Η Ουκρανία θα είναι «ταφόπλακα» για την κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ – Πως η Κίνα παρασκηνιακά ετοιμάζει την επόμενη μέρα

Η ουκρανική κρίση έχει λίγο πολύ ενισχύσει τη σχεδόν παγκόσμια άποψη ότι ο κόσμος εξυπηρετείται καλύτερα από την πολυπολικότητα και την πολυμέρεια, αναφέρει ο Robert G. Rabil, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Florida Atlantic University.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έθεσε αναμφίβολα τέλος στη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο εποχή.
Αν και πολλές χώρες καταδίκασαν τη ρωσική εισβολή, η πλειοψηφία δεν επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία.
Σε αντίθεση με το δυτικό αφήγημα της ουκρανικής κρίσης ως μια αντιπαράθεση μεταξύ δημοκρατίας και αυταρχισμού, οι χώρες αυτές πιστεύουν ότι η κρίση υπερβαίνει κατά πολύ το διώνυμο δημοκρατία-αυταρχισμός-μεταδημοκρατία.
Η επισιτιστική ανασφάλεια, ο εσωτερικός εκτοπισμός και οι πρόσφυγες, η απειλή επέκτασης του πολέμου και η χρήση μη συμβατικών όπλων θέτουν σε κίνδυνο τους πιο ευάλωτους στις χώρες αυτές.

Οι “ουδέτερες” χώρες

Οι “ουδέτερες” χώρες ενεργούν ως πολιτικές μεταβλητές με γνώμονα το προσωπικό τους συμφέρον.
Πολλοί από αυτούς είναι φίλοι ή σύμμαχοι των ΗΠΑ.
Αλλά δεν είναι ούτε εχθροί ούτε αντίπαλοι της Ρωσίας και της Κίνας λόγω της ουκρανικής κρίσης ή των αυταρχικών πολιτικών τους συστημάτων.
Γνωρίζουν ότι σε μια εποχή παγκόσμιου ανταγωνισμού για τους σπάνιους πόρους, δεν μπορούν να επιβάλουν κυρώσεις ή να στραφούν εναντίον της Ρωσίας, της χώρας με τους περισσότερους πόρους στον κόσμο, και της Κίνας, της χώρας με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία και τον μεγαλύτερο κάτοχο συναλλαγματικών αποθεμάτων στον κόσμο.
Ωστόσο, δεν μπορούν να βλάψουν ούτε τη σχέση τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την ισχυρότερη χώρα με τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Κατά συνέπεια, οι πολιτικές τους υπαγορεύονται από το προσωπικό τους συμφέρον, χωρίς το ιδεολογικό δίπολο του Ψυχρού Πολέμου.
Με άλλα λόγια, οι πολιτικές τους δεν θα συμπίπτουν αναγκαστικά με εκείνες των ΗΠΑ.
Τι άλλο εξηγεί όμως την άρνηση της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιγύπτου, της Ινδίας, της Βραζιλίας, της Νότιας Αφρικής, της Αργεντινής και της Ινδονησίας, μεταξύ άλλων κρατών, να ακολουθήσουν τη γραμμή των ΗΠΑ και να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία για να υποταχθεί;

Τα κίνητρα

Είναι σημαντικό ότι πολλές από αυτές τις χώρες είδαν το τέλος της μεταψυχροπολεμικής εποχής να εγκαινιάζει μια νέα περίοδο που χαρακτηρίζεται από πολυπολικότητα και πολυμέρεια.
Από την άποψη αυτή, η Κίνα πρωτοστατεί στην ίδρυση διεθνών οργανισμών, όπως ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης, η μεγαλύτερη οργάνωση πολιτικής, οικονομικής και περιφερειακής ασφάλειας στον κόσμο.
Υπάρχουν επίσης και οι BRICS, ως αντίβαρο στη δυτική οικονομική, πολιτική και ασφαλιστική ισχύ.
Πράγματι, ενώ η SCO επιδιώκει να προωθήσει μια νέα “δημοκρατική, δίκαιη και ορθολογική διεθνή πολιτική και οικονομική τάξη”, οι BRICS – ακρωνύμιο πέντε μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών: Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική, θέλουν τη μετάβαση σε ένα πιο πολυπολιικό κόσμο.
Επιδιώκουν να προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα που κυριαρχούνται από τη Δύση, μέσω ιδρυμάτων όπως η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Είναι σημαντικό ότι η επιρροή των οργανισμών αυτών ενισχύεται με την προσχώρηση νέων χωρών.
Για παράδειγμα, η Αλγερία, η Αίγυπτος, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, η Αργεντινή και το Ιράν είτε έχουν υποβάλει επίσημες αιτήσεις είτε έχουν εκφράσει την προθυμία τους να ενταχθούν στις BRICS.

Η αποδυνάμωση του δολαρίου

Στο επίκεντρο αυτών των εξελίξεων βρίσκεται η προσπάθεια αποδυνάμωσης του δολαρίου ΗΠΑ ως προοίμιο για την αποδυνάμωση της παγκόσμιας θέσης των ΗΠΑ.
Βασικά, το δολάριο είναι το όπλο των ΗΠΑ.
Εξετάζοντας τα οικονομικά πρότυπα και τις τάσεις, είναι σαφές ότι πολλές χώρες, πολλές από τις οποίες καθοδηγούνται ή ενθαρρύνονται από την Κίνα (και τη Ρωσία), επανεξετάζουν τη χρήση του δολαρίου ως κύριου νομίσματος.
Σήμερα, το δολάριο είναι το κυριότερο εμπορικό νόμισμα στον κόσμο.
Η παγκόσμια ηγεμονία του χρονολογείται από τη διάσκεψη του Bretton Woods το 1944, όταν σαράντα τέσσερα έθνη σύμμαχοι συμφώνησαν για τη δημιουργία ενός νέου διεθνούς νομισματικού συστήματος, συνδέοντας τα νομίσματά τους.
Έκτοτε, το μεγαλύτερο μέρος των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, του διεθνούς χρέους και των εμπορικών συναλλαγματικών εκφράζονται σε δολάρια και τα περισσότερα συναλλαγματικά αποθέματα του κόσμου βρίσκονται σε δολάρια.
Από το 2000, όμως, η Κίνα προσπαθεί να διεθνοποιήσει τη χρήση του νομίσματός της, του γουάν.
Αυτή η προσπάθεια έχει αποκτήσει πρόσφατα δυναμική, καθώς οι χώρες του ΝΑΤΟ συσπειρώθηκαν στην Ουκρανία, επέβαλαν πρωτοφανή μέτρα κατά της Ρωσίας και έδειξαν δημόσια αλληλεγγύη στην Ταϊβάν.
Οι εντάσεις στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας αυξήθηκαν δραματικά μετά την επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosy στην Ταϊβάν, καταστρέφοντας ουσιαστικά κάθε καλή θέληση ή εμπιστοσύνη που υπήρχε μεταξύ των δύο δυνάμεων.
Εν τω μεταξύ, συμμεριζόμενες την άποψη της Κίνας ότι ο κόσμος διανύει τώρα μια περίοδο αναταραχής και μετασχηματισμού, πολλές χώρες διερευνούν τρόπους για να μειώσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο ΗΠΑ ως το παγκόσμιο εμπορικό και συναλλαγματικό αποθεματικό νόμισμα.

Νέο αποθεματικό νόμισμα

Τον Ιούνιο του 2022, στην 14η σύνοδο κορυφής των BRICS, η διεθνής ομάδα εξέτασε την ανάπτυξη ενός νέου διεθνούς αποθεματικού νομίσματος.
Τον Μάρτιο του 2022, η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (αποτελούμενη από τη Ρωσία, την Αρμενία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και τη Λευκορωσία) συμφώνησε για την ανάγκη ανάπτυξης ενός νέου διεθνούς νομίσματος.
Η Ρωσία έχει ήδη καταστήσει το κινεζικό γιουάν το de facto αποθεματικό της νόμισμα.
Τον Αύγουστο, το Ιράν δήλωσε ότι άρχισε να χρησιμοποιεί το νόμισμά του, το ριάλ, και τα ρωσικά ρούβλια για το εμπόριο με τη Ρωσία.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία εξέδιδαν ομόλογα σε δολάρια ΗΠΑ, άρχισαν να εκδίδουν πράξεις στο δικό τους νόμισμα, το ντιρχάμ.
Εν τω μεταξύ, η Αίγυπτος πραγματοποίησε διμερείς ανταλλαγές συναλλάγματος με την Κίνα.
Το 2022, η Bank of Israel επινοεί μια νέα τετράγωνη σχέση (δολάρια Καναδά, δολάρια Αυστραλίας, γιεν Ιαπωνία και γιουάν Κίνας) στο ενεργητικό της.
Τα συναλλαγματικά αποθέματα του Ισραήλ, τα οποία υπερβαίνουν τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια, αποτελούνται παραδοσιακά από σε δολάρια, ευρώ και στερλίνες.

Η στρατηγική της Κίνας

Πλέον σημαντικό και πάλι, η Κίνα έχει αναπτύξει μια στρατηγική για την εισαγωγή προθεσμιακών συμβολαίων αργού πετρελαίου σε γουάν και την πληρωμή του εισαγόμενου αργού πετρελαίου με το νόμισμά της και όχι σε δολάρια ΗΠΑ.
Στην πραγματικότητα, η Κίνα και η Σαουδική Αραβία έχουν εμπλακεί σε συζητήσεις ενεργά, με το Ριάντ που τιμολογεί τις πωλήσεις πετρελαίου στο Πεκίνο σε γιουάν.
Αυτός ήταν ένας από τους κύριους στόχους της πρόσφατης επίσκεψης του Προέδρου Xi Jinping στο Ριάντ τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.
O Xi συμμετείχε σε τρεις συνόδους κορυφής: την πρώτη σύνοδο κορυφής Κίνας-Αραβικών Κρατών, τη δεύτερη σύνοδο κορυφής Κίνας-Αραβικών Κρατών και την τρίτη σύνοδο κορυφής Κίνας-Αραβικών Κρατών.
Το μήνυμα του Xi ήταν σαφές.
Η ουκρανική κρίση αποκάλυψε έναν ταραχώδη και μεταβαλλόμενο κόσμο.
Ως εκ τούτου, εναπόκειται στην Κίνα, τα αραβικά κράτη και πολλές άλλες χώρες να διαμορφώσουν τη νέα εποχή.
Στην εναρκτήρια δήλωσή του προς τους Άραβες τόνισε τη σημασία της προώθησης των σινοαραβικών σχέσεων που βασίζονται στην αλληλεγγύη και την αμοιβαία βοήθεια, την ισότητα και το αμοιβαίο όφελος, την ένταξη και την έκκληση για τη σύζευξη μιας σινοαραβικής κοινότητας στη νέα εποχή.

Η soft power της Κίνας

Το υποκείμενο μήνυμα προς τους Σαουδάραβες και άλλους Άραβες ήταν ότι η Κίνα, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν θα υπαγορεύσει, δεν θα επηρεάσει και δεν θα θέσει σε κίνδυνο τις αραβικές πολιτικές και την ευημερία.
Η Κίνα και τα αραβικά κράτη θα αναπτύξουν τις σχέσεις τους στη βάση του σεβασμού, της ισότητας, της αλληλεγγύης και της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου.
Έχουν υπογραφεί δεκάδες συμφωνίες αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων, μεταξύ άλλων “στους τομείς της πράσινης ενέργειας, του πράσινου υδρογόνου, της φωτοβολταϊκής ενέργειας, της τεχνολογίας των πληροφοριών, των υπηρεσιών cloud, των μεταφορών, της εφοδιαστικής, της ιατρικής βιομηχανίας, της στέγασης και των εργοστασίων”.
Ένας από τους στόχους των συμφωνιών ήταν η από κοινού υποστήριξη του σχεδίου “Όραμα 2030” της Σαουδικής Αραβίας για τη διαφοροποίηση της οικονομίας του βασιλείου μέσω της κινεζικής πρωτοβουλίας “belt and road”, η οποία επενδύει σε παγκόσμιο επίπεδο για να υποστηρίξει την ηγετική θέση του Πεκίνου στις παγκόσμιες υποθέσεις.
Υποκύπτοντας στο πνεύμα και το γράμμα των συμφωνιών, και πιεζόμενος δημόσια, ο Xi κάλεσε τους Άραβες ηγέτες του Κόλπου να πουλήσουν κινεζικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε αντάλλαγμα για γουάν, το οποίο θα καθιέρωνε το γουάν ως ένα από τα ισχυρά νομίσματα στο παγκόσμιο εμπόριο.
Δεν είναι μυστικό ότι ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει έρθει πιο κοντά σε αυτή τη νέα συμφωνία με την Κίνα.
Άλλωστε, η μεγάλη υποδοχή του Xi από τους Σαουδάραβες είχε όλα τα χαρακτηριστικά της υποδοχής του απελευθερωτή του Αραβικού Κόλπου από τα δεσμά της αμερικανικής δικτατορίας!

Ο κόσμος αναθεωρεί

Δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει τις επανειλημμένες προσπάθειες πολλών χωρών να επανεξετάσουν τη χρήση του δολαρίου.
Μεμονωμένα, οι προσπάθειες αυτές μπορεί να φαίνονται ακίνδυνες, αλλά όλες μαζί αποτελούν κακό οιωνό για το δολάριο ΗΠΑ και, κατ’ επέκταση, για την αμερικανική οικονομία, αναφέρει ο Rabil.
Σίγουρα, μέρος της ελκυστικότητας της διεθνούς χρήσης του δολαρίου ΗΠΑ έγκειται στη δύναμη της γεωπολιτικής, της οικονομικής ισχύος και της βιωσιμότητας των ΗΠΑ.
Αλλά αυτή η έκκληση χάνει μέρος της λάμψης της.
Από εξωτερική άποψη, το εθνικό χρέος των ΗΠΑ ξεπέρασε το ιλιγγιώδες ποσό των 31 τρισ. δολαρίων.
Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί σύμμαχοι και φίλοι μας εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιούν ή να κατέχουν διαφορετικά νομίσματα στα εμπορικά και συναλλαγματικά τους αποθέματα.
Ιστορικά, ο κόσμος έχει βιώσει αρκετές μεγάλες νομισματικές μεταβάσεις.
Η Πορτογαλία κυριάρχησε στα παγκόσμια αποθέματα μέχρι το 1530, όταν η Ισπανία έγινε η ισχυρότερη παγκόσμια δύναμη.
Τα ολλανδικά και γαλλικά νομίσματα κυριαρχούσαν στο παγκόσμιο εμπόριο κατά το μεγαλύτερο μέρος του δέκατου έβδομου και δέκατου όγδοου αιώνα μέχρι την εμφάνιση της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, μετά την οποία η στερλίνα έγινε το νόμισμα.
Στη συνέχεια αναδείχθηκε το δολάριο ΗΠΑ, καθώς η αμερικανική πολιτική και οικονομική ισχύς κυριάρχησε στον κόσμο.

Οι ΗΠΑ… χάνουν

Σήμερα, η Ουάσιγκτον ασκεί την εξωτερική της πολιτική ουσιαστικά με παρωπίδες, που δέχεται πρόθυμα τα σημάδια ότι η παγκόσμια ισχύς της μειώνεται αργά αλλά σταθερά.
Η ουκρανική κρίση, η οποία ήρθε στον απόηχο των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, λίγο πολύ ενίσχυσε την οιονεί παγκόσμια άποψη ότι ο κόσμος εξυπηρετείται καλύτερα από την πολυπολικότητα και την πολυμέρεια.
Διαιρώντας τον κόσμο σε τρία μεγάλα στρατόπεδα, η ουκρανική κρίση, η οποία επιδιώκεται από το ΝΑΤΟ, έφερε το “ουδέτερο στρατόπεδο” πιο κοντά στην Κίνα και τη Ρωσία.
Ενώ η Ουάσινγκτον έχει καταστήσει την υποστήριξη της Ουκρανίας κατά της ρωσικής επιθετικότητας βασική προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής, πολλές ουδέτερες χώρες και η Κίνα βλέπουν τον κόσμο μέσα από τα δικά τους συμφέροντα.
Έχουν δει το αυξανόμενο κόστος του πολέμου σε όλα τα επίπεδα – κοινωνικοοικονομικό, πολιτικό, στρατιωτικό, ενεργειακό, λαϊκό – να οδηγεί προς την παγκόσμια κατάρρευση.
Ενώ οι ηγέτες της Δύσης απαιτούν δικαιοσύνη κατά του Putin και της Ρωσίας, ανεξάρτητα από τη λαϊκή γνώμη, οι ηγέτες του μη δυτικού κόσμου επιδιώκουν την ειρήνη.
Το πρόβλημα είναι ότι η δικαιοσύνη δεν μπορεί ποτέ να επιτευχθεί εις βάρος της ειρήνης.
Αυτό είναι προφανώς το μάθημα που δεν πήρε ποτέ η Ουάσινγκτον από το Ιράκ και το Αφγανιστάν: τα σχέδια για την τιμωρία ήρθαν πρώτα- το σχέδιο για το αύριο ήρθε αργότερα, αν ήρθε ποτέ.
Κατά συνέπεια, η ειρήνη ήταν εφήμερη.
Το πρόβλημα είναι ότι η δικαιοσύνη δεν μπορεί ποτέ να επιτευχθεί εις βάρος της ειρήνης.
Επιπλέον σημαντικό και πάλι, η Ουάσινγκτον, η οποία ηγείται του στρατοπέδου της αναζήτησης δικαιοσύνης ανεξάρτητα από τις συνέπειες, προετοιμάζει το έδαφος για τη δική της παρακμή με την παρακώλυση της πολυπολικότητας.
Από αυτή την άποψη, είναι πιθανό το γουάν να αποτελέσει εναλλακτική λύση για το δολάριο ΗΠΑ σε έναν “πολυπολικό” κόσμο μέσα σε λίγα χρόνια, όχι σε δεκαετίες ή αιώνες.
Αυτό θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για την οικονομία και την παγκόσμια θέση των ΗΠΑ, από το οποίο η Ουάσινγκτον μπορεί να μην μπορέσει να ανακάμψει, καταλήγει ο Rabil.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...