Ηχηρό καμπανάκι ΠΟΥ για την «Όμικρον»: Ακυρώστε εκδηλώσεις, για να μην ακυρωθούν ζωές

Καμπανάκι για την ταχύτατη εξάπλωση της Όμικρον ανά τον πλανήτη χτυπάει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ζητεί να ακυρωθούν εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για την περίοδο των εορτών προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία.

«Το να ακυρώσεις μία εκδήλωση είναι καλύτερο από το να ακυρωθεί μία ζωή» δήλωσε ο επικεφαλής της ΠΟΥ, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγέσους, προσθέτοντας ότι «πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις». Η επισήμανσή του αυτή έρχεται την ώρα που στις ΗΠΑ η μετάλλαξη Όμικρον είναι ήδη κυρίαρχη, καλύπτοντας το 73% των νέων μολύνσεων – κάτι που αναμένεται να συμβεί και στην Ευρώπη το αργότερο έως τα μέσα Ιανουαρίου.

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, κάλεσε τους Αμερικανούς να περιορίσουν τα ταξίδια τους, σημειώνοντας ότι η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται και μεταξύ των πλήρων εμβολιασμένως – αν και αυτοί βεβαίως παρουσιάζουν πολύ πιο ήπια συμπτώματα.

Και ο ΠΟΥ χθες υπογράμμισε ότι υπάρχουν πλέον επαρκείς αποδείξεις ότι η Όμικρον εξαπλώνεται σημαντικά γρηγορότερα από την παραλλαγή Δέλτα ενώ είναι πιο πιθανό σε σχέση με προηγούμενες μεταλλάξεις οι εμβολιασμένοι ή όσοι ανάρρωσαν από την Covid-19 να μολυνθούν ή να επαναμολυνθούν.

«Είναι μάλλον ανόητο να χαλαρώσουμε και να νομίζουμε ότι πρόκειται για μια ήπια παραλλαγή, ότι δεν πρόκειται να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια, επειδή πιστεύω ότι με τους αριθμούς που αυξάνονται όλα τα συστήματα υγείας θα βρεθούν υπό πίεση», εξήγησε η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Σούμια Σουαμινάθαν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

Όσο για το πότε θα δούμε το τέλος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού; Ο Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγέσους εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πανδημία μπορεί να λήξει μέσα στο 2022- αν και εφόσον το 70% του πληθυσμού κάθε χώρας στον κόσμο εμβολιαστεί έως τα μέσα της επόμενης χρονιάς.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....