Νέα μέτρα και σκληρό Plan Β από την ερχόμενη εβδομάδα

Με την ανησυχία στο «κόκκινο» για τον σημερινό εορτασμό των Θεοφανίων και τον Αγιασμό των Υδάτων – αλλά χωρίς πρόσθετα υγειονομικά μέτρα – κυβέρνηση και ειδικοί αναμένουν τα επόμενα 24ωρα, να καταγραφεί το υγειονομικό αποτύπωμα της εορταστικής περιόδου και να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα.

Όλα αυτά, τη στιγμή, που η αγωνία για την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, έχει σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση, καθώς ο κίνδυνος γενικευμένου μπλακ άουτ σε νευραλγικούς τομείς του δημοσίου, είναι παραπάνω από ορατός.

Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη και θα είναι κρίσιμη, καθώς στο μικροσκόπιο θα μπει το ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων, αλλά και χρονική επέκταση των υφιστάμενων, τα οποία λήγουν στις 16 Ιανουαρίου.

Τα νέα μέτρα και το Plan B

Εφόσον η πορεία των κρουσμάτων επιβεβαιώσει τις δυσοίωνες προβλέψεις των ειδικών, και κυρίως αν επηρεαστούν οι λεγόμενοι σκληροί δείκτες της πανδημίας, τότε όλα τα μέτρα που είναι στο συρτάρι, θα επανέλθουν στο τραπέζι.

Αυτή τη στιγμή, θεωρείται σίγουρο – το επιβεβαίωσε χθες και ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης – είναι ο καθορισμός διάρκειας του πιστοποιητικού εμβολιασμού για όλους άνω των 18 στο επτάμηνο, μετά τη δεύτερη δόση. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, η αναμνηστική δόση θα είναι αναγκαίο προαπαιτούμενο για τους πολίτες 18-59 ετών, προκειμένου να έχουν ισχύον πιστοποιητικό, όπως έγινε στα μέσα Δεκεμβρίου και για τους πολίτες 60 ετών και πάνω.

Όλοι όσοι έχουν κάνει μέχρι σήμερα δύο δόσεις εμβολίου ή το μονοδοσικό και δεν θα έχουν κάνει εγκαίρως την αναμνηστική δόση θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι και άρα δεν θα έχουν πρόσβαση σε μια σειρά δραστηριοτήτων και κοινωνικών εκδηλώσεων. Όπως πάντως συνέβη και στην περίπτωση των 60+ , θα υπάρξει μία περίοδος χάριτος προκειμένου όλοι όσοι το επιλέξουν να έχουν το χρόνο να το κάνουν. Στην περίπτωση λοιπόν που η απόφαση ανακοινωθεί ως το τέλος της εβδομάδας, τότε η μεταβατική περίοδος θα ισχύει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Επιπρόσθετα, στο επίκεντρο θα βρεθούν ακόμα η περαιτέρω μείωση του ωραρίου λειτουργίας της εστίαση, με ταυτόχρονη μείωση της χωρητικότητας των καταστημάτων.

Το κυβερνητικό επιτελείο επιβεβαιώνει ότι μέχρι τα τέλη του μήνα, αναμένει κορύφωση της μετάλλαξης «Ομικρον», η οποία ήδη έχει στείλει σε καραντίνα μεγάλο αριθμό εργαζομένων σε νοσοκομεία, σώματα ασφαλείας και άλλους κρίσιμους τομείς του δημοσίου.

Αύριο, Παρασκευή ή το αργότερο τη Δευτέρα, θα φύγουν τα πρώτα φύλλα πορείας για την επίταξη ιδιωτών γιατρών, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί από τη νόσηση υγειονομικού προσωπικού.

Παράλληλα, σε συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα, το 10%-15% των απλών κλινών του ιδιωτικού τομέα θα διατεθεί για περιστατικά Covid.

Στην κυβέρνηση, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει και Plan B το οποίο προβλέπει ότι στην περίπτωση που οι ανάγκες θα δημιουργηθούν θα θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα του ΕΣΥ, θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να δοθεί τελεσίγραφο προς τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ότι αν δεν το πράξουν μέχρι τα τέλη Μαρτίου, που θα ισχύει η αναστολή τους, θα βρεθούν οριστικά εκτός ΕΣΥ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ