Λομπίστες με… σαμπάνιες, σοκολατάκια και μπιζού στις Βρυξέλλες – Καταρρέει το αφήγημα της αδιάφθορης ΕΕ

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola δήλωσε 142 δώρα που έλαβε σε δημόσιο μητρώο για τους ευρωβουλευτές, σε μια κίνηση που αποκάλυψε τους περιορισμένους κανόνες διαφάνειας στο θεσμικό όργανο της ΕΕ.
Η κίνηση της Metsola, ευρωβουλευτή από τη Μάλτα της κεντροδεξιάς ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπως είναι η κορυφή του παγόβουνου, παρά το γεγονός ότι το ΕΛΚ υποστήριξε ότι οι δηλώσεις της έσπασαν την πολυετή μυστικότητα των πρώην προέδρων του Κοινοβουλίου, κανένας από τους οποίους δεν έφτασε ποτέ στο σημείο να αποκαλύψει δημοσίως τα εκατοντάδες δώρα που του έκαναν ξένοι αξιωματούχοι.
Ο εκπρόσωπός της δήλωσε ότι η προθεσμία για τους ευρωβουλευτές δεν ίσχυε για τη Metsola κατά “έθιμο” επειδή είναι πρόεδρος του Κοινοβουλίου καθώς και ευρωβουλευτής, αν και η ομάδα της δεν μπορούσε να επισημάνει ότι η εξαίρεση αυτή ορίζεται επίσημα πουθενά εγγράφως.
“Αυτό δείχνει ότι το σύστημα είναι διασπασμένο”, δήλωσε ο Michiel van Hulten, διευθυντής της Transparency International EU και πρώην ευρωβουλευτής.
“Δεν μπορείς να λειτουργήσεις ένα σύστημα δεοντολογίας με βάση άγραφους κανόνες.
Είναι καλό που το έκανε τώρα αυτό, αλλά δεν υπάρχει βραβείο για την τήρηση των κανόνων”.
Η ανάδειξη των δώρων της Metsola έρχεται σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το θεσμικό όργανο δίνει μάχη για να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του εν μέσω αστυνομικής έρευνας σχετικά με ισχυρισμούς ότι υψηλόβαθμα στελέχη των Βρυξελλών εμπλέκονται σε διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
“Όταν ένας πρόεδρος λαμβάνει ένα δώρο, αυτό δεν γίνεται με την ιδιότητά μου ως μέλους, αλλά ως Κοινοβουλίου”, δήλωσε η Metsola στο POLITICO.
Μετά την έναρξη της έρευνας για το λεγόμενο Qatargate για τη διαφθορά, “το σενάριο ήταν διαφορετικό, πράγμα που σημαίνει ότι θα καταγράψω όλα όσα ούτως ή άλλως θα είχαν δηλωθεί εσωτερικά”, είπε.

Έλεγχος στην ΕΕ

Ο Terry Reintke, συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων, δήλωσε ότι οι αποκαλύψεις της Metsola δείχνουν την ανάγκη για ένα ανεξάρτητο όργανο δεοντολογίας της ΕΕ με έδρα εκτός του Κοινοβουλίου.
“Η διαφάνεια πρέπει να ισχύει για όλους, οπότε είναι καλό που το δημοσιοποιεί τώρα”, δήλωσε ο Reintke.
“Νομίζω ότι δείχνει επίσης ότι χρειαζόμαστε απλώς μια πολύ καλύτερη εφαρμογή των κανόνων και ότι δεν μπορούμε να αφήνουμε τα πάντα στις εσωτερικές δομές ελέγχου”.
Τα δώρα που έλαβε η Metsola περιλάμβαναν: ένα λευκό φόρεμα με χρυσά κεντήματα από τη Fawzia Zainal, πρόεδρο του κοινοβουλίου του Μπαχρέιν, ένα κασκόλ από τη Γαλλίδα πρωθυπουργό Élisabeth Borne, ασύρματα ακουστικά Sennheiser από τη γερμανική Μπούντεσταγκ, ένα βάζο από την τσεχική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ- μια λευκή μπλούζα από την πρόεδρο της Μολδαβίας Maia Sandu- ένα βιβλίο για τη Μπριζ από την επικεφαλής του Κολλεγίου της Ευρώπης, Federica Mogherini- και ένα διακοσμητικό πιάτο από τον πρέσβη του Ουζμπεκιστάν στις χώρες της Μπενελούξ.
Η Metsola έλαβε επίσης σαμπάνια, σοκολάτες, μπισκότα, κέικ και αποξηραμένα λουκάνικα, τα οποία “σερβιρίστηκαν κατά τη διάρκεια των λειτουργιών του Κοινοβουλίου”.

Παρακάμπτουν τους κανόνες

Σύμφωνα με ένα παράρτημα του κώδικα δεοντολογίας για τους ευρωβουλευτές, το πεδίο εφαρμογής των κανόνων για τα δώρα καλύπτει “κάθε” ευρωβουλευτή που εκπροσωπεί το Κοινοβούλιο με επίσημη ιδιότητα, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου.
Παρ’ όλα αυτά, το πρόσωπο που πρέπει να ενημερώνεται για τα δώρα είναι η ίδια η πρόεδρος ή τουλάχιστον το γραφείο της.
Σύμφωνα με έναν υπάλληλο των υπηρεσιών Τύπου του Κοινοβουλίου, οι προηγούμενοι πρόεδροι είχαν την τάση να δηλώνουν τα δώρα τους με τη μία στο τέλος της θητείας τους, παρακάμπτοντας τη διαδικασία καταχώρισής τους στο δημόσιο μητρώο και αντ’ αυτού ενημερώνοντας απευθείας τη δημόσια υπηρεσία του Κοινοβουλίου.
Κάθε δήλωση ενός προέδρου “γινόταν διοικητικά, αλλά δεν τοποθετούνταν στο δημόσιο μητρώο”, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Σύμφωνα με τα δημόσια αρχεία, μόνο ένας προηγούμενος πρόεδρος – ο Antonio Tajani του ΕΛΚ, ο οποίος είχε τη θέση από το 2017 έως το 2019 – δήλωσε δώρο στο δημόσιο μητρώο.
Επρόκειτο για ένα βιβλίο με πορτρέτα από έναν Πορτογάλο πολιτικό.
Ωστόσο, δεν υπάρχει γραπτός κανόνας που να ορίζει ρητά ότι ο πρόεδρος εξαιρείται από την τήρηση της διαδικασίας που καλύπτει τους άλλους ευρωβουλευτές και η υπηρεσία Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν ήταν σε θέση να πει από πού προήλθε αυτή η ερμηνεία των κανόνων ή ποιος ήταν υπεύθυνος για την εφαρμογή της με αυτόν τον τρόπο.

Ισχυρισμοί για διαφθορά

Η Metsola δίνει μάχη για να αποκαταστήσει τη φήμη του Κοινοβουλίου μετά την έκρηξη της διαμάχης για το Qatargate τον περασμένο μήνα.
Η έρευνα των βελγικών εισαγγελικών αρχών οδήγησε στην κράτηση τεσσάρων υπόπτων, συμπεριλαμβανομένης μιας πρώην αντιπροέδρου του Κοινοβουλίου, της ευρωβουλευτού Εύα Καϊλή, με προκαταρκτικές κατηγορίες για διαφθορά, εν αναμονή της έρευνας για την υποτιθέμενη αγορά επιρροής με τη συμμετοχή του Κατάρ και του Μαρόκου.
Ο πρώην ευρωβουλευτής Pier Antonio Panzeri έχει πλέον παραδεχθεί την ενοχή του και έχει συνάψει συμφωνία να συνεργαστεί με τον εισαγγελέα με αντάλλαγμα μια πιο ήπια ποινή.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Metsola ανακοίνωσε 14 προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα για την ενίσχυση των κανόνων διαφάνειας για τους ευρωβουλευτές στον απόηχο του Qatargate, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών που θα καταστήσουν το μητρώο δώρων πιο ορατό στον ιστότοπο του Κοινοβουλίου.
Το σχέδιό της παρουσιάστηκε σε μια κλειστή συνάντηση με κορυφαίους πολιτικούς του Κοινοβουλίου.
Το μητρώο δώρων ισχύει για όλους τους ευρωβουλευτές, αλλά από την έναρξη αυτής της νομοθετικής περιόδου στα μέσα του 2019, μόνο 10 βουλευτές, συμπεριλαμβανομένης της Metsola, έχουν δηλώσει δώρα.
Ο Daniel Caspary, Γερμανός ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, ο οποίος δήλωσε επτά δώρα, πέντε από τα οποία έλαβε ενώ ηγείτο αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με τη Νοτιοανατολική Ασία, έγραψε στο POLITICO: “Λόγω του Covid δεν υπήρξαν σχεδόν καθόλου διεθνείς δραστηριότητες τα τελευταία χρόνια.
Ίσως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν μόνο λίγοι συνάδελφοι που δήλωσαν δώρα”.
Ως πρόεδρος, η Metsola είναι τελικά υπεύθυνη για την επιβολή κυρώσεων για παραβιάσεις του κώδικα δεοντολογίας, αφού λάβει συμβουλές από μια ομάδα ευρωβουλευτών.
Αυτό εγείρει την περίεργη προοπτική ότι η Metsola θα πρέπει να αποφασίσει αν θα επιβάλει κυρώσεις στον εαυτό της για την παράλειψη της προθεσμίας.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...