Η Ρωσία θέλει διαπραγματεύσεις και στέλνει «τελεσίγραφο» στην Ουκρανία – Aναμένει απάντηση του Κιέβου μέχρι τις 15:00 – Γιατί αρνείται ο Ζελένσκι

Πολλές είναι οι σημερινές εξελίξεις γύρω από έναν ρωσο-ουκρανικό διάλογο σχετικά με την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ρωσία σήμερα δήλωσε έτοιμη για διαπραγματεύσεις και έστειλε ειδική αντιπροσωπεία στη Λευκορωσία. Ωστόσο, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεν συμφωνεί με τον τόπο διεξαγωγής των συζητήσεων.Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε πως «η Ρωσία είναι ήδη έτοιμη για διαπραγματεύσεις και τώρα περιμένει τους Ουκρανούς».

Το «όχι» του Ζελένσκι

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας είπε «όχι» σε μια συνάντηση στο Μινσκ.Όπως είπε, «η Βαρσοβία, η Βουδαπέστη, η Κωνσταντινούπολη μπορεί να είναι τόπος για συζητήσεις με τη Ρωσία, το Μινσκ όχι».

Γιατί αρνείται η Ουκρανία

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, «λέμε όχι στο Μινσκ, αλλά άλλες πόλεις μπορεί να αποτελέσουν μέρος για συνάντηση».«Φυσικά, θέλουμε ειρήνη, θέλουμε να συναντηθούμε, θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος. Βαρσοβία, Μπρατισλάβα, Βουδαπέστη, Κωνσταντινούπολη, Μπακού -τα έχουμε προτείνει όλα αυτά στη Ρωσία. Οποιαδήποτε άλλη πόλη κάνει» πρόσθεσε.Έπειτα, υπογράμμισε πως θέλουν μια χώρα, «από την επικράτεια της οποίας δεν εκτοξεύονται πύραυλοι. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που οι συνομιλίες μπορούν να είναι ειλικρινείς και μπορούν πραγματικά να βάλουν ένα τέλος στον πόλεμο».

«Η πόλη του Γόμελ επιλέχθηκε από το Κίεβο»

Το Κρεμλίνο, λίγο μετά το «όχι» της Ουκρανίας, γνωστοποίησε ότι «η πόλη του Γόμελ στη Λευκορωσία επιλέχθηκε από το Κίεβο».«Η πόλη Γόμελ προτάθηκε από την Ουκρανία ως τόπος συνομιλιών. Όπως είπαμε, η ρωσική αντιπροσωπεία είναι στη θέση της και έτοιμη για τις συνομιλίες. Ο βοηθός του προέδρου Βλαντίμιρ Μεντίνσκι είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας και θα κάνει σύντομα δήλωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Έπειτα πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει προειδοποιήσει την Ουκρανία πως δεν θα αναστείλει την ειδική επιχείρηση αυτή τη φορά, όπως έκανε το Σάββατο.

Λουκασένκο: Η Ουκρανία συμφώνησε για συνομιλίες και μετά αρνήθηκε

Θέση στα παραπάνω πήρε και ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, δηκώνοντας ότι η Ουκρανία αρχικά συμφώνησε με τους όρους της Ρωσίας για συνομιλίες -τους οποίους ο ίδιος μετέφερε- αλλά μετά αρνήθηκε.

«Συμφώνησαν σε όλα τα σημεία που μετέφερα και σε ακόμη περισσότερα. Συμφώνησαν σε όλα. Το βράδυ (το Σάββατο), ο Πρόεδρος της Ρωσίας τηλεφώνησε και αρνήθηκαν. Λέω ότι αρνήθηκαν, είναι επιλογή τους», είπε.

«Διορία» στο Κίεβο για απάντηση

Η Ρωσία, πάντως, αναμένει απάντηση του Κιέβου για τις διαπραγματεύσεις στο Γόμελ μέχρι τις 15:00 (ώρα Ελλάδας).Το παραπάνω έγινε γνωστό από τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ρωσίας για συνομιλίες με την Ουκρανία.

«Το προτείνουμε ήρεμα. Είναι μεσημέρι τώρα. Θα μείνουμε εδώ μέχρι τις 3 μ.μ. και θα περιμένουμε μια απάντηση από την Ουκρανία σχετικά με το αν θα ακολουθήσουν τη δική τους απόφαση να πάμε για συνομιλίες στο Γόμελ. Είμαστε υπέρ της ειρήνης. Σε περίπτωση απόρριψης των συνομιλιών, η Ουκρανία θα είναι υπεύθυνη για τυχόν θύματα», είπε συγκεκριμένα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ