Η Ελλάδα απέναντι σε νέα προσφυγική κρίση

Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και η αύξηση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη έχουν προκαλέσει συναγερμό σε πολλές χώρες εισόδου προσφύγων, όπως είναι η Τουρκία και η Ελλάδα. Η Handelsblatt περιγράφει την ατμόσφαιρα καταρχήν στην Τουρκία. “Τους περασμένους μήνες έχουν έρθει και πάλι πολλοί πρόσφυγες, οι κάτοικοι αντιδρούν εχθρικά” σημειώνει.

“Το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, πυροδοτεί το κλίμα. Σε περίπτωση που ανέλθει στην εξουσία, όλοι οι πρόσφυγες θα επιστρέψουν στη χώρα προέλευσής τους, όπως είπε ο επικεφαλής του κόμματος Κεμάλ Κιλιντζάρογλου. Η προσφυγική συμφωνία με την ΕΕ αφορά στους Σύρους στην Τουρκία. Οι Αφγανοί βρίσκουν καταφύγιο μόνο παράτυπα, γι αυτό τείνουν να ταξιδεύουν περισσότερο προς την ΕΕ. Στις Βρυξέλλες γίνονται σκέψεις γύρω από τις δυνατότητες συνεργασίας με την Άγκυρα”.

Ο αρθρογράφος της Handelsblatt επικαλείται συνέντευξη της Επιτρόπου Εσωτερικών Ίλβα Γιόχανσον στην κυριακάτικη Welt. „Δεν θα πρέπει να κάνουμε τα ίδια λάθη όπως το 2015, δεν θα πρέπει να περιμένουμε μέχρις ότου οι άνθρωποι βρεθούν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ”, τόνισε η Επίτροπος. Και η Ελλάδα; Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με την Handelsblatt. “Η Ελλάδα δεν θέλει να διολισθήσει και πάλι σε μια νέα κρίση απροετοίμαστη, όπως έγινε πριν 6 χρόνια” σημειώνει.”O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας με κύριο θέμα τη διασφάλιση των συνόρων …

Η ελληνική ακτοφυλακή πολλαπλασίασε τις περιπολίες της στο Αιγαίο, αστυνομία και στρατός ενίσχυσαν την παρουσία τους στον Έβρο, τα αποθέματα σε φωτοβολίδες και δακρυγόνα συμπληρώθηκαν. Την περασμένη Παρασκευή οι υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών επιθεώρησαν τις μονάδες στον Έβρο…. Εκεί οι Έλληνες εγκατέστησαν 11 κάμερες – ραντάρ σε ψηλά κοντάρια για να επιτρέπουν στους μεθοριακούς φρουρούς να παρακολουθούν κινήσεις οχημάτων και ανθρώπων σε απόσταση 15 χιλιομέτρων προς την τουρκική πλευρά των συνόρων.

Η μεγαλύτερη ανησυχία για την Αθήνα είναι να μην επιχειρήσει και πάλι ο Ερντογάν την εργαλειοποίηση των προσφύγων,όπως το Μάρτιο του 2015. Ο υπουργός Μετανάστευσης Μηταράκης τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της προσφυγικής συμφωνίας με την Τουρκία και της στήριξης της χώρας κάνοντας σαφές ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει πύλη εισόδου για νέες προσφυγικές ροές”.

ΠΗΓΗdw.com

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...