Νέες προκλήσεις Ακάρ: Δεν ζητάμε άδεια για να ασκήσουμε το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα

Ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero τόνίσε ότι το συνεχώς εξελισσόμενο και απρόβλεπτο περιβάλλον ασφαλείας απαιτεί μια ισχυρή εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

“Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ύπαρξη προηγμένων εθνικών αμυντικών δυνατοτήτων αυξάνει επίσης την ισχύ του ΝΑΤΟ. Είναι προφανές ότι όσο ισχυρότερες είναι οι δυνάμεις μας ως σύμμαχοι, τόσο ισχυρότερο θα είναι το ΝΑΤΟ συλλογικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εκτιμούμε τη συνεργασία με τους συμμάχους μας, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, σε θέματα αμυντικής τεχνολογίας και ανάπτυξης προϊόντων. Η προτίμησή μας είναι πάντα και πάνω απ’ όλα να συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους μας. Ωστόσο, δυστυχώς, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με άδικους περιορισμούς που επιβάλλονται από ορισμένους συμμάχους μας στη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, οι οποίοι έχουν αρνητικό αντίκτυπο όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και στη συμμαχία. Αναμένουμε να αρθούν όλοι αυτοί οι περιορισμοί”.

Ο Χουλουσί Ακάρ σημείωσε ότι τα αμυντικά συστήματα SAMP-T συζητήθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι.

Ο Ακάρ είπε ότι η Τουρκία και η Ιταλία, ως δύο σημαντικοί σύμμαχοι στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ, έχουν από καιρό κοινές παραδόσεις, αξίες και μια κοινή μεσογειακή κουλτούρα.

Υπενθυμίζοντας ότι οι δύο χώρες είναι στρατηγικοί εταίροι από το 2007, ο Ακάρ είπε: “Η συνεργασία και οι διμερείς μας σχέσεις αναπτύσσονται μέρα με τη μέρα σχεδόν σε όλους τους τομείς, όπως η άμυνα, το εμπόριο, η εκπαίδευση και η υγεία. Θέλουμε οπωσδήποτε να επιταχύνουμε το έργο του συστήματος αεράμυνας SAMP-T. Επιπλέον, τα δοκιμασμένα στο πεδίο προϊόντα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας προσφέρουν νέες ευκαιρίες για διμερή συνεργασία. Συνεργάστηκα στενά με τον προηγούμενο υπουργό Άμυνας της Ιταλίας Lorenzo Guerini και προσβλέπω στην περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της σχέσης με τον σημερινό υπουργό Άμυνας Guido Crosetto”.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...