Η λίστα του Bloomberg για τον κορωνοϊό: Η θέση της Ελλάδας και οι «έκπτωτοι άγγελοι» της Ασίας (pics)

Έξι θέσεις ανέβηκε η χώρα μας στην κατάταξη του πρακτορείου Bloomberg τον μήνα Μάιο  που έχει να κάνει με τη διαχείριση της πανδημίας. Τον προηγούμενο μήνα η Ελλάδα είχε ανέβει μία θέση στην κατάταξη του πρακτορείου έπειτα από μία βουτιά 20 θέσεων δύο μήνες νωρίτερα.

Για τον Μάιο η χώρα μας ανέβηκε έξι σκαλοπάτια καταλαμβάνοντας την 33η θέση και αφήνοντας πίσω στην κατάταξη χώρες όπως η Χιλή που έχει υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και η Τουρκία που μόλις βγήκε από το γενικό lockdown σε μια κίνηση της γειτονικής μας περιοχής να προλάβει τον τουρισμό.

Κοιτώντας την κατάταξη, η Νέα Ζηλανδία επέστρεψε στο θρόνο της. Υπενθυμίζεται ότι η Νέα Ζηλανδία είχε χάσει τον Απρίλιο για πρώτη φορά την πρώτη θέση στην κατάταξη από την Σιγκαπούρη. Ωστόσο, η Σιγκαπούρη όπως και άλλες ασιατικές οικονομίες σημείωσαν πτώση στην αξιολόγηση των κριτηρίων του Covid Resilience Ranking του Bloomberg.

Για πέντε συνεχόμενους μήνες, έως τον Απρίλιο, ο κορωνοϊός έχει σχεδόν εξαφανιστεί στη Νέα Ζηλανδία, επιτρέποντας στους ανθρώπους της τις ελευθερίες της προ-Covid ζωής – εκτός από τα διεθνή ταξίδια. Ωστόσο, η διάθεση των εμβολίων μόλις ξεκίνησε με μόλις το 5% του πληθυσμού να καλύπτεται, αφήνοντας τη Νέα Ζηλανδία δυνητικά ευάλωτη στην ίδια δυναμική που χτύπησε άλλα success stories της πανδημίας.

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού εξακολουθεί να συγκεντρώνει τους καλύτερους βαθμούς καθώς οι χώρες της περιοχές έχουν τιθασεύει τον ιό, ωστόσο, οι επτά χώρες που σημείωσαν σημαντική πτώση στους δείκτες προέρχονται από την περιοχή. Η Ταϊβάν και η Ιαπωνία αποχώρησαν από τα κορυφαία δεκάδα εν μέσω μιας βραδείας εκστρατείας εμβολιασμού και επανεμφανιζόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού, ενώ μερικά από τις πιο έντονες εξάρσεις του ιού στον κόσμο κατέκλιναν θέσεις στη Νοτιοανατολική και τη Νότια Ασία.

Με την επανεμφάνιση των μολύνσεων, η Σιγκαπούρη και η Ταϊβάν κινδυνεύουν να κολλήσουν σε νέους κύκλους περιορισμών καθώς αντιδρούν επιθετικά σε εξάρσεις του ιού. Αυτή η μηδενική ανοχή για οποιεσδήποτε περιπτώσεις εμφανίζεται επίσης φαίνεται στο στην Αυστραλία, στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ αλλά ενδέχεται να γίνει Αχίλλειος πτέρνα καθώς άλλα μέρη του κόσμου αποδέχονται ότι ο Covid είναι ενδημικός και προχωρά.

Με τα νέα στελέχη του ιού να συνεχίζουν να εμφανίζονται, η Σιγκαπούρη προσπαθεί να επιταχύνει τους εμβολιασμούς, σχεδιάζει να επεκτείνει το χρόνο μεταξύ των δόσεων εμβολίου έτσι ώστε να μπορέσει να καλύψει περισσότερο από τον ενήλικο πληθυσμό της με τις πρώτες δόσεις, μια στρατηγική στην οποία πρωτοστάτησε το Ηνωμένο Βασίλειο τον Δεκέμβριο.

Αυτό γίνεται επίσης στην Ινδία, όπου ένα καταστροφικό νέο κύμα της πανδημίας ξεκληρίζει ολόκληρες οικογένειες. Η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα του κόσμου – η οποία καταγράφει περίπου 250.000 περιπτώσεις και 4.000 θανάτους την ημέρα – έπεσε 20 βαθμίδες στην τελευταία τετράδα από τις 53 οικονομίες που αξιολογήθηκαν. Παρόλα αυτά η Αργεντινή έπεσε στην τελευταία θέση καθώς οι νέες μολύνσεις ανέβηκαν σε προηγούμενα ρεκόρ, οδηγώντας σε αυστηρότερο lockdown.

Από την άλλη, οι ΗΠΑ και τμήματα της Ευρώπης ανεβαίνουν σταθερά στην κατάταξη καθώς η πανδημία υποχωρεί αργά σε αυτά τα μέρη. Με την προστασία του εμβολίου να αυξάνεται, ανοίγουν ξανά τα ταξίδια, χαλαρώνουν οι οδηγίες για τη χρήση της μάσκας και σιγά σιγά προσπαθούν να αφήσουν πίσω τους τον Covid-19: το Ηνωμένο Βασίλειο ανέβηκε  7 θέσεις καταλαμβάνοντας την 11η θέση και οι ΗΠΑ κέρδισαν την 13η θέση.

Η αναστροφή της τύχης αντικατοπτρίζει την δύναμη που έχει να αλλάξει το παιχνίδι ο εμβολιασμός, ειδικά τα πρωτοποριακά εμβόλια mRNA που όχι μόνο αποτρέπουν τις σοβαρές ασθένειες και το θάνατο, αλλά φαίνεται να καταστέλλουν και την εξάπλωση του ιού. Μέρη όπως η Γαλλίαη Τσεχική Δημοκρατία και η Πολωνία είδαν διψήφιο άλμα στις θέσεις κατάταξης καθώς επιταχύνθηκαν οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη ενώ παράλληλα χαλάρωσαν τα lockdowns.

Το ερώτημα πλέον, σημειώνει το Bloomberg,  είναι εάν νέες και ανησυχτικές παραλλαγές που προκύπτουν από εστίες στην Ινδία και τη Λατινική Αμερική θα εμποδίσουν την αναζήτηση «κανονικότητας» σε μέρη όπως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ και εάν η Ασία θα μπορέσει να καλύψει τον αγώνα εμβολιασμού.

Η αναβίωση των διεθνών ταξιδιών και η υπεράσπιση των ανοιχτών δραστηριοτήτων θα βρίσκονται  στον πυρήνα της κατάταξης Covid Resilience καθώς προχωράμε προς τον Ιούνιο, επισημαίνει.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ