Κάτι… «ψήνεται» με τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Οι συνομιλίες μεταξύ Αθηνών και Λονδίνουν αναφορικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην θέση τους είναι πολύ περισσότερες από όσες έχουν… ανακοινωθεί.

Το παρασκήνιο είναι έντονο, οι επαφές είναι εκτεταμένες και όλα δείχνουν πως κάτι «ψήνεται».

Διαβάστε τι γράφει το matrix24.gr:

Αυτό δεν προκύπτει μόνο από την βεβαιότητα που εξέφρασε προχθές, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι «τα Γλυπτά θα επιστρέψουν», αλλά και από τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, σε βρετανικό ραδιόφωνο.

Ο Όσμπορν, που είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας, για πρώτη φορά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής τους, τασσόμενος υπέρ ενός διαλόγου χωρίς… «κόκκινες γραμμές» και «προαπαιτούμενα».

«Πρέπει να γίνει μία συμφωνία όπου θα μπορούμε να πούμε και τις δύο ιστορίες στην Αθήνα και στο Λονδίνο, αν και οι δύο προσεγγίσουμε το θέμα χωρίς ένα φορτίο προαπαιτούμενων, χωρίς ένα φορτίο κόκκινων γραμμών», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας:

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα, είναι μια καταπληκτική μαρτυρία του ανθρώπινου πολιτισμού. Στο Βρετανικό Μουσείο, αφηγούνται μια ιστορία για τον πολιτισμό σε σύγκριση με όλους τους άλλους πολιτισμούς, την Κίνα, την Ινδία, άλλα μέρη της Μεσογείου. Στην Ελλάδα, αφηγούνται την ιστορία, μόνο για τον ελληνικό πολιτισμό. Νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια συμφωνία, αλλά νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια συμφωνία όπου μπορούμε να πούμε και τις δύο ιστορίες στην Αθήνα και στο Λονδίνο», ανέφερε.

Σε ερώτηση για το αν κάποια από τα Γλυπτά θα μπορούσαν «να μεταφερθούν στην Ελλάδα τουλάχιστον για ένα διάστημα και στη συνέχεια να επιστρέψουν στο Λονδίνο», ο Οσμπορν απάντησε ότι «αυτού του είδους η διευθέτηση θα μπορούσε να είναι κατάλληλη, αν και δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους όλων των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου».

Με άλλα λόγια, ο Όσμπορν «φωτογράφισε» μία συμφωνία διαμοιρασμού και δανεισμού, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που θέλουν τις επαφές μεταξύ των δύο πλευρών να είναι πολλές και… απολύτως παρασκηνιακές.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ