερο στις συγκρούσεις καταπατώντας τη μια μετά την άλλη τις «κόκκινες γραμμές» που η ίδια βάζει και με τη Ρωσία να επισημαίνει πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία προοπτική διαπραγμάτευσης, η επόμενη ημέρα της ουκρανικής κρίσης είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Η στρατηγική

Δημοσίευμα της Washington Post αναφέρει πως η κυβέρνηση Biden έχει ήδη αρχίσει να σκέφτεται το πώς θα πρέπει να διαμορφωθεί η ισορροπία δυνάμεων με το τέλος των εχθροπραξιών.
Όπως επισημαίνεται, μέρος της στρατηγικής αυτής πρέπει να είναι η διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ειρήνης στην Ουκρανία και ο περιορισμός της Ρωσίας.

Τι θέλει και τι δεν θέλει ο Biden

«Η κυβέρνηση Biden έχει αρχίσει να σχεδιάζει τις μεταπολεμικές ισορροπίες που θα βοηθήσουν το Κίεβο να αποτρέψει οποιαδήποτε επανάληψη μιας βάρβαρης επίθεσης της Ρωσίας» αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται τον Αμερικάνο ΥΠΕΞ, Anthony Blinken και άλλους Αμερικάνους αξιωματούχους.
Σε συνέντευξη του ο Blinken επισημαίνει πως αυτό που θέλει ο πρόεδρος Biden είναι να «αποτρέψει έναν Γ΄Παγκόσμιο πόλεμο και μια άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία» ενώ τονίζει, πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι θα πρέπει να σκεφτούν το πώς θα μοιάζει η Ουκρανία μετά τον πόλεμο και το πώς θα διασφαλίσουν «μια δίκαιη και μακρά ειρήνη» που θα την βοηθήσουν να διατηρήσει την εδαφική της ακεραιότητα και να αποτρέψει μια τυχόν μελλοντική επίθεση της Ρωσίας.
Επισημαίνεται μάλιστα πως οι ΗΠΑ θεωρούν καθήκον τους να εμποδίσουν τη Ρωσία να ανασυνταχθεί και να προετοιμαστεί για νέες πιθανές επιθετικές κινήσεις.

Εργαλεία για άμυνα

Η στρατηγική περιορισμού της Ρωσίας, όπως αυτή διαμορφώνεται από τον Blinken, είναι διαφορετική από την προσέγγιση της παροχής των εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία που συζητούνταν πριν από έναν χρόνο.
Κατά την Washington Post, Αμερικάνοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το κύριο καθήκον των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να δώσουν στην Ουκρανία τα απαραίτητα και κατάλληλα «εργαλεία» για την άμυνα τους και όχι να διαμορφώσουν υποχρεώσεις μέσα από συνθήκες.
«Η ασφάλεια πρέπει να διασφαλίζεται από ισχυρά οπλικά συστήματα» επισημαίνουν οι Αμερικάνοι αξιωματούχοι, τη στιγμή που το Πεντάγωνο δίνει ιδιαίτερη προσοχή στον οπλισμό του Κιέβου, κάτι που συνάδει με τον μακροπρόθεσμο στόχο της αποτροπής της Ρωσίας.

Οι αποφάσεις στο Κίεβο

«Τα κινητά όπλα είναι σημαντικά όχι μόνο για να δώσουν στην Ουκρανία ισχύ για να ανακαταλάβει εδάφη, αλλά και ως αποτρεπτικό μέσο έναντι μελλοντικών ρωσικών επιθέσεων.
Οι ελιγμοί είναι το μέλλον» αναφέρει στην εφημερίδα αξιωματούχος του State Department, τη στιγμή πάντως που ο Blinken επιβεβαιώνει την θέση πως όλες οι αποφάσεις για τις εχθροπραξίες θα πρέπει τελικά να λαμβάνονται από την Ουκρανία.

Αδύνατη η κατάληψη της Κριμαίας

Την ίδια ώρα, το State Department, το Πεντάγωνο και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο συζητούν τη «μεταπολεμική» κατάσταση ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται και το ζήτημα της Κριμαίας.
Όπως αναφέρεται, τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στο Κίεβο πιστεύουν ότι η κατάληψη της Κριμαίας από τις ουκρανικές δυνάμεις «μπορεί να είναι αδύνατη».
Ουκρανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν την ιδέα μιας εκστρατείας για την κατάληψη της χερσονήσου «μη ρεαλιστική».
Κατόπιν αυτού, μια από τις επιλογές που συζητήθηκαν στο Κίεβο είναι το ενδεχόμενο «αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος» της Κριμαίας.

Διεθνής συνάντηση για την Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, ανώτατοι σύμβουλοι εθνικής ασφαλείας από τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ αναμένεται αργότερα και εντός της ημέρας να συναντηθούν στην Ουάσινγκτον προκειμένου να συζητήσουν για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ