Θα απελάσει η Ελλάδα τον Νισανιάν στην Τουρκία;

Ο αρμένιος διανοούμενος και συγγραφέας Σεβάν Νισανιάν κατάφερε να διαφύγει από την Τουρκία το 2017, έκτοτε ζει μόνιμα στην Ελλάδα όπου έλαβε πολιτικό άσυλο, ενώ έχει παντρευτεί Ελληνίδα. Προ ημερών έγινε ξαφνικά γνωστό ότι συνελήφθη στην Ελλάδα, παραπέμπεται στη δικαιοσύνη και απειλείται με απέλαση στην Τουρκία. Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; «Επισήμως δεν αναφέρεται κάποιος λόγος», γράφει η εφημερίδα Tageszeitung (ΤΑΖ). «Ωστόσο ο ίδιος ο Νεσανιάν κάνει μία εικασία, την οποία γνωστοποίησε στο YouTube: όπως και παλαιότερα, σε βιβλίο του για την ανατολική Τουρκία, ερευνούσε την αρμενική προέλευση πολλών τοπωνυμίων, κατά τον ίδιο τρόπο έκανε μία γλωσσολογική έρευνα στη Βόρεια Ελλάδα για γλώσσες και τοπωνύμια στα χωριά της Μακεδονίας, για να διαπιστώσει ότι τα περισσότερα έχουν τουρκική ή βουλγαρική προέλευση».

Ποιός είναι όμως ο Σεβάν Νισανιάν; Η Tageszeitung αναφέρει ότι πρόκειται για «έναν από τους πιο διαμφισβητούμενους διανοούμενους στην Τουρκία. Κατάγεται από εύπορη αρμενική οικογένεια στην Κωνσταντινούπολη, που του έδωσε τη δυνατότητα να σπουδάσει στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Yale. Στη δεκαετία του ’90, μαζί με την τότε σύζυγό του, Μιντέ Τενμπεκιτσί, εξέδωσε έναν τουριστικό οδηγό για μικρά ξενοδοχεία στην Τουρκία, ο οποίος έγινε cult, καθώς ήταν ένας από τους πρώτους γνήσιους οδηγούς για μοναχικούς περιηγητές. Τότε ο Νισανιάν είχε εγκατασταθεί με τη σύζυγό του σε ένα χωριό στην ενδοχώρα, κοντά στην Έφεσο. Αναπαλαίωναν σπίτια Ελλήνων και τα ενοικίαζαν στους τουρίστες. Πάνω απ’ όλα όμως, ο Νισανιάν έχει τη φήμη ότι δεν ορρωδεί προ ουδενός. Με τις τοπικές αρχές του χωριού κατάφερε να φθάσει σε τέτοιο σημείο σύγκρουσης, που φυλακίστηκε για έξι μήνες λόγω ‘παράνομης οικοδομικής δραστηριότητας’. Αξιοποίησε τον χρόνο αυτόν, για να συγγράψει ένα ‘Κατηγορώ’ εναντίον του Ατατούρκ, με το οποίο προκάλεσε πολλές αντιπάθειες μεταξύ των κεμαλιστών. Σε αντιστάθμισμα συνεργάστηκε λίγο αργότερα σε μία κινηματογραφική ταινία, η οποία υποτίθεται ότι προσέβαλε τον προφήτη Μωάμεθ. Καταδικάστηκε εκ νέου για ‘εξύβριση των θείων’».

«Στο ενδιάμεσο διάστημα», συνεχίζει η εφημερίδα του Βερολίνου, «πρόλαβε να συγκρουστεί επιπλέον με σύσσωμο το φεμινιστικό κίνημα στην Τουρκία, καθώς, στη διαμάχη με τη σύζυγό του για το μελλοντικό τους διαζύγιο, όχι μόνο της έφερε στο κεφάλι ένα δοχείο με περιττώματα, αλλά και υπερασπίσθηκε δημοσίως την πράξη αυτή. Την εποχή εκείνη ο Νεσανιάν εργαζόταν για το αρμενο-αμερικανικό περιοδικό Argos, διχάζοντας την δημοσιογραφική ομάδα. Καθώς, μετά τη δεύτερη καταδίκη του, είχε μεταφερθεί στην πόλη Φώκαια (Foça) για να εκτίσει την ποινή σε ανοιχτή φυλακή, διέφυγε στη Σάμο, διασχίζοντας τη θάλασσα. Τώρα φαίνεται ότι οι Έλληνες θέλουν να τον ξεφορτωθούν».

ΠΗΓΗdw.com

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...