Η νέα ανάφλεξη στο Ισραήλ δεν είναι σαν τις άλλες

Οι σειρήνες ηχούν και πάλι στην Ιερουσαλήμ, επιθέσεις με ρουκέτες, νεκροί κι ένα τελεσίγραφο της παλαιστινιακής Χαμάς προς την κυβέρνηση του Ισραήλ εντείνουν εκ νέου τις τεταμένες σχέσεις των δύο πλευρών.

Τα γερμανικά ΜΜΕ παρακολουθούν στενά τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή και μεταξύ άλλων η ιστοσελίδα tagesschau.de του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης σημειώνει: «Η διαμάχη Ισραήλ-Παλαιστίνης συνεχίζει να κλιμακώνεται. Μετά το τελεσίγραφο της Χαμάς, Παλαιστίνιοι μαχητές εκτοξεύουν ρουκέτες. Το Ισραήλ επιτίθεται σε στόχους στη Λωρίδα της Γάζας (…) Οι επιθέσεις από τα παλαιστινιακά εδάφη και οι ισραηλινές αντεπιθέσεις συνεχίζονται. Στην Ιερουσαλήμ ένας τέτοιος συναγερμός είναι πολύ σπάνιος, αναφέρει ο ανταποκριτής του ΑRD Μάικ Λινγκενφέλζερ. Προέρχεται από αναχαιτίσεις του αμυντικού συστήματος. Συνολικά η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη, αναφέρει. Ο ίδιος θεωρεί σαφές σημάδι κλιμάκωσης τις επιθέσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες».

Από τον Τραμπ στον Μπάιντεν

Από την πλευρά της η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει: «(…) Οι εντάσεις γύρω από την Ημέρα της Ιερουσαλήμ, κατά την οποία το Ισραήλ γιορτάζει την κατάκτηση του ανατολικού τμήματος κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967, δεν είναι νέες. Αλλά αυτό που καθιστά τις παρούσες επιθέσεις τόσο επικίνδυνες είναι η γενικότερη κατάσταση.Δεν αφορά μόνο τα μεγάλα ερωτήματα, όπως τις ιερές πόλεις και τη συζήτηση για την πρωτεύουσα, αλλά πρόκειται για μια σύγκρουση σε διάφορα επίπεδα που τροφοδοτείται από πολλές πηγές: έχει να κάνει με τη διεκδίκηση της εξουσίας μεταξύ των Παλαιστινίων, το σχηματισμό κυβέρνησης στο Ισραήλκαι -τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό- αφορά τις σχέσεις με εκείνα τα αραβικά κράτη, με τα οποία το Ισραήλ ξεκίνησε προσπάθεια συμφιλίωσης».

Για τη στάση των ΗΠΑ αναφέρει, τέλος, το σχόλιο: « (…) Εξαιτίας της σύγκρουσης η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ πρέπει να επαναπροσδιορίσει την πολιτική της στη Μέση Ανατολή. Επί Τραμπ ο Νετανιάχου μπόρεσε να εφαρμόσει τις ιδέες του για ένα ‘Mεγάλο Ισραήλ’ και οι Παλαιστίνιοι με τη σειρά τους μπόρεσαν να παγιώσουν την αμυντική θέση τους. Η ιστορία δείχνει ότι η ειρήνη στην Ιερουσαλήμ μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων. Οι ΗΠΑ πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία ώστε να αναβιώσει το μοντέλο μιας λύσης δύο κρατών.»

ΠΗΓΗdw.com

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...