Ξεμένουν από πυρομαχικά οι Ουκρανοί

Η αισιοδοξία που συνόδευσε τις αρχικές επιτυχίες της Ουκρανίας ενάντια στα ρωσικά στρατεύματα εξασθενεί καθώς η Μόσχα προσαρμόζει τις τακτικές της, ανακτά τον βηματισμό της και επιβεβαιώνει τη συντριπτική της δύναμη πυρός εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων.

Τα δυτικά οπλικά συστήματα φτάνουν, αλλά πολύ αργά και σε ανεπαρκείς ποσότητες για να αποτρέψουν τα σταδιακά ρωσικά κέρδη στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, με το Κίεβο να προειδοποιεί ότι ξεμένει από πυρομαχικά και πλέον για να αναμετρηθεί με τις ρωσικές δυνάμεις βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στα όπλα της Δύσης.

«Αυτός είναι ένας πόλεμος πυροβολικού τώρα», δήλωσε στον Guardian ο αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, Βαντίμ Σκιμπίτσκι, αναγνωρίζοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χάνουν «από την άποψη του πυροβολικού». «Τώρα όλα εξαρτώνται από το τι μας δίνει η Δύση», είπε ο Σκίμιτσκι. «Η Ουκρανία έχει ένα πυροβολικό έως 10 με 15 ρωσικά πυροβόλα. Οι δυτικοί εταίροι μας μας έχουν δώσει περίπου το 10% από αυτά που έχουν».

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί 5.000 έως 6.000 βλήματα πυροβολικού την ημέρα, σύμφωνα με τον Σκίμιτσκι. «Έχουμε σχεδόν εξαντλήσει όλα τα πυρομαχικά [του πυροβολικού] μας και τώρα χρησιμοποιούμε τυπικά βλήματα του ΝΑΤΟ διαμετρήματος 155», είπε. «Η Ευρώπη παραδίδει επίσης οβίδες χαμηλότερου διαμετρήματος, αλλά καθώς η Ευρώπη πιέζεται, η ποσότητα γίνεται μικρότερη», πρόσθεσε.

Ο Σκίμιτσκι τόνισε επίσης την ανάγκη η Δύση να εφοδιάσει την Ουκρανία με συστήματα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για να μπορέσει να πλήξει τις ρωσικές δυνάμεις από μακριά. Ο ίδιος εκτιμάει ότι η σύγκρουση θα παραμείνει κατά κύριο λόγο πόλεμος πυροβολικού στο εγγύς μέλλον και ο αριθμός των επιθέσεων με πυραύλους, οι οποίοι μπορούν να εκτοξευθούν από τη Ρωσία και έχουν πλήξει αμάχους, θα παραμείνει στον τρέχοντα ρυθμό.

Τον πρώτο μήνα του πολέμου, η Ρωσία έπληττε συνεχώς την Ουκρανία με πυραύλους, αλλά τους τελευταίους δύο μήνες μειώθηκε η χρήση τους. Πρόσφατα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας υποστηρίζουν ότι η Ρωσία εκτοξεύει μεταξύ 10 και 14 την ημέρα. Οι πύραυλοι είναι ακριβοί στην κατασκευή. Κάθε πύραυλος μπορεί να κοστίσει οπουδήποτε από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια έως αρκετά εκατομμύρια.

«Παρατηρήσαμε ότι η Ρωσία πραγματοποιεί πολύ λιγότερες επιθέσεις με πυραύλους και έχει χρησιμοποιήσει πυραύλους H-22, οι οποίοι είναι παλιοί σοβιετικοί πύραυλοι της δεκαετίας του 1970», είπε ο Σκίμιτσκι. «Αυτό δείχνει ότι η Ρωσία έχει εξαντλήσει τους διαθέσιμους πυραύλους της». Ο Σκίμιτσκι είπε ότι η Ρωσία δεν είναι σε θέση να παράγει γρήγορα πυραύλους λόγω των κυρώσεων και δεδομένου ότι έχει χρησιμοποιήσει περίπου το 60% των προμηθειών της.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...