Να κλείσει την πόρτα του στους αξιωματούχους της εταιρείας Pfizer εξετάζει πολύ σοβαρά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Να κλείσει την πόρτα του στους αξιωματούχους της εταιρείας Pfizer εξετάζει πολύ σοβαρά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το σκεπτικό ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν τηρήθηκε η διαφάνεια στις συμβάσεις αγοράς εμβολίων.

Σύμφωνα με το Euractiv France, η ομάδα των Πρασίνων έκανε αίτημα προς την επιτροπή COVI του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την απαγόρευση της εισόδου, με επικεφαλής τον Γάλλο ευρωβουλευτή Μισέλ Ριβασί.

Ακολούθησε ψηφοφορία στην οποία όλες οι πολιτικές ομάδες ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης, με εξαίρεση το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και την Ανανεωτική Ευρώπη, που ψήφισαν κατά. Η πλειοψηφία ήταν αρκετή για να περάσει η πρόταση.

Ωστόσο, η τελική απόφαση θα ληφθεί σε ένα μήνα καθώς πρέπει να ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία. Μετά την ψηφοφορία, η Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών (CPC), η οποία συγκεντρώνει όλους τους προέδρους των επιτροπών κάθε Τρίτη κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων ολομέλειας στο Στρασβούργο, θα γνωμοδοτήσει.

Η CPC θα εξετάσει διάφορες επιλογές: τη διάρκεια του αποκλεισμού, αν η κύρωση θα ισχύσει μόνο για τον Μπουρλά ή για όλους τους εκπροσώπους της Pfizer ή αν θα διατηρηθεί καθόλου.

Η ίδια πηγή αναφέρει πως την τελευταία φορά που αποφασίστηκε η απαγόρευση της παρουσίας εκπροσώπων μιας εταιρείας στο Κοινοβούλιο ήταν το 2017, όταν η επιτροπή περιβάλλοντος (ENVI) ψήφισε την απαγόρευση της παρουσίας αξιωματούχων της αμερικανικής αγροχημικής εταιρείας Monsanto μετά την άρνησή της να συμμετάσχει σε δημόσια ακρόαση.

Το παρασκήνιο
Το Euractiv αναφέρει πως τους πρώτους μήνες της πανδημίας, η ΕΕ αγόρασε εμβόλια χύμα από διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Pfizer/BioNTech, προκειμένου να τα παραδώσει στα κράτη μέλη το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, τα συμβόλαια της Pfizer παρέμειναν αναδιατυπωμένα.

«Το ΕΚ έχει δικαίωμα σε πλήρη διαφάνεια σχετικά με τις λεπτομέρειες αυτής της δαπάνης και τις προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις που οδήγησαν σε αυτήν», έγραψε η Κάθλιν βαν Μπρεμπτ, πρόεδρος της επιτροπής COVI, σε ένα tweet τον περασμένο Δεκέμβριο.

Αν και ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, κλήθηκε να συναντηθεί με τους ευρωβουλευτές της COVI, τόσο τον Οκτώβριο όσο και τον Δεκέμβριο, δεν το έκανε.

Το διευθύνων σύμβουλος της Pfizer επρόκειτο να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τη υπόθεση SMS, κατά την οποία οι συμβάσεις που αφορούσαν 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων φέρεται να αποτέλεσαν αντικείμενο απευθείας διαπραγμάτευσης μέσω ιδιωτικών γραπτών μηνυμάτων μεταξύ του Μπουρλά και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Νομίζω ότι σκόπιμα δεν ήρθε, επειδή δεν ήθελε να αντιμετωπίσει τις αντιπαραθέσεις», δήλωσε στη EURACTIV η Γαλλίδα ευρωβουλευτής και μέλος της COVI Βερονίκ Τρίιλετ-Λενουάρ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...