Νεκρός και έκτος Ρώσος μεγιστάνας – Μυστήριο με τις συνθήκες θανάτου (vid)

Μυστήριο καλύπτει τον θάνατο ενός Ρώσου μεγιστάνα, που βρέθηκε στην πισίνα της έπαυλης του στην Αγία Πετρούπολη και είναι ο έκτος Ρώσος πολυεκατομμυριούχος που πεθαίνει κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Ο Γιούρι Βορόνοφ, 61 χρόνων, ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος του ρωσικού ενεργειακού γίγαντα Gazprom, με ευθύνη για τη λειτουργία των μεταφορών και της επιμελητειακής πολιτικής της εταιρίας. 

Το πτώμα του Βορόνοφ βρέθηκε  στην πισίνα του πολυτελούς σπιτιού του, σε ένα προάστιο της Αγίας Πετρούπολης και έφερε τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι.

Κοντά στην πισίνα βρέθηκε ένα ημιαυτόματο όπλο  Grand Power  και στον βυθό της πισίνας «αρκετά φυσίγγια» που είχαν χρησιμοποιηθεί.

Οι ρωσικές αστυνομικές αρχές διεξάγουν έρευνα για τον θάνατο του Βορόνοφ, που σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις συνδέεται «με διαφωνίες που είχε με συνεταίρους του».

Η σύζυγος του Βορόνοφ, σύμφωνα με την Sun, κατέθεσε στους αστυνομικούς ότι  τις τελευταίες εβδομάδες ο μεγιστάνας πίστευε πως τον παρακολουθούσαν κάποια άτομα  που ενεργούσαν για λογαριασμό συνεταίρων του που «συμπεριφέρθηκαν άτιμα». Ο επιχειρηματίας εξέφραζε φόβους ότι είχε «χάσει πολλά χρήματα», σύμφωνα με την σύζυγό του.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι κάμερες ασφαλείας στην έπαυλη δεν έχουν καταγράψει την είσοδο κανενός ατόμου στην έπαυλη του Βορόνοφ.

Ο κύκλος θανάτου γύρω από την ενεργειακή βιομηχανία

Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη της ενεργειακής βιομηχανίας της Ρωσίας έχουν πεθάνει κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες.

Ακόμα  δύο θάνατοι στελεχών της ενεργειακής βιομηχανίας, κοντά στην Αγία Πετρούπολη, είχαν αποδοθεί αρχικώς σε αυτοκτονία, αλλά πιθανολογείται τώρα ότι επρόκειτο για δολοφονίες.

Ο Αλεξάντερ Τιουλάκοφ, 61 χρόνων αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Gazprom, με ειδικότητα θέματα ασφάλειας της εταιρίας, βρέθηκε νεκρός από την φίλη του, μία ημέρα αφότου εκδηλώθηκε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι πληροφορίες που διέρρευσαν για τις συνθήκες θανάτου του Τιουλάκοφ ανέφεραν πως είχε ξυλοκοπηθεί άγρια πριν «θέσει ο ίδιος τέλος στη ζωή του»- σύμφωνα με την εκδοχή της αστυνομίας.

Τρεις εβδομάδες νωρίτερα, στο ίδιο οικοδομικό συγκρότημα, στην Αγία Πετρούπολη, είχε βρεθεί νεκρός με πολλαπλά τραύματα από μαχαίρι, ο 60χρονος Λεονίντ Σούλμαν, επικεφαλής μεταφορών της Gazprom Invest.

Τον Μάιο βρέθηκε νεκρός, πιθανότατα εξαιτίας δηλητηρίασης, ο δισεκατομμυριούχος Αλεξάντερ Σουμπότιν, 43 χρόνων, που είχε διατελέσει μάνατζερ στον ενεργειακό γίγαντα Lukoil και είχε τη δική του ναυτιλιακή εταιρία.

Τον Απρίλιο, βρέθηκε νεκρός ο Βλαντισλάβ Αβάγεφ, πρώην αξιωματούχος του Κρεμλίνου, η σύζυγός του και η κόρη τους. Οι αστυνομικές αρχές υποστήριξαν ότι ο Αβάγεφ είχε σκοτώσει την γυναίκα του και το παιδί τους και μετά αυτοκτόνησε, αλλά στενοί φίλοι της οικογένειας εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις γι αυτή την εκδοχή. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες φέρουν τον Αβάγεφ να είχε πρόσβαση σε οικονομικά μυστικά της ελίτ του Κρεμλίνου.

Ύστερα από μέρες βρέθηκε κρεμασμένος στην Ισπανία ο 55χρονος Σεργκέι Προτοσένια, ο οποίος φέρεται να είχε δολοφονήσει την σύζυγό του, Ναταλία και την κόρη τους, πριν θέσει τέρμα στη ζωή του.

Ο Προτοσένια ήταν πρώην αντιπρόεδρος της Novatek, που είναι μια εταιρία με στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο.

Την περασμένη εβδομάδα ο πολυεκατομμυριούχος Γεβγένι Πάλαντ, 47 χρόνων και η σύζυγός του Όλγα, που είχαν γεννηθεί στην Ουκρανία, βρέθηκαν νεκροί με πολλαπλά τραύματα από μαχαίρι, στην περιφέρεια της Μόσχας. Ο Γεβγένι Πάλαντ είχε κάνει τεράστια περιουσία στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ