Η BASF προειδοποιεί: Η Γερμανία, εξαρτημένη από τη Ρωσία, κινδυνεύει με κατάρρευση

Τελικά ο Putin ο Πρόεδρος της Ρωσίας θα κερδίσει… και αυτό φαίνεται από τον τρόπο που χειρίζεται τα μη φιλικά κράτη στα οποία περιλαμβάνονται πολλά ευρωπαϊκά.
Η απόφαση της Ρωσίας να απαγορεύσει την είσοδο σε κορυφαίους αξιωματούχους της Ευρώπης στην Ρωσία και το σημαντικότερο να επιβάλλει την πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια για να ενισχύσει τα αποθέματα και το εθνικό νόμισμα ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλλαν στην ρωσική οικονομία δείχνει… ότι ο Putin έχει περάσει στην αντεπίθεση.
Η Ρωσία γνωρίζει την αχίλλειο πτέρνα της Ευρώπης, την μεγάλη της εξάρτηση από το φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
Η Ευρώπη δεν τόλμησε στο πλαίσιο των κυρώσεων να διακόψει τις παραδόσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου…
Ενώ προσπάθησε η Ευρώπη να χτυπήσει την ρωσική οικονομία, ο ενεργειακός τομέας έμεινε στο απυρόβλητο.
Ο ενεργειακός τομέας, τα τρόφιμα και τα μέταλλα είναι η βαριά βιομηχανία της Ρωσίας.

Η Γερμανία κινδυνεύει με κατάρρευση προειδοποιεί η BASF

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της γερμανικής πολυεθνικής BASF, του μεγαλύτερου παραγωγού χημικών στον κόσμο, προειδοποίησε ότι ο περιορισμός ή η διακοπή των εισαγωγών ενέργειας από τη Ρωσία θα έθετε υπό αμφισβήτηση τη συνέχιση της ύπαρξης μικρών και μεσαίων εταιρειών ενέργειας και πιθανότατα θα οδηγούσε τη Γερμανία στην πιο μεγάλη « οικονομική κρίση, στα όρια της καταστροφής» που χρονολογείται από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο διευθύνων σύμβουλος της BASF ο Martin Brudermuller σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine τόνισε ότι εάν η Ρωσία διακόψει την ροή φυσικού αερίου και πετρελαίου ως αντίποινα για τις κυρώσεις της Δύσης… οι συνέπειες στην γερμανική οικονομία θα ήταν καταστροφικές.
«Η Γερμανία θα μπορούσε να είναι ανεξάρτητη από το ρωσικό αέριο σε τέσσερα έως πέντε χρόνια» ενώ τόνισε ότι «οι εισαγωγές LNG υγροποιημένου φυσικού αερίου δεν μπορούν να αυξηθούν αρκετά γρήγορα για να αντικαταστήσουν όλες τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου βραχυπρόθεσμα».
Ωστόσο, ο CEO της BASF περιέγραψε ότι «δεν αρκεί να μειώσουμε την θέρμανση» δεδομένου ότι «η Ρωσία καλύπτει το 55% της γερμανικής κατανάλωσης φυσικού αερίου».
Εάν το φυσικό αέριο της Ρωσίας εξαφανιζόταν μέσα σε μια νύχτα, «πολλά πράγματα θα κατέρρεαν εδώ» – δεδομένου ότι «θα είχαμε υψηλά επίπεδα ανεργίας και πολλές εταιρείες θα χρεοκοπούσαν. Αυτό θα οδηγούσε σε μη αναστρέψιμη καταστροφή την γερμανική οικονομία»
«Για να το πω ωμά: Αυτό θα μπορούσε να φέρει τη γερμανική οικονομία στη χειρότερη κρίση της από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και να καταστρέψει την ευημερία του γερμανικού λαού. Για πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ιδιαίτερα, θα μπορούσε να σημαίνει το τέλος.
Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε!»

Η Ευρώπη είναι εξαρτημένη από την Ρωσία

Η Ρωσία καλύπτει το 25% της κατανάλωσης πετρελαίου της Ευρώπης και το 30% – σε ορισμένες χώρες το 55% – του φυσικού αερίου.
Η εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία είναι τεράστια.
Η Ρωσία πέτυχε τους βασικούς στόχους της στην Ουκρανία ίσως όχι με τον καλύτερο τρόπο – γιατί είχε απώλειες – αλλά οι βασικοί στόχοι επιτεύχθηκαν.
Η απόφαση όμως της Δύσης να ταχθεί κατά της ρωσικής οικονομίας απόρροια της αλαζονικής στάσης των ΗΠΑ… που παρακολουθούν από μακριά τα τεκταινόμενα και πουλάνε όπλα και LNG φυσικό αέριο… φέρνει στο αρνητικό επίκεντρο την Ευρώπη.
Όταν η μεγαλύτερη εταιρία χημικών στον κόσμο η BASF προειδοποιεί για κατάρρευση της Γερμανικής οικονομίας, της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη… αποτελεί απόδειξη ότι… δεν είμαστε μακριά όπου οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα αρθούν, θα αποσυρθούν.
Ο οικονομικός και ενεργειακός πόλεμος είναι αυτοκτονία για όλους αλλά ειδικά για την Ευρώπη που είναι εξαρτημένη από την ενέργεια της Ρωσίας.

Όταν φθάνουμε να ακούμε αναφορές ότι η Γερμανία κινδυνεύει με κατάρρευση… είναι προφανές ότι πλησιάζουμε στο σημείο μηδέν όπου όλοι θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το αδιέξοδο, του οικονομικού και ενεργειακού πολέμου.
Η συστράτευση της Ευρώπης μαζί με τις ΗΠΑ για το Ουκρανικό έχει συνέπειες που μπορεί να εξελιχθούν σε καταστροφικές.

Εάν δεν αρθεί το αδιέξοδο ύφεση και κραχ στις αγορές

Είμαστε στο σημείο μηδέν.
Εάν δεν αρθεί το αδιέξοδο καθώς η Ευρώπη και χώρες όπως η Γερμανία κινδυνεύουν ο κίνδυνος ύφεσης στην οικονομία αυξάνεται κατακόρυφα όπως και το κραχ στις αγορές μετοχών.
Η Γερμανική οικονομία που στηρίζεται στον ορθολογισμό θα σταθμίσει τους κινδύνους.
Η Ρωσία δεν διακόπτει τις ροές φυσικού αερίου, υποστηρίζει ότι όλα τα συμβόλαια θα τηρηθούν αλλά αλλάζει τον τρόπο πληρωμής σε ρούβλια αντί ευρώ.
Ο στόχος είναι προφανής να υποχρεώσει την Ευρώπη να αποσύρει τις κυρώσεις και αυτό νομοτελειακά θα συμβεί…
Η Ευρώπη δεν μπορεί να αποκοπεί από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
Οι κινήσεις των ΗΠΑ σε LNG και η απόφαση να αποδεσμεύσει 1 εκατ βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα… δεν θα εκτονώσουν την κατάσταση.
Ήδη η Goldman Sachs προειδοποιεί ότι όλες αυτές οι κινήσεις θα κρατήσουν υψηλά τις τιμές ενέργειας και για τον λόγο αυτό αυξάνει την τιμή στόχο για το πετρέλαιο στα 115 δολάρια… για το 2023.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...