Η Δύση με δικαιολογία της «προστασίας της Ουκρανίας» έχει εμμονή με το να διαλύσει ό,τι υπάρχει

Ιδιαίτερο ζήλο δείχνουν στο Λονδίνο, όπου ασκούν πίεση στους εταίρους, σε μια προσπάθεια της αποσύνδεσης της Ρωσίας από το τραπεζικό σύστημα SWIFT.

«Για τους κατοίκους της Ρωσίας, αυτό θα σημαίνει, για παράδειγμα, ότι μια νεαρή γυναίκα που ζει στην Ευρώπη δεν θα μπορέσει να μεταφέρει χρήματα στη γιαγιά της» δηλώνει με χαρά η νέα Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ.

Όλη η προηγούμενη εμπειρία έχει δείξει ότι οι κυρώσεις στις πολιτικές των χωρών, στις οποίες επιβάλλονται, δεν λειτουργούν.Ο οικονομικός πόλεμος πλήττει μόνο τους απλούς ανθρώπους, έτσι η άπειρη Μπέρμποκ εξέφρασε ανοικτά αυτό για το οποίο οι πιο «πονηροί» πολιτικοί παράγοντες δεν αναφέρονται, με υποκριτικό τρόπο. Η εκδίκηση σε γιαγιάδες, παιδιά και γενικά σε ό,τι είναι «διαθέσιμο», γίνεται ο κανόνας της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Η Γαλλία καταλαμβάνει το ρωσικό φορτηγό πλοίο στη Μάγχη με τη δικαιολογία ότι ανήκει σε μια εταιρεία που βρίσκεται υπό κυρώσεις. Το Λονδίνο έχει «πειρατική» διάθεση. Ο βουλευτής από το Εργατικό Κόμμα, Κρις Μπράιαντ, απαιτεί να κατάσχει την ομάδα Τσέλσι από τον Αμπράμοβιτς.«Υπάρχουν αμφιβολίες ότι ο Αμπράμοβιτς δεν μπορεί πλέον να είναι ιδιοκτήτης του ποδοσφαιρικού συλλόγου σε αυτή τη χώρα; Δεν πρέπει να του πάρουμε κάποια από τα περιουσιακά του στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου της οικίας του αξίας 150 εκατομμυρίων;»Αν κάποιος θεωρεί ότι η περιουσία που θα κατασχεθεί από τους ολιγάρχες θα επιστρέψει στη Ρωσία, κάνει ένα μεγάλο λάθος.

Με τη δικαιολογία της «προστασίας της Ουκρανίας», η Δύση έχει εμμονή μόνο με την ιδέα να διαλύσει ό,τι υπάρχει αυτή τη στιγμή.Η βρετανική κυβέρνηση, αφήνοντας πίσω το υποκριτικό «δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό» δίνει εντολή στον υποτιθέμενο ανεξάρτητο ρυθμιστή «Ofcom» να ασχοληθεί με το ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι RT.

Στην πραγματικότητα στο Λονδίνο φοβούνται αντίποινα εναντίον Βρετανών δημοσιογράφων στη Ρωσία, ειδικά μετά το κλείσιμο του RT στη Γερμανία.

Η απαγόρευση πτήσεων προς το Ηνωμένο Βασίλειο από τη ρωσική εταιρεία «Aeroflot», αποδείχθηκε ειλικρινά ανόητη πράξη.Σε απάντηση, η Ρωσία έκλεισε τον εναέριο χώρο της για τις βρετανικές αεροπορικές εταιρείες με αποτέλεσμα, οι πτήσεις από το Λονδίνο προς τη νοτιοανατολική Ασία να διαρκούν τρεις ώρες περισσότερα και να κοστίζουν 20% ακριβότερα.Αυτό επηρεάζει όχι μόνο τη μεταφορά επιβατών, αλλά και την παράδοση προϊόντων και αγαθών συν το γεγονός ότι οι τιμές των καυσίμων συνεχίζουν να αυξάνονται.

Η απόφαση για την απαγόρευση της προμήθειας ανταλλακτικών για αεροσκάφη στη Ρωσία μπορεί να αποτελειώσει την παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία, η οποία μόλις άρχισε να συνέρχεται από κρίση του κορονοϊού.Δεν είναι τυχαίο που ο επικεφαλής της Εθνικής Ένωσης Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας των ΗΠΑ, Έρικ Ντάνινγκ, είχε δηλώσει: «Πιστεύουμε ότι οι κυρώσεις και οι έλεγχοι των εξαγωγών δεν πρέπει να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της εμπορικής αεροπορίας».

Η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο θεωρούν τον εαυτό τους ως τους μόνους και κυρίους δικαιούχους από την αιματοχυσία στην Ουκρανία: Η οικονομική ζημιά τους –τουλάχιστον προς το παρόν– δεν είναι τόσο σημαντική.Εκτός από μερικά σφάλματα, οι κυρώσεις επιλέγονται με τη μέγιστη εκτίμηση των συμφερόντων τους. Το κυριότερο είναι ότι η κλιμάκωση στην Ουκρανίαμετέφερε εντελώς την προσοχή από τα εσωτερικά προβλήματα που απειλούσαν να εξελιχθούν σε σοβαρή πολιτική κρίση τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.Εν μέρει, κέρδισε ο Μακρόν χάρη στον ρόλο του μεσολαβητή-ειρηνοποιού που έπαιξε την παραμονή των εκλογών στη Γαλλία, αν και είναι ξεκάθαρο ότι όλα αυτά είναι απλώς μια μυθοπλασία.

Γενικά, για την ηπειρωτική Ευρώπη η κατάσταση μέρα με τη μέρα γίνεται και πιο περίπλοκη. Η Σλοβενία ήδη παραπονιέται από την εισροή των προσφύγων.Ερωτηθείσα εάν οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να φιλοξενήσουν Ουκρανούς, η εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου Μπάιντεν, Τζεν Ψάκι, απάντησε κατηγορηματικά: «Πιθανότατα θα θέλουν να παραμείνουν σε γειτονικές χώρες».

Εάν υπάρξουν διακοπές στις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν μόνοι τους. Στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ευρώπης, το μερίδιο του ρωσικού φυσικού αερίου αποτελεί το 40% και δεν υπάρχει τίποτα να το αντικαταστήσει.Έχουν σκοπό όμως να στείλουν φορητά συστήματα άμυνας «Stingers» στην Ουκρανία, ενεργώντας προς το όφελος εκείνων που δεν χρειάζονται ειρήνη, για να υπάρχει ακόμη περισσότερο αίμα και η κλιμάκωση να διαρκέσει όσο το δυνατόν πιο πολύ.Ευρωπαϊκοί παράγοντες συζητάνε για τα θύματα στην Ουκρανία, είναι σαφές όμως ότι οι ζωές των Ουκρανών και των Ρώσων δεν τους ενδιαφέρουν.

Υπήρχαν όμως οι δυνατότητες για ειρηνική διευθέτηση, η Ρωσία τις πρότεινε επίμονα, εξηγώντας με υπομονή τη θέση της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη και συναντώντας απεσταλμένους της Δύσης στη Μόσχα.

Μπορούμε να αναφέρουμε τις δηλώσεις του γνωστού Αμερικανού οικονομολόγου, Τζέφρι Σάκς, ο οποίος προσκαλούσε τους δυτικούς ηγέτες να ακούσουν τις δίκαιες προτάσεις της Ρωσίας: «Αρκετοί επιμένουν ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ δεν αποτελεί το πραγματικό πρόβλημα του Πούτιν, ότι θέλει να αποκαταστήσει τη Ρωσική Αυτοκρατορία και οτιδήποτε άλλο δεν είναι τίποτα άλλο από μια συγκάλυψη. Αυτό είναι απόλυτο λάθος. Η Ρωσία αντιστεκόταν σκληρά στην επέκταση του ΝΑΤΟ τα τελευταία 30 χρόνια. Είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί. Οι ΗΠΑ δεν θα ένιωθαν χαρούμενες αν το Μεξικό προσχωρούσε σε στρατιωτική συμμαχία με την Κίνα, όπως διαμαρτυρήθηκαν με τη συμμαχία μεταξύ της Κούβας και ΕΣΣΔ πριν από 60 χρόνια. Ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ρωσία θέλουν να δουν ξένο στρατό στο κατώφλι τους. Η Ρωσία ανησυχούσε εδώ και καιρό σχετικά με τις εισβολές από τη Δύση, είτε πρόκειται για τον Ναπολέοντα, τον Χίτλερ και τελευταίο καιρό το ΝΑΤΟ. Οπότε, πιο συγκρατημένοι και σοφότεροι στρατηγοί εξωτερικής πολιτικής τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπουργού Άμυνας υπό την προεδρία του Μπιλ Κλίντον, Ουίλιαμ Πέρι, του διακεκριμένου Αμερικανού πολιτικού και διπλωμάτη, Τζορτζ Κέναν και πρώην πρεσβευτή τις ΗΠΑ στην ΕΣΣΔ, Τζακ Μάτλοκ, θεωρούσαν ότι μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η επέκταση του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή δεν ήταν απαραίτητη, ήταν παράλογη και προκλητική».Δυστυχώς, δεν υπήρχαν ηγέτες στη Δύση που να δίνουν σημασία σ’ αυτές τις τοποθετήσεις.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ