Λεφτά υπάρχουν: Η ΤτΕ έχει 37 δισ. για επιχειρήσεις αλλά οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια!

Όχι μόνο υπάρχουν λεφτά για τους μικρομεσαίους, αλλά τα έχουν και κάθονται! Το ποσό των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται στην Τράπεζα της Ελλάδος, την ώρα που οι τράπεζες αρνούνται να δώσουν δάνεια στους μικρομεσαίους. Το παραδέχθηκε στη Βουλή εκπρόσωπος της ΤτΕ, την ώρα που ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σήκωνε τα χέρια ψηλά στην Ολομέλεια από την στάση των τραπεζών.

«Ενθαρρύνω και θεωρώ ακατανόητη την αδιαφορία τους να χρηματοδοτήσουν εγγυημένες επενδύσεις, καθώς τα χρήματα είναι απολύτως εγγυημένα από το κράτος», είπε σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφερόμενος στη μη δανειοδότηση των επιχειρήσεων από τις τράπεζες.

Υπογραμμίζεται ότι στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής αποκαλύφθηκε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δώσει 47 δις στην Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να τα δώσει στις τράπεζες για να διοχετευθούν στην αγορά, όμως οι τράπεζες έχουν πάρει μόλις τα 10 δις και σήμερα τα 37 δις μένουν αδιάθετα στην Τράπεζα της Ελλάδος!!!

Συγκεκριμένα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Τρύφωνας Αλεξιάδης ρώτησε: «Από ό,τι έχετε πει, περίπου 47 δισεκατομμύρια είναι αυτά, τα οποία έχουν έρθει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID, για ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος. Μπορεί να είναι περισσότερα ή λιγότερα – θα μας πείτε εσείς. Καλό είναι να έχουμε μία εικόνα, πόσα από αυτά πήγαν στους μικρομεσαίους, πόσα σε πολίτες, πόσα έχουν «παρκάρει» σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ή στην Τράπεζα της Ελλάδος. Διότι, αν μιλούμε για πλεονάζουσα ρευστότητα και αυτή η πλεονάζουσα ρευστότητα, τελικά, δεν αφορά στην κοινωνία και τις επιχειρήσεις, τότε κάτι δεν πάει καλά και δεν μπορούμε να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί».

Και ο Διευθυντής Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών της Τραπέζης της Ελλάδος Δημήτρης Μαλλιαρόπουλος απάντησε: «Ο κύριος Αλεξιάδης ρώτησε για τη χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα. Ναι ισχύει δεν είναι κανένα μυστικό, το βγάζουμε και εμείς στους ισολογισμούς της Τραπέζης της Ελλάδος, 47 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν πάρει οι τράπεζες από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα από το Ευρωσύστημα ως δάνεια. Από αυτά τα 47 δισεκατομμύρια τα 37 είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Βέβαια, δύο δισεκατομμύρια είναι υποχρεωτικά διαθέσιμα, το υπόλοιπο είναι ένα μαξιλάρι ρευστότητας».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Η στιγμή που η Ράνια Τζίμα «κατάπιε τη γλώσσα της» με τον Στέφανο Κασσελάκη (vid)

Δείτε τι συνέβη στον τηλεοπτικό αέρα του Mega Channel...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...