Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει εξώσεις πολιτών για χρέη 15.000 ευρώ

Την ίδια στιγμή που ο εκλεγμένος με τη ΝΔ βουλευτής Ανδρέας Πάτσης κάνει χρυσές δουλειές από την εξαγορά κόκκινων δανείων, η κυβέρνηση αφήνει τα σπίτια των πολιτών έρμαιο στις τράπεζες και τα funds, για χρέη που σωρεύτηκαν στα ελληνικά νοικοκυριά μετά από σειρά απανωτών κρίσεων. Αυτό αν αφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση που εξέδωσε το τμήμα Στεγαστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη βίαιη έξωση της Ιωάννας Κολοβού, τη Δευτέρα το πρωί. για χρέος 15.000 ευρώ.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι “αφενός στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες σε όσες και όσους βρίσκονται υπό την απειλή εξώσεων από την πρώτη κατοικία τους και αφετέρου στηρίζουμε πολιτικές θωράκισης για το δικαίωμα στη κατοικία”.

Η ανακοίνωση του Τμήματος Στεγαστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ
«Την αναλγησία και τη βαρβαρότητά της απέναντι στους πολίτες και την περιφρόνηση στο δικαΙωάννα ίωμα της λαϊκής κατοικίας, έδειξε για άλλη μια φορά η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά την εισβολή της αστυνομίας στην κατοικία της χαμηλοσυνταξιούχου Ιωάννας Κολοβού, τα ξημερώματα της Δευτέρας 21/11/2022. Η κ. Κολοβού αναγκάζεται σε έξωση για χρέη σε κάρτα ύψους 15.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή που ο εκλεγμένος με τη ΝΔ βουλευτής Ανδρέας Πάτσης κάνει χρυσές δουλειές από την εξαγορά κόκκινων δανείων, η κυβέρνηση αφήνει τα σπίτια των πολιτών έρμαιο στις τράπεζες και τα funds, για χρέη που σωρεύτηκαν στα ελληνικά νοικοκυριά μετά από σειρά απανωτών κρίσεων.

Η στρατηγική αυτή, επικυρώθηκε με την ψήφιση του πτωχευτικού κώδικα από τη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ένας νόμος που καταργεί την προστασία της πρώτης κατοικίας και εξισώνει για πρώτη φορά στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους τις οικονομικές δυσκολίες ενός νοικοκυριού με αυτές μιας επιχείρησης. Παράλληλα, δίνει τα ακίνητα του ελληνικού λαού βορρά σε funds με ελάχιστη δυνατότητα ρύθμισης του χρέους από τη μεριά των πολιτών. Η λογική αυτή είναι ενδεικτική του τρόπου που αντιλαμβάνεται η ΝΔ το δικαίωμα στη κατοικία, εξισώνοντάς το με επιχειρηματικό προϊόν και «επενδυτική» δραστηριότητα.

Ο προγραμματισμός 44.000 πλειστηριασμών μόνο για τη φετινή χρονιά, αριθμός υπερτριπλάσιος σε σχέση με πέρσι, θυμίζει τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Όλα αυτά έρχονται σε μια στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται στην 1η θέση στην Ε.Ε. ως προς το ποσοστό που καταλαμβάνουν τα έξοδα στέγασης σε σχέση με το διαθέσιμο εισόδημα μας. Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν την υποκρισία των μέτρων που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης για την στέγαση, τηρουμένης της απουσίας οποιασδήποτε αναφοράς στην προστασία πρώτης κατοικίας και τον Πτωχευτικό.

Για όλα τα παραπάνω, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και το νεοσύστατο Τμήμα Στεγαστικής Πολιτικής, αφενός στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες σε όσες και όσους βρίσκονται υπό την απειλή εξώσεων από την πρώτη κατοικία τους και αφετέρου στηρίζουμε πολιτικές θωράκισης για το δικαίωμα στη κατοικία. Λαμβάνοντας συνεχώς υπόψιν τα τρέχοντα γεγονότα και βρισκόμενοι σε διαρκή επαφή με τη κοινωνία και τις ανάγκες της, επικαιροποιούμε με παρεμβάσεις και επεξεργασίες το ήδη υπάρχον σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη στεγαστική πολιτική, που περιλαμβάνει μέσα σε άλλα, την άμεση κατάργηση του πτωχευτικού νόμου της ΝΔ, την επαναφορά πλαισίου προστασίας της κύριας κατοικίας λαϊκών στρωμάτων και μεσαίας τάξης και τη συγκρότηση ειδικού ταμείου αναδιαρθρώσεων που θα επιχορηγεί τμήμα της οφειλής των δανειοληπτών όταν αυτό δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....