«Μπλόκο» από δικαστήριο στα σχέδια Μπάιντεν για υποχρεωτικό εμβολιασμό

Εφετείο των ΗΠΑ μπλόκαρε προσωρινά τα σχέδια του προέδρου Τζο Μπάιντεν για υποχρεωτικό εμβολιασμό στις επιχειρήσεις. Ο νόμος θα απαιτούσε από τους εργαζόμενους σε ιδιωτικές εταιρείες με περισσότερους από 100 υπαλλήλους να εμβολιάζονται πλήρως κατά του Covid-19 ή να ελέγχονται κάθε εβδομάδα.

Όμως το δικαστήριο διαπίστωσε «σοβαρά νομοθετικά και συνταγματικά» ζητήματα με τον κανόνα, που θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο. Είπε ότι αναστέλλει την εντολή και έδωσε στην κυβέρνηση Μπάιντεν μέχρι τη Δευτέρα για να απαντήσει.

Πέντε πολιτείες υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών – Τέξας, Λουιζιάνα, Μισισιπή, Νότια Καρολίνα και Γιούτα – καθώς και ιδιωτικές εταιρείες και θρησκευτικές ομάδες, είχαν ασκήσει νομικές προσφυγές κατά της εντολής, κατηγορώντας τον πρόεδρο για υπέρβαση των εξουσιών του.

Πολλές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ απαιτούν ήδη από τους υπαλλήλους τους να εμβολιαστούν. Υπάρχουν επίσης απαιτήσεις για στρατιωτικούς και ομοσπονδιακούς εργολάβους.

Αλλά οι αντίπαλοι λένε ότι δεν είναι συνταγματικό για έναν Πρόεδρο να επιβάλλει έναν τόσο «σαρωτικό κανόνα» σε εθνικό επίπεδο.

Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ, ο οποίος έχει αντιταχθεί στις κυβερνητικές εντολές για εμβόλια και μάσκες, επικρότησε την απόφαση του δικαστηρίου. «Θα περάσουμε την ημέρα μας στο δικαστήριο για να καταπολεμήσουμε την αντισυνταγματική κατάχρηση εξουσίας από τον Μπάιντεν», είπε.

Ωστόσο, η δικηγόρος του υπουργείου Εργασίας Σίμα Νάντα δήλωσε ότι είναι «σίγουρη για τη νομική του εξουσία» να εκδώσει τον κανόνα.

«Είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι να υπερασπιστούμε αυτό το πρότυπο στο δικαστήριο», είπε.

Τα 2/3 του εργατικού δυναμικού
Το εκτελεστικό διάταγμα του Μπάιντεν απαιτεί να εμβολιαστούν όλοι οι ομοσπονδιακοί εργαζόμενοι και εργολάβοι, καλύπτει 100 εκατομμύρια ανθρώπους, περίπου τα δύο τρίτα του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ, εκτιμά ο Λευκός Οίκος.

Ο κανόνας για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης αφορά 17 εκατομμύρια υπαλλήλους σε 76.000 εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, παρόλο που η πλειονότητα τους είναι ήδη εμβολιασμένοι, σύμφωνα με στοιχεία από τα Cents for Medicare and Medicaid Services (CMS).

Η διοίκηση εκτιμά ότι ο κανόνας θα αποτρέψει περισσότερες από 250.000 νοσηλείες και θα σώσει χιλιάδες ζωές κατά τη διάρκεια των έξι μηνών μετά την εφαρμογή του.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ