Η Άγκυρα ξεκίνησε την επιχείρηση «θερμό καλοκαίρι» στα ελληνοτουρκικά – Κατηγορεί την Αθήνα πως «κάνει τα στραβά μάτια στο PKK» και κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη για εξηγήσεις

Από μια κλωστή φαίνεται πως κρέμονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, αφού φαίνεται πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει θέσει σε πλήρη εφαρμογή το… σχέδιο του για «θερμό καλοκαίρι» μεταξύ των δύο χωρών. Οι προκλήσεις από τουρκικής πλευράς συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, τόσο από τον Τούρκο πρόεδρο, όσο και από μέλη της κυβέρνησής του, αλλά και από ΜΜΕ.

Τελευταίο περιστατικό στο ήδη οξυμένο κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αποτελεί η κίνηση της γείτονος χώρας να καλέσει τον Έλληνα πρέσβη για εξηγήσεις με το πρόσχημα ότι η Ελλάδα διευκολύνει μέλη του PKK και γκιουλενιστές. Ειδικότερα, χθες η Άγκυρα κάλεσε για εξηγήσεις τον Έλληνα πρέσβη, Χριστόδουλο Λάζαρη, στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, καθώς «η Ελλάδα παρέχει διευκολύνσεις σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK, η FETÖ και η DHKP-C, τις οποίες η Τουρκία καταπολεμά, καθώς και η δράση του PKK που οργανώθηκε κοντά στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα», όπως αναφέρεται.

Ο κ. Λάζαρης μετέβη στο τουρκικό ΥΠΕΞ, όπου και ενημερώθηκε για τις απόψεις και τις αντιδράσεις της Τουρκίας επί του θέματος, καθώς και για το ότι οι προαναφερθείσες οργανώσεις διεξάγουν εύκολα δραστηριότητες προπαγάνδας, χρηματοδότησης και στρατολόγησης στην Ελλάδα και ότι η Ελλάδα θεωρείται ακόμα περισσότερο ως ασφαλές καταφύγιο για «κύκλους που συνδέονται με την τρομοκρατία».

Μάλιστα, στον κ. Λάζαρη παρουσιάστηκε το παράδειγμα του στρατοπέδου του Λαυρίου, όπου οι «τρομοκράτες που απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας επωφελούνται από κάθε είδους υλικοτεχνική υποδομή και εγκαταστάσεις εκπαίδευσης», καθώς σύμφωνα με τους Τούρκους, το στρατόπεδο του Λαυρίου έχει μετατραπεί σε «φωλιά» τρομοκρατών, ανάλογη με τα στρατόπεδο του PKK στο Ιράκκ και τη Συρία.

Επιπλέον, η τουρκική πλευρά εξέφρασε την ανησυχία της σχετικά με την ασφάλεια των τουρκικών αντιπροσωπειών και των πολιτών στην Ελλάδα και η τουρκική πλευρά επανέλαβε τις προσδοκίες που έχει για αποτελεσματική συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Ο Τούρκος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών… βλέπει «σοβαρή κρίση»

Στις τελευταίες απειλές της Τουρκίας προς την Ελλάδα έρχονται να προστεθούν και οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Φαρούκ Καϊμάτσι, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Πορτογαλία

έκανε λόγο για «μη ρεαλιστικές και μαξιμαλιστικές αξιώσεις» όσον αφορά στο κυπριακό, οι οποίες και «κρατούν τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ σε ομηρία». «Αυτό πρέπει να σταματήσει, έχουμε δείξει υπερβολική υπομονή και, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε σοβαρή κρίση», όπως σημείωσε ο ίδιος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, από τη Λισαβόνα όπου βρέθηκε την Πέμπτη (2/6), σημείωσε ότι «ως κοσμική χώρα, η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα είναι πολύ πιο σημαντική και επωφελής από οποιασδήποτε άλλης χώρας. Γιατί καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να βοηθήσει ώστε να σταματήσει η ριζοσπαστικοποίηση στην Ευρώπη, καθώς και να συμβάλει στην πλήρη ενσωμάτωση 25 εκατομμυρίων μουσουλμάνων στις χώρες της ΕΕ» και πρόσθεσε:

«Κανένα άλλο κράτος – μέλος δεν μπορεί να συμβάλει όσο η Τουρκία στον σεβασμό όλων των χρωμάτων, όλων των διαφορών, της συνύπαρξης και της σταθερότητας στην ΕΕ».

Ο ίδιος σημείωσε ότι «το μεγαλύτερο όφελος της Τουρκίας για την ΕΕ θα είναι ότι είναι μια κοσμική χώρα με μουσουλμανικό πληθυσμό στην πλειοψηφία του» και πρόσθεσε ότι η συμβολή της Τουρκίας στην οικονομία, την άμυνα, την ασφάλεια, τη γεωπολιτική και άλλα ζητήματα δεν μπορεί να αγνοηθεί.

«Ρατσιστικό μέρος η Ε.Ε»

«Στα μάτια του μουσουλμανικού κόσμου, η Ευρώπη είναι ένα ιμπεριαλιστικό, προκατειλημμένο, λιγότερο ανεκτικό και μερικές φορές ρατσιστικό μέρος. Η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο άνοιγμα της ΕΕ στη Μέση Ανατολή, σε άλλους πολιτισμούς και στην εξάλειψη των κακών εικόνων της ΕΕ».

Ο Καϊμάτσι πρόσθεσε ότι η συνεργασία Τουρκίας και ΕΕ στους τομείς της ασφάλειας, της άμυνας, της μετανάστευσης και της ενέργειας δεν μπορεί να ενισχυθεί λόγω της στάσης των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων ηγετών.

Αυτό πρέπει να τελειώσει, έχουμε δείξει υπερβολική υπομονή και αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρή κρίση. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να ενισχυθεί ο διάλογος μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ στους τομείς της ενέργειας, της μετανάστευσης και της ασφάλειας, εξετάζοντας την Τουρκία ως χώρα που βρίσκεται στη διαδικασία ένταξης στην Ένωση», κατέληξε.

Τα τουρκικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν την Ψέριμο νησί «αμφισβητούμενης κυριαρχίας»

Οι προκλήσεις, όμως, δεν έχουν τέλος, καθώς στο παιχνίδι έχουν μπει και τα τουρκικά ΜΜΕ. Τελευταίο σχόλιο για το ταξίδι του Μητσοτάκη στην Ψέριμο. Όπως φαίνεται από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού εκεί προκάλεσε αμόκ και ειδικά η ανάρτησή του στο Instagram με την τεράρτια σημαία από την Ψέριμο.

«Οι Ευρωπαίοι δώσανε γκάζια στον Μητσοτάκη, ο οποίος κάνει σόου» γράφει η Hurriyet και προσθέτει ότι «μόλις επέστρεψε στη χώρα του, επισκέφθηκε τα νησιά που στρατιωτικοποιήθηκαν κατά της Τουρκίας».

«Ο Μητσοτάκης επισκέφθηκε τα νησιά που πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα», γράφει η Αksam.

«Η Ψέριμος είναι ανάμεσα στα νησιά αμφισβητούμενης κυριαρχίας», αναφέρει ο τουρκικός Τύπος και κάνει λόγο για «προβοκάτσια Μητσοτάκη». Μάλιστα παρουσιάστρια έφτασε στο σημείο να πει ότι «η Ψέριμος είναι τουρκική, όπως και τα Ίμια». Σε σχόλιό της η παρουσιάστρια του Ηaber Global, Σενέμ Τολουάι, ανέφερε: «Μόλις δημοσιεύτηκε αυτή η φωτογραφία, καθώς είναι σε εξέλιξη η επίσκεψη του Μητσοτάκη σε Κω και Ψέριμο. Δημοσίευσε πριν από λίγο αυτήν την φωτογραφία. Έγραψε ο ίδιος ‘εκεί που το γαλάζιο της θάλασσας συναντά το γαλάζιο της σημαίας’. Είναι η επίσκεψή του στα νησιά, σε απόσταση 8 μιλίων απο την Αλικαρνασσό. Η Ψέριμος, όπως και τα Ίμια σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης είναι υπό την τουρκική κυριαρχία, έτσι δεν είναι;».

Ο Τούρκος ναύαρχος εν αποστρατεία Τζιχάτ Γιαϊτζί, απαντά: «Είναι ένα από τα 152 νησιά, όπως και τις νησίδες και βραχονησίδες που δεν έχουν μεταβιβαστεί στην Ελλάδα μέσω των συνθηκών. Aυτό το νησιά είναι στο καθεστώς ‘Egeaydak’ (νησιά αμφισβητούμενης κυριαρχίας του Αιγαίου). Υπάρχουν άλλα 152 τέτοια νησιά σε αυτό το καθεστώς».

Διπλωματικές πηγές: «Αβάσιμες και αναληθείς οι κατηγορίες της Τουρκίας για υπόθαλψη τρομοκρατίας στην Ελλάδα»

Άμεση ήταν, το Σάββατο (04/06), η απάντηση των ελληνικών διπλωματικών πηγών στις κατηγορίες της Τουρκίας για «υπόθαλψη τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα».

Συγκεκριμένα, διπλωματικές πηγές επεσήμαναν το εξής: «Αναφορικά με πρόσφατες κατηγορίες της Τουρκίας για δήθεν υπόθαλψη τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα, τις απορρίπτουμε εν τω συνόλω τους καθώς είναι αβάσιμες και αναληθείς. Η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ