Εύσημα Moody’s στην Ελλάδα για το χρέος – Κινδυνεύει με στασιμοπληθωρισμό η ΕΕ λόγω πολιτικής ΕΚΤ

Τα εύσημα της Moody’s πήρε η Ελλάδα για τη μείωση του χρέους, καθώς η πτώση ήταν κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες ως προς το ΑΕΠ μεταξύ 2019 και 2023 και θα είναι είναι πιθανότατα μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, αν και από ένα από τα υψηλότερα επίπεδα.
Σημειώνεται ότι η Moody’s θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία στις 17 Μαρτίου 2023.
Ειδικότερα, στην ανάλυσή της για το outlook του 2023, η Moody’s εκτίμησε ότι το βάρος του χρέους θα μειωθεί μέτρια, αλλά θα παραμείνει πολύ πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα.
Μια ευνοϊκή διαφορά επιτοκίων-ανάπτυξης θα οδηγήσει σε μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ για το 70% των κρατών της ζώνης του ευρώ.
Ωστόσο, μόνο η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Κροατία θα έχουν χαμηλότερη επιβάρυνση χρέους από ό,τι είχαν το 2019.
Τα επίπεδα χρέους εντός της ζώνης του ευρώ θα συνεχίσουν να αποκλίνουν σημαντικά, με τους δείκτες χρέους προς ΑΕΠ να κυμαίνονται από 22,6% στην Εσθονία (Α1 σταθερό) έως 162,9% στην Ελλάδα.
Μεταξύ των κρατών με χρέος που υπερβαίνει το 100% του ΑΕΠ, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία (Aa2 σταθερό) και το Βέλγιο θα φέρουν επιβάρυνση χρέους άνω των 10 ποσοστιαίων μονάδων υψηλότερα από τα προ της πανδημίας επίπεδά τους, ενώ η μείωση κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες του χρέους της Ελλάδας ως προς το ΑΕΠ μεταξύ 2019 και 2023 θα είναι πιθανότατα μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, αν και από ένα από τα υψηλότερα επίπεδα, αναφέρει η Moody’s.

1_24.JPG

Αρνητικές οι προοπτικές των αξιολογήσεων

Οι προοπτικές της Moody’s για την πιστοληπτική ικανότητα των κρατών της ζώνης του ευρώ το 2023 είναι αρνητικές.
Η ενεργειακή κρίση, η αύξηση των επιτοκίων και η αδύναμη εξωτερική ζήτηση θα προκαλέσουν ήπια ύφεση το 2023.
Τα δημόσια μέτρα στήριξης θα περιορίσουν τις κοινωνικές επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, αλλά σε πολλές περιπτώσεις επίσης θα αντιστρέψουν τη δημοσιονομική εξυγίανση που έχουμε δει μετά την πανδημία.
Παρόλο που η υψηλή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ θα οδηγήσει συχνά σε μέτρια μείωση της επιβάρυνσης του χρέους, θα παραμείνουν σημαντικά πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα και η αύξηση των επιτοκίων θα οδηγήσει σταδιακά σε αποδυνάμωση τους δείκτες οικονομικής προσιτότητας.
Η ενεργειακή αβεβαιότητα, η δυνητικά σοβαρή σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και πιθανές πολιτικές διαταραχές σε χώρες με περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο και ασθενέστερους θεσμούς αυξάνουν τους κινδύνους για τις ήδη αδύναμες βασικές οικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις της, αναφέρει η Moody’s.
Επιπλέον, εάν υλοποιηθεί, ο στασιμοπληθωρισμός θα μπορούσε να έχει σοβαρές πιστωτικές συνέπειες για ορισμένες χώρες της Νότιας Ευρώπης.
Μακροπρόθεσμα, οι υψηλές τιμές της ενέργειας θα μπορούσαν επίσης να αποδυναμώσουν την ανταγωνιστικότητα των τιμών της περιοχής και να οδηγήσουν σε διαρθρωτική μείωση των βιομηχανικών βάσεων της εάν μάλιστα υπάρξει απουσία αποτελεσματικής κυβερνητικής δράσης.
Αν και δεν αποτελεί τη βασική της υπόθεση, μια κλιμάκωση της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας με τη συμμετοχή χωρών του ΝΑΤΟ ή/και της ΕΕ θα είχε σημαντικές, αρνητικές πιστωτικές επιπτώσεις, αναφέρει η Moody’s.

14_1.JPG

Η ευρωζώνη θα εισέλθει σε ύφεση το 2023 και ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού είναι σημαντικός

Η ενεργειακή κρίση, η αύξηση των επιτοκίων και η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης θα προκαλέσουν ήπια ύφεση το 2023.
Τα μέτρα στήριξης σε εθνικό επίπεδο και σε επίπεδο ΕΕ και η ελάφρυνση των διαταραχών στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού θα αμβλύνουν ορισμένες από αυτές τις επιπτώσεις, αλλά η Moody’s εξακολουθεί να προβλέπει ότι το 60% των κρατών της ζώνης του ευρώ θα βρίσκεται σε ύφεση το 2023.
Οι συρρικνώσεις που προβλέπει στη Γερμανία (Aaa σταθερό), την Ιταλία (Baa3 αρνητικό) και τη Σλοβακία (Α2 αρνητική) το 2023 θα ωθήσουν τα επίπεδα του ΑΕΠ κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα.
Η ανάπτυξη 0,9% που προβλέπει στην Ισπανία (Baa1 σταθερό) δεν θα είναι αρκετή για να επιστρέψει η οικονομία της στα προ της πανδημίας επίπεδα.
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στον έλεγχο του πληθωρισμού αυξάνουν τον κίνδυνο να επικρατήσει στασιμοπληθωρισμός.
Οι ακόμη υψηλές τιμές της ενέργειας θα περιορίσουν οποιαδήποτε σημαντική ανάκαμψη το 2024, αναφέρει η Moody’s.

2_20.JPG

Στο επίκεντρο η Ιταλία

Τα υψηλότερα επιτόκια θα συνεχίσουν να αποδυναμώνουν σταδιακά τους δείκτες προσιτότητας του χρέους.
Οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ομολόγων αναφοράς έχουν αυξηθεί σε 2,5% στο τέλος του 2022 από -0,2% στο τέλος του 2021, γεγονός που συμβαδίζει περίπου με τη νομισματική σύσφιξη της ΕΚΤ.
Αν και η Moody’s αναμένει ότι η δράση της ΕΚΤ θα περιορίσει τον κίνδυνο απότομης διεύρυνσης των spreads εντός της ζώνης του ευρώ, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία εμφανίζονται ουσιωδώς ευάλωτες στην αύξηση των επιτοκίων, δεδομένης της μεγάλης αύξησης του ήδη υψηλού δημόσιου χρέους τους από την πανδημία, τα σχετικά υψηλά επίπεδα χρέους κυμαινόμενου επιτοκίου και το σχετικά υψηλό ποσό χρέους που λήγει το επόμενο έτος.
Το βραχυπρόθεσμο χρέος και το μακροπρόθεσμο χρέος με λήξη μικρότερη του ενός έτους ανέρχεται σε 20,8% του ΑΕΠ στην Ιταλία, 17,0% στην Ισπανία και 14,4% στη Γαλλία. Σε αυτό το πλαίσιο, η σχετικά μεγάλη μέση διάρκεια των κρατικών χρεογράφων (7,1 έτη στην Ιταλία, 7,7 έτη στην Ισπανία και 8,4 έτη στη Γαλλία) θα περιορίσει τη μετακύλιση στις μετρήσεις για τη διαθεσιμότητα του χρέους τα επόμενα χρόνια (διαφορές σε προφίλ ωρίμανσης εξηγούν τη διακύμανση από έτος σε έτος).
Η ελκυστικότητα της Γαλλίας για τους επενδυτές δεδομένης της σημαντικά υψηλότερης κρατικής χρηματοδότησης και το καθεστώς του αποθεματικού της μειώνουν τους κινδύνους της σε σύγκριση με την Ιταλία και την Ισπανία.

3_15.JPG

Οι κοινωνικές πιέσεις και η στρατιωτική σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας αυξάνουν τον κίνδυνο

Ισχυροί θεσμοί, χαμηλή εισοδηματική ανισότητα, υψηλή αποτελεσματικότητα της πολιτικής καθώς και διακριτικές δαπάνες και σημαντικοί αυτόματοι σταθεροποιητές μειώνουν την πιθανότητα κοινωνικών και πολιτικών αναταραχών που προκαλούνται από την αύξηση του κόστους ζωής.
Ωστόσο, οι κίνδυνοι είναι υψηλότεροι για κράτη με ήδη ασταθή πολιτική δυναμική, ασθενέστερους θεσμούς ή/και περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο.
Η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας επίσης αυξάνει τον κίνδυνο υβριδικών επιθέσεων ασφαλείας και δολιοφθοράς σε κρίσιμες υποδομές, οι οποίες θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την ενεργειακή κρίση.
Παρόλο που είναι λιγότερο πιθανό σενάριο, μια ευρύτερη στρατιωτική σύγκρουση στην οποία θα εμπλέκονται σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα είχε σημαντικές πιστωτικές επιπτώσεις, αναφέρει η Moody’s.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Η στιγμή που η Ράνια Τζίμα «κατάπιε τη γλώσσα της» με τον Στέφανο Κασσελάκη (vid)

Δείτε τι συνέβη στον τηλεοπτικό αέρα του Mega Channel...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...