Η Τεχεράνη στέλνει μήνυμα στην Αθήνα: «Mην παίρνετε εντολές από τις ΗΠΑ»

Με «καρφιά» καλεί την ελληνική κυβέρνηση το Ιράν να συνεργαστεί χωρίς την ανάμειξη των ΗΠΑ, την ώρα που το διπλωματικό θρίλερ μετά την κατάσχεση δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων από ιρανικές δυνάμεις στον Περσικό Κόλπο, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μετά από την δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τη χώρα μας, «μπροστά σε αυτήν την αδικαιολόγητη σύλληψη», το Ιράν προτρέπει την Ελλάδα να συνεργαστεί χωρίς την εμπλοκή των Αμερικανών.

Σύμφωνα με το Reuters, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ δήλωσε: «Ο κ. Μπλίνκεν πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η εποχή που οι ΗΠΑ επέβαλλαν μόνες τους τους κανόνες τους στον κόσμο έχει παρέλθει», ενώ στη συνέχεια χαρακτήρισε την Ουάσιγκτον «μεγαλύτερο παράγοντα διατάραξης του ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο».

«Η ελληνική κυβέρνηση να λάβει την νόμιμη και δικαστική οδό»
Ο ίδιος πρόσθεσε μιλώντας σε δημοσιογράφους: «Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση έδειξε ότι το να λαμβάνει εντολές από μία τρίτη πλευρά είναι σημαντικότερο για εκείνη… Αλλά πιστεύουμε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και την Ελλάδα πρέπει να παραμείνουν καλοπροαίρετες» είπε και κάλεσε την Ελλάδα να αφήσει τις… φανφάρες: «Συμβουλεύω την ελληνική κυβέρνηση να λάβει την νόμιμη και δικαστική οδό για το θέμα αυτό χωρίς φανφάρες».

Επιπλέον, ο Χατιμπζαντέχ ανέφερε ότι τα μέλη του πληρώματος των δύο ελληνικών τάνκερ είναι καλά στην υγεία τους και ότι τους έχει επιτραπεί να βρίσκονται σε τηλεφωνική επικοινωνία με τις οικογένειές τους.

Δεύτερη απευθείας αναφορά του Ιρανικού ΥΠΕΞ: «Η σχέση μας δεν πρέπει να αμαυρώνεται από βαθιά κοντόφθαλμες παρανοήσεις»
Πρόκειται για την δεύτερη απευθείας αναφορά του εκπροσώπου του Ιρανικού ΥΠΕΞ στην Ελλάδα. Το περασμένο Σάββατο, ο ίδιος σχολίασε μέσω Twitter ότι οι «αρχαίοι δεσμοί» της χώρας του με την Ελλάδα δεν πρέπει να διαταράσσονται «λόγω λανθασμένων κρίσεων» και κατόπιν «εντολής τρίτου», εννοώντας τις ΗΠΑ, με τους Ιρανούς να υποστηρίζουν ότι για το τάνκερ που κατασχέθηκε στην Κάρυστο (υπό ιρανική σημαία) δόθηκε αμερικανική εντολή στη χώρα μας.

«Οι αρχαίοι δεσμοί της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν με την Ελλάδα και τον σπουδαίο λαό της βασίζονταν πάντα στον αμοιβαίο σεβασμό. Η σχέση μας δεν πρέπει να αμαυρώνεται από βαθιά κοντόφθαλμες παρανοήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ληστείας κατ’ εντολή τρίτου. Το πλήρωμα των δεξαμενόπλοιων είναι ασφαλές και καλά στην υγεία του», έγραψε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, προχώρησαν σε ρεσάλτο σε δύο ελληνικά τάνκερ την Παρασκευή στον Περσικό Κόλπο, ως αντίποινα για την κατάσχεση από την Ελλάδα ενός ρωσικού τάνκερ υπό ιρανική σημαία στην Κάρυστο. Στη συνέχεια οι ΗΠΑ κατέσχεσαν το φορτίο πετρελαίου που μετέφερε το πλοίο, στο πλαίσιο των αμερικανικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά της Τεχεράνης.

ΠΗΓΗnewsbreak.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...