Οι γνωστές-άγνωστες ευθύνες της Δύσης και το κοινό μέτωπο Κούβας, Βενεζουέλας κατά ΝΑΤΟ

Η δυτική παρέμβαση στην Ουκρανία ξεκίνησε και επίσημα το 2014 όταν είχε ανετράπη με πραξικόπημα ο τότε πρόεδρος της χώρας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ανάμεσα στις αιτίες του πραξικοπήματος το γεγονός ότι ο Γιανουκόβιτς είχε ψηφίσει νόμο το 2010για να παραμείνειουδέτερη η Ουκρανία και να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.Τάγματα εφόδου ουκρανών Νεοναζί αναπτύχθηκαν σταδιακά σε ολόκληρη τη χώρα προβαίνοντας σε βιαιοπραγίες και θηριωδίες.

Αυτά υπενθυμίζει μεταξύ άλλων στο Sputniknews.gr ο Δημήτρης Πατέλης, πρωτοβάθμιος καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πολυτεχνείο Κρήτης, διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας και μέλος της Διεθνούς Ερευνητικής Ομάδας «Η Λογική της Ιστορίας».Το κλίμα στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ παραμένει τεταμένο εδώ και οκτώ χρόνια με αναζωπυρώσεις και εκτονώσεις καθ’ όλη τη διάρκειαΌμως γνώρισε σταδιακή κλιμάκωση από την περασμένη άνοιξη, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν.Από το παλαιότερο ταξίδι του εκεί ο κ. Πατέλης διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ζουν στο Ντονμπάς είναι στην πλειονότητα τους ρωσόφωνοι. Δεν άντεξαν την επικράτηση των Νεοναζί μετά το πραξικόπημα του 2014, ενώ πήραν τα όπλα όταν απειλήθηκαν.«Όμως την ίδια στιγμή, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι έδειξε μεγάλη ανοχή στους Νεοναζί, όπως και προκάτοχος του, Πέτρο Ποροσένκο, που τους υποκίνησε» τονίζει ο καθηγητής.

«Μέτωπο» κατά του ΝΑΤΟ

Βενεζουέλα και Κούβα, όπως μας υπενθυμίζει ο καθηγητής, είναι δύο από τα κράτη που αντιλαμβάνονται την απειλή της ΝΑΤΟϊκής επέκτασης.Στην αρχή της εβδομάδας, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, καταδίκασε εκ νέου την πρόθεση του ΝΑΤΟ να περικυκλώσει τη Ρωσία στρατιωτικά και στρατηγικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Κούβα έχει προειδοποιήσει εδώ και χρόνια για τον κίνδυνο αυτής της πολιτικής, υπενθυμίζει ο καθηγητήςΟκτώ χρόνια πριν, ο τότε Κουβανός ηγέτης, Ραούλ Κάστρο, εν μέσω του πραξικοπήματος του 2014, προειδοποιούσε και προέβλεπε τις συνέπειεςΑυτή η στιγμή λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία ανησυχητικά γεγονότα. Η επέμβαση των δυτικών δυνάμεων πρέπει να σταματήσει. Δεν πρέπει να αγνοηθεί ότι αυτά τα γεγονότα μπορεί να έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» έλεγε μεταξύ άλλων ο αδελφός του Φιντέλ Κάστρο.

«Η προσπάθεια των ΗΠΑ να επιβάλουν την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα της Ρωσίας εντάσσοντας όλες τις παρακείμενες χώρες σε συνδυασμό με τα όπλα και τη στρατιωτική τεχνολογία που έχουν δοθεί στα γύρω κράτη, συνιστά μια προκλητική στρατηγική του ευρωατλαντικού άξονα που αναπτύσσεται μεθοδευμένα εδώ και χρόνια» υπογραμμίζει ο καθηγητής.

Ο κίνδυνος για την Ελλάδα

Παράλληλα, ο καθηγητής επισήμανε τον υπαρκτό κίνδυνο η Ελλάδα να κηρύξει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας.«Οποιαδήποτε χρήση αμερικανο-ΝΑΤΟϊκών βάσεων και υποδομών από το έδαφος μας και ειδικότερα η άμεση εμπλοκή σε επιχειρήσεις κατά της Ρωσίας θα προκαλέσει αμέσως συντριπτικά πλήγματα στη χώρα και στον λαό. Οι βάσεις του θανάτου πρέπει να κλείσουν άμεσα» υπογραμμίζει ο κ. Πατέλης.Ο Πούτιν το δήλωσε σαφέστατα: «Όποιος προσπαθεί να μας αποτρέψει, πόσο μάλλον να απειλήσει τη χώρα μας, τον λαό μας, πρέπει να γνωρίζει ότι η απάντηση της Ρωσίας θα είναι άμεση και θα σας οδηγήσει σε συνέπειες που δεν έχετε βιώσει ποτέ στην ιστορία σας. Είμαστε έτοιμοι για την οποιαδήποτε εξέλιξη. Έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες αποφάσεις ως προς αυτό. Ελπίζω να εισακουστώ».Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα της Πέμπτης (24/02) η Ρωσία ξεκίνησε ειδική στρατιωτική επιχείρηση αφού οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ζήτησαν βοήθεια για την αντιμετώπιση των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων.Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας τόνισε ότι η επιχείρηση στοχεύει τις στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας και πως ο άμαχος πληθυσμός δεν κινδυνεύει. Επιπλέον, η Μόσχα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει σχέδια να καταλάβει την Ουκρανία.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ