Κρίσιμη αποστολή Στόλτενμπεργκ στην Τουρκία

Ήρθε η ώρα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, είπε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο Γενικός Γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, που επισκέπτεται την Τουρκία, εξέφρασε τη συμπαράσταση της Συμμαχίας λόγω της μεγάλης φυσικής καταστροφής που υπέστη η χώρα και τόνισε πως η παροχή βοήθειας θα συνεχιστεί. Στη συνάντηση, που είχε προγραμματιστεί πριν γίνει ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία, συζητήθηκαν και τα θέματα του πολέμου στην Ουκρανία, όπως και η μεταφορά σιτηρών μέσω των Στενών του Βοσπόρου.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε πως η Τουρκία στηρίζει την διεύρυνση του ΝΑΤΟ, αλλά περιμένει, ιδιαίτερα από την Σουηδία, να αλλάξει στάση και στα θέματα σεβασμού των μονοθεϊστικών θρησκειών εκτός από αυτά της τρομοκρατίας. Χαρακτηριστικά είπε πως πρόκειται για έγκλημα, όπως και ο αντισημιτισμός, έτσι και τα αντι-ισλαμιστικά κινήματα αποτελούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Στις σεισμόπληκτες περιοχές ο Γ.Γ, του ΝΑΤΟ

Έτσι φάνηκε για μια ακόμη φορά η διάσταση απόψεων στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Στόλτενμπεργκ ακολούθως θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στις σεισμόπληκτες περιοχές, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.

Στο μεταξύ, περιοδεία σε Γερμανία, Τουρκία και Ελλάδα αναμένεται να πραγματοποιήσει από τις 16 έως τις 22 Φεβρουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. H Ουάσινγκτον σε αυτή τη φάση εντείνει το ενδιαφέρον και την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή, με πρωταρχικό στόχο την ομαλότητα, ιδιαίτερα μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ, την ταχύτερη διεύρυνση της Ατλαντικής Συμμαχίας με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, καθώς και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει προκύψει με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

ΠΗΓΗdw.com

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ