Οικονομική «αιμορραγία» 10 δισ. ευρώ για προστασία στον Μακρόν

Η ολική επαναφορά του δόγματος «Ελλάς-Γαλλία Συμμαχία» προκαλεί οικονομική αιμορραγία της τάξεως των δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ στη χώρα μας που εξακολουθεί να είναι πρωταθλήτρια στο δημόσιο χρέος και αδύναμος κρίκος της Ευρώπης.

Μετά τα μαχητικά RAFALE, οι Γάλλοι εξασφαλίζουν και την προμήθεια μαμούθ πέντε δισ. ευρώ των φρεγατών, σαρώνοντας στην κυριολεξία τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Η συμφωνία είχε κλείσει κατά την παραμονή του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα μία ημέρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Γάλλος Πρόεδρος για να δελεάσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεσμεύτηκε για στρατιωτική εμπλοκή της Γαλλίας σε περίπτωση θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, καθώς και παρουσία πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο για να αποτρέψουν προκλήσεις της Άγκυρας.

Πρόκειται για μία συμφωνία η οποία ακούγεται καλά αλλά στην πράξη ουδέποτε εφαρμόζεται.

Το σίγουρο είναι ότι η Γαλλική πολεμική βιομηχανία πήρε βαθιά ανάσα μετά το ναυάγιο της συμφωνίας με την Αυστραλία για τη ναυπήγηση υποβρυχίων.

Οι αντιδράσεις της Ουάσινγκτον στη γαλλική επέλαση των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Ελλάδας δεν πρόκειται να είναι άμεση.

Γιατί ο Τζο Μπάιντεν επιδιώκει να ηρεμήσει τον Μακρόν που απειλεί να τινάξει στον αέρα το ΝΑΤΟ δημιουργώντας ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας επέμβασης.

Βέβαια το ισχυρό λόμπι της LOCKHEED-MARTIN που έχασε την προμήθεια είναι σίγουρο ότι θα επιχειρήσει να δημιουργήσει προβλήματα στην Ελλάδα.

Γι’ αυτό το ΥΕΘΑ άρχισε να διαρρέει ότι σκοπεύει σύντομα να εκδηλώσει ενδιαφέρον για την προμήθεια F15 αλλά οι Αμερικανοί δεν φαίνεται να πείθονται από τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.

Η παρουσία του πρωθυπουργού μαζί με τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών στο Παρίσι, δίνει πανηγυρικό τόνο στην υπογραφή της σύμβασης.

Εξάλλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης επενδύει στον Μακρόν γιατί μετά την αποστρατεία της Μέρκελ παίζει ηγετικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα ερωτήματα που τίθενται από τις δύο συμβάσεις μαμούθ που αφορούν στα μαχητικά RAFALE και τις φρεγάτες, είναι κρίσιμα.

Αποκαλύπτεται περίτρανα ότι οι συμβάσεις έγιναν με καθαρά πολιτικά κριτήρια και όχι με βάση τις εισηγήσεις των αρμόδιων επιτελείων.

Δεν έχει ξεκαθαρίσει ο ρόλος των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά στη μεγάλη αυτή προμήθεια, αφού ο νέος ιδιοκτήτης των ναυπηγείων, εφοπλιστής Προκοπίου, περίμενε να συμμετέχει στο πρόγραμμα κατασκευής των αμερικανικών φρεγατών.

Τώρα που ναυάγησε η σύμβαση με τους Αμερικανούς, τα ναυπηγεία βρίσκονται και πάλι στον αέρα.

Ερωτηματικό παραμένει το ζήτημα της προμήθειας των αντιπροσώπων.

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι η σύμβαση είναι διακρατική και γι’ αυτό οι αντιπρόσωποι των Γαλλικών εξοπλιστικών μεγαθηρίων στην Ελλάδα δεν πρόκειται να πάρουν ούτε ευρώ για προμήθεια.

Αντίθετα, παράγοντες εξοπλιστικών εταιρειών διαρρέουν ότι η Ελλάδα απαίτησε από τους Γάλλους να αλλάξουν οι αντιπρόσωποι και να περάσουν οι προμήθειες σε δικούς τους επιχειρηματίες.

Σε κάθε περίπτωση, το νέο δόγμα «Ελλάς-Γαλλία Συμμαχία» θα δοκιμαστεί στην πράξη.

Οι Τούρκοι πραγματοποιούν έρευνες στα ελληνικά χωρικά ύδατα ενώ παρενοχλούν και το ερευνητικό σκάφος που βρίσκεται νότια της Κρήτης.

Το πρώτο τεστ για τη νέα συμμαχία θα δείξει αν τα δέκα δισ. ευρώ που πληρώνουμε για προστασία στον Μακρόν θα φέρουν αποτελέσματα.

Η συμφωνία

Μια συμφωνία ύψιστης πολιτικής και διπλωματικής συμμαχίας με τη Γαλλία σηματοδοτεί η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης για γαλλικές φρεγάτες και κορβέτες ως των πολεμικών πλοίων που θα ενισχύσουν το Πολεμικό Ναυτικό.  Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, που αναμένεται να υπερβεί τα 5 δισ. ευρώ, πρόκειται να οριστικοποιηθούν σήμερα στο Παρίσι, όπου μεταβαίνουν επίσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις φρεγάτες θα ναυπηγηθούν στα γαλλικά ναυπηγεία της Naval Group στο Λοριάν.  Οι τρεις κορβέτες που αναμένεται να αποκτηθούν από το Πολεμικό Ναυτικό συμφωνείται να ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία, μάλλον στον Σκαραμαγκά, προκειμένου να κρατηθεί ζωντανή και να ενισχυθεί η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, αλλά και να διατηρηθεί η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε μετά το 2000 όταν στα ελληνικά ναυπηγεία χτίστηκαν τρία υπερσύγχρονα γερμανικά υποβρύχια τύπου «Παπανικολής». 

Η αρχική πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν να αποκτηθούν τέσσερις νέες φρεγάτες κι ακόμη δύο φρεγάτες -μάλλον μεταχειρισμένες- ως ενδιάμεση λύση, ώστε να ενισχυθεί άμεσα το Πολεμικό Ναυτικό, προτού παρέλθει η επταετία που εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί για το χτίσιμο των νέων φρεγατών. 

Η γαλλική πρόταση, που είχε υποβληθεί την άνοιξη, προέβλεπε ναυπήγηση τεσσάρων νέων Belh@rra και δωρεάν παραχώρηση δύο πολεμικών πλοίων του γαλλικού ναυτικού, τα οποία, όπως προέκυψε, dεν κάλυπταν τις απαιτήσεις του στόλου. Η νέα γαλλική πρόταση ήταν για τρεις γαλλικές φρεγάτες τύπου Belh@rra -η πρώτη του τύπου χτίζεται ήδη στα ναυπηγεία του Λοριάν- και ακόμη τρεις κορβέτες τύπου Gowind, πλοία μικρότερου εκτοπίσματος που, όμως, από το Πολεμικό Ναυτικό εκτιμάται ότι καλύπτουν τις απαιτήσεις για την καθημερινή επιχειρησιακή λειτουργία του στόλου στο Αιγαίο.

Καταλύτης η AUKUS

Η συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας των Ηνωμένων Πολιτειών με την Αυστραλία και τη Μεγάλη Βρετανία, η αποκαλούμενη AUKUS, ήταν το κομβικό σημείο για την επιλογή των γαλλικών φρεγατών από την ελληνική κυβέρνηση. 

Το Παρίσι, που έχασε συμβόλαιο 90 δισ. δολαρίων Αυστραλίας για την πώληση 12 υποβρυχίων στην Καμπέρα, έριξε όλο του το βάρος για την κατάκτηση του προγράμματος των ελληνικών φρεγατών. Για το ελληνικό πρόγραμμα ήταν υποψήφιες και οι αμερικανικές φρεγάτες MMSC, οι οποίες -όπως είναι κοινό μυστικό στο Πεντάγωνο- δεν έχουν ενθουσιάσει τους επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού. 

Με τις τελευταίες εξελίξεις φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται οι ψίθυροι που ακούγονταν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ανέφεραν ότι οι Αμερικανοί -που δεν πρόσφεραν στην Ελλάδα φρεγάτες τελευταίας τεχνολογίας, όπως έπραξαν στην περίπτωση της Αυστραλίας με τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια- υποχωρήσουν διακριτικά για να κατευνάσουν την οργή των Γάλλων. 

Ο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, συζήτησε για το θέμα της ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού με τις γαλλικές φρεγάτες Beh@rra κατ’ ιδίαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψής του στην Αθήνα, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του EUMED9 στις 17 Σεπτεμβρίου.

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμανουέλ Μακρόν είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν κατ’ ιδίαν, εφ όλης της ύλης μετά τη σύναξη των ηγετών της ΕΕ από τις μεσογειακές χώρες στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της ιδιωτικής ξενάγησης του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και της συζύγου του στο απαράμιλλο μουσείο της Ακρόπολης.

Τα γαλλικά μαχητικά Rafale

Μετά την μείζονα ελληνοτουρκική κρίση το καλοκαίρι του 2020 όταν το τουρκικό πλοίο Oruc Reis έκανε σεισμικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και η Ελλάδα με την Τουρκία έφτασαν τρεις φορές στα πρόθυρα της σύρραξης, η Αθήνα αποφάσισε την άμεση ενίσχυσή της με γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale. Η εμπορική συμφωνία υπεγράφη σε χρόνο ρεκόρ, πριν το τέλος του 2020, και προέβλεπε την αγορά 18 δικινητήριων γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale, εκ των οποίων τα 12 θα είναι μεταχειρισμένα από τη δύναμη της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας. 

Η παράδοση των πρώτων Rafale ξεκίνησε τον Ιούλιο και η παράδοση των πρώτων έξι στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία αναμένεται περί τα τέλη του 2021. 

Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας

Ως επτασφράγιστο μυστικό τηρεί η ελληνική πλευρά το περιεχόμενο της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με την Γαλλία. Απόψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δειπνήσει με τον πρόεδρο της Γαλλίας στο Παρίσι προσκεκλημένος του Εμανουέλ μακρόν, αύριο θα γίνουν συζητήσεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών. Φλοράνς Παρλί και Νίκος Παναγιωτόπουλος έχουν στενή συνεργασία από την εποχή της συμφωνίας για την αγορά των Rafale, όπως και ο Νίκος Δένδιας που συντονίζεται σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση με τον Ζαν Υβ Λε Ντριάν για τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας, των εξελίξεων στη Συρία και τη Λιβύη αλλά και για τα ευρωπαϊκά ζητήματα. 

Θα συμφωνηθεί κάποιου είδους ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής μεταξύ της Ελληνικής και της Γαλλικής Δημοκρατίας; Θα αναλάβει δηλαδή το Παρίσι τη δέσμευση την υποχρέωση να παράσχει συνδρομή και να προσφέρει στρατιωτική αρωγή στην Αθήνα σε περίπτωση που απειληθούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και αντιστοίχως η ελληνική κυβέρνηση θα δεσμευθεί να βοηθήσει την γαλλική πλευρά αναπτύσσοντας δυνάμεις σε περιοχές που ο Μακρόν επιδιώκει να κάνει προβολή της γαλλικής σημαίας;

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ