Νέος παγκόσμιος συναγερμός για τον κορονοϊό

Συναγερμός έχει σημάνει για ακόμα μια φορά στην παγκόσμια κοινότητα μετά το νέο ξέσπασμα του κορονοϊού στην Κίνα.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου έστειλε επιστολή προς τους Υπουργούς Υγείας των 27 κρατών-μελών μετά και τις τελευταίες εξελίξεις.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κίνα σχετικά με τις ανησυχητικές αυξήσεις των κρουσμάτων COVID-19 εκεί και τον πιθανό αντίκτυπο των ταξιδιών από την Κίνα προς τα κράτη μέλη της ΕΕ όταν τεθούν σε ισχύ οι νέες κινεζικές ταξιδιωτικές ρυθμίσεις στις αρχές Ιανουαρίου» γράφει στην επιστολή επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να αξιολογηθούν από κοινού οι πιθανές επιπτώσεις της εξελισσόμενης κατάστασης καθώς και ότι υπάρχει ανάγκη για καλή προετοιμασία έτσι ώστε να προστατεύονται οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Επιπροσθέτως η Επίτροπος Υγείας σημειώνει ότι σε επίπεδο ΕΕ αναμένονται τις επόμενες ημέρες ορισμένα «βασικά μηνύματα» για τους ταξιδιώτες της ΕΕ που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Κίνα, για εκείνους που έρχονται από την Κίνα στην ΕΕ, καθώς και για το προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών και αεροδρομίων. Παράλληλα επισημαίνεται ότι θα ήταν σημαντικό να συνεχιστεί ή να ξεκινήσει η επιτήρηση των λυμάτων, η οποία θα περιλαμβάνει λύματα από βασικά αεροδρόμια με στόχο σε περίπτωση που εμφανιστεί νέα παραλλαγή του ιού, είτε είναι στην Κίνα είτε στην ΕΕ, να εντοπιστεί έγκαιρα και να υπάρξει γρήγορη αντίδραση.

Τέλος, η Στέλλα Κυριακίδου αναφέρει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για επαφή με τους κινέζους ομολόγους της για να εκφράσει την διάθεση να υπάρξει υποστήριξη για να αντιμετωπιστεί η παρούσα κατάσταση.

Η Κομισιόν ζητά συντονισμό μετά το «άνοιγμα της Κίνας»

Την ίδια ώρα την ανάγκη συντονισμού των εθνικών απαντήσεων απέναντι στις διασυνοριακές υγειονομικές απειλές υπογραμμίζει η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Κομισιόν, έπειτα από συνεδρίαση που έλαβε χώρα σήμερα με θέμα την κατάσταση της COVID-19 στην Κίνα. Ειδικότερα, σε ανάρτησή της στο Twitter η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει:

«Ο συντονισμός των εθνικών απαντήσεων σε σοβαρές διασυνοριακές υγειονομικές απειλές είναι ζωτικής σημασίας. Σήμερα, η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ συνεδρίασε για να συζητήσει την κατάσταση της COVID-19 στην Κίνα με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Πρέπει να δράσουμε από κοινού και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας».

Χώρες που εφαρμόζουν τεστ covid
Πάντως στην Ευρώπη επικρατεί ανυησυχία λόγω έλλειψης διαφάνειας των κινεζικών αρχών σε σχέση με τον κορονοϊό, γεγονός που θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια την ελλιπή πληροφόρηση αναφορικά με πιθανές νέες μεταλλάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η παραλλαγή BF.7, η οποία φαίνεται να κυριαρχεί στην Κίνα αυτή τη στιγμή, στην Ευρώπη έχει εντοπιστεί εδώ και μήνες χωρίς ωστόσο να σημάνει συναγερμό ούτε να οδηγήσει σε πίεση στα συστήματα υγείας, γεγονός που αποδίδεται από τους ειδικούς στα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Για αυτόν τον λόγο ορισμένες χώρες επαναφερουν τα τεστ covid στις αφίξεις από την Κίνα.

Οι ιταλικές υγειονομικές αρχές έκαναν γνωστό πως θα αρχίσουν να υποβάλλουν σε τεστ όλες τις αφίξεις από την Κίνα, αφού σχεδόν οι μισοί από τους επιβάτες δύο πτήσεων προς το Μιλάνο βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό.

Την ίδια στιγμή, στη Γαλλία αναφέρουν πως «δεν υπάρχει λόγος επαναφοράς των ελέγχων στα σύνορα». «Από επιστημονικής άποψης, δεν υπάρχει λόγος επαναφοράς των ελέγχων στα σύνορα (…) ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει οποιαδήποτε μέρα», δήλωσε η επικεφαλής της επιτροπής της Γαλλίας για την αποτίμηση των κινδύνων για την υγεία, μιλώντας στον French Radio Classique.

Η επικεφαλής της επιτροπής αυτής, η οποία συμβουλεύει την κυβέρνηση για τους επιδημιολογικούς κινδύνους, σημείωσε ότι προς το παρόν «η κατάσταση είναι υπό έλεγχο» και δεν υπάρχουν ενδείξεις για ανησυχητικά νέα παραλλαγμένα στελέχη της Covid-19 στην Κίνα.

«Οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα είναι όλες παραλλαγές της Όμικρον, που έχουν κυκλοφορήσει στη Γαλλία και κατά των οποίων έχουμε αποκτήσει ανοσία», πρόσθεσε σε άλλη συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό France Inter.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ να κινηθούν σαν μοναχικοί καβαλάρηδες, υιοθετώντας περιορισμούς στα σύνορα χωρίς συντονισμό, όπως ακριβώς συνέβη στο πρώτο στάδιο της πανδημίας, την άνοιξη του 2020.

ECDC: «Αδικαιολόγητα» τα υποχρεωτικά τεστ για τους επιβάτες από την Κίνα

Η εισαγωγή της υποχρεωτικής εξέτασης για τον κορονοϊό στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους επιβάτες που φτάνουν από την Κίνα – όπου ο αριθμός των κρουσμάτων έχει εκτοξευθεί – είναι «αδικαιολόγητη», εκτιμά από την πλευρά του, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC).

Οι χώρες της ΕΕ «έχουν σχετικά υψηλά επίπεδα ανοσοποίησης και εμβολιασμού» και «οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα, κυκλοφορούν ήδη στην ΕΕ» ανέφερε στην ανακοίνωσή της η υπηρεσία αυτή, εξηγώντας ότι το μέτρο των υποχρεωτικών τεστ δεν είναι αναγκαίο στο σύνολο της ΕΕ.

Για τα ECDC, «οι πιθανές λοιμώξεις» που μπορεί να εισαχθούν είναι «σχετικά περιορισμένες» σε σύγκριση με τον αριθμό εκείνων που κυκλοφορούν ήδη καθημερινά. Επιπροσθέτως, τα συστήματα υγείας «είναι σήμερα σε θέση να διαχειριστούν» την ασθένεια.

Πολλές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει υποχρεωτικά τεστ σε όλους τους ταξιδιώτες που φτάνουν από την Κίνα.

Το αιφνιδιαστικό τέλος της λεγόμενης «πολιτικής μηδενικής Covid» στην Κίνα και η επανέναρξη των ταξιδιών στο εξωτερικό, σημειώνεται σε μια περίοδο που η χώρα αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο κύμα λοιμώξεων στον κόσμο.

Η απάντηση του ΠΟΥ για τα μέτρα σε ταξιδιώτες από την Κίνα
Τα προληπτικά μέτρα που έλαβαν πολλές χώρες με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα είναι «κατανοητά» δεδομένης της έλλειψης αξιόπιστων πληροφοριών από το Πεκίνο για την πορεία της πανδημίας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Ελλείψει αναλυτικής πληροφόρησης από την Κίνα, είναι κατανοητό ότι χώρες ανά τον κόσμο λαμβάνουν μέτρα με τα οποία θεωρούν ότι θα προστατεύσουν τους πολίτες τους», έγραψε ο γενικός διευθυντής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας σε ανάρτησή του στο Twitter.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Δρ Τέντρος είχε εκφράσει την έντονη ανησυχία του για την εξάπλωση του κορονοϊού στην Κίνα, υπογραμμίζοντας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χρειάζεται αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία και τη διαθεσιμότητα ΜΕΘ προκειμένου να έχει μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση της κατάστασης.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....