«Ευτυχώς που υπάρχετε – Οι σχέσεις καλής γειτονίας φαίνονται σε τέτοιες δύσκολες μέρες» – Απόλυτη αντιστροφή του κλίματος στα ελληνοτουρκικά

Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκαναν κοινές δηλώσεις από την Αντιόχεια, την οποία επισκέφθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, στο πλαίσιο στήριξης της Ελλάδας στην Τουρκία, μετά τους δύο φονικούς σεισμούς, που ισοπέδωσαν δέκα επαρχίες της γειτονικής χώρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τόνισε ότι “οι σχέσεις καλής γειτονίας φαίνονται σε τέτοιες δύσκολες μέρες” και ότι “δεν πρέπει να περιμένουμε ένα σεισμό για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας”, με τον Νίκο Δένδια να συμφωνεί, επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή να συνεχιστεί η βοήθεια από την πλευρά της Ελλάδας με όποιο τρόπο είναι δυνατό.

“Ευχαριστώ προσωπικά τον αξιότιμο φίλο μου, Νίκο Δένδια, για την επίσκεψη του στη χώρα μας. Η σημερινή παρουσία του δείχνει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού στους Τούρκους. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που επικοινώνησαν με τις αρχές για να δουν πώς μπορούν να βοηθήσουν. Αμέσως έστειλαν σωστικά συνεργεία και αεοσκάφη. Αλλά και ο φίλος κ. Στυλιανίδης ήρθε με αεροπλάνο και επισκέφθηκε την περιοχή μας. Πριν από λίγο επισκεφθήκαμε την αποστολή της ΕΜΑΚ που επιχείρησε 7 μέρες, 24 ώρες, και κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες. Τους ευχαριστήσαμε για αυτές τις προσπάθειες. Παρακολουθήσαμε ότι μετά από κάθε διάσωση κάθε ζωής, κάθε ανθρώπου, δεν χάρηκαν μόνο οι Έλληνες διασώστες, αλλά όλοι οι Έλληνες. Οι σχέσεις καλής γειτονίας φαίνονται σε τέτοιες δύσκολες μέρες. Το 1999 και οι δύο χώρες είχαν πληγεί από τους σεισμούς. Πρώτα έτρεξε η Ελλάδα και μετά εμείς. Τότε, που δεν ήμουν πολιτικός, είχα στείλει μία επιστολή στο περιοδικό “Time” και έγραφα μεταξύ άλλων ότι “είναι πολύ σημαντικό να βοηθάμε ο ένας τον άλλον, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε έναν σεισμό για να βελτιώσουμε τις μεταξύ μας σχέσεις. Τότε, το είχα πει ως απλός πολίτης. Το επαναλαμβάνω ως υπουργός Εξωτερικών. Ελπίζω ότι θα καταβάλλουμε προσπάθεια να λύσουμε τις μεταξύ μας διαφορές μέσω του διαλόγου. Θέλω να ευχαριστήσω και να εκφράσω την ευγνωμοσυνωη μου στο Νίκο Δένδια, την ελληνική κυβέρνηση και ελληνικό λαό”, δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επισήμανε: “Θα ήθελα να διαβιβάσω προς τον φίλο μου Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την τουρκική κυβέρνηση και τον τουρκικό λαό, τα πιο θερμά συλλυπητήρια για τις χιλιάδες απώλειες μετά τους καταστροφικούς σεισμούς. Θα ήθελα ευχαριστήσω τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τα πολύ θερμά λόγια για τους Έλληνες διασώστες και τη θερμή αναφορά του στην παρουσία μας εδώ. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τις ζωές που σώθηκαν από Έλληνες διασώστες, αλλά και τις πάρα πολλές ζωές που σώθηκαν από Ευρωπαίους διασώστες. Θα ήθελα να διευκρινίσω, ότι η προσπάθεια της Ελλάδας να βοηθήσει δεν σταματάει εδώ. Έχω εντολή από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί, είτε διμερώς, είτε στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην ΕΕ“.

Δένδιας – Τσαβούσογλου στο κέντρο πολιτικής προστασίας στην Αντιόχεια
Μετά τη θερμή υποδοχή του από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο αεροδρόμιο των Αδάνων, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετέβησαν με τον Τούρκο ομόλογο του με ελικόπτερο, στο κέντρο πολιτικής προστασίας στην Αντιόχεια, όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις για τη διαχείριση της τεράστιας καταστροφής μετά τους δύο φονικούς σεισμούς που έπληξαν δέκα επαρχίες της Τουρκίας.

“Θα ήθελα να έρχομαι για χαρές, όχι για τέτοια ζητήματα, αλλά είμαστε εδώ τώρα”, δήλωσε ο Νίκος Δένδιας, μόλις έφτασε στο κέντρο πολιτικής προστασίας στην Αντιόχεια.

Από την πλευρά του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε στην ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Μανώλη Κωστίδη, ότι “είμαι πολύ χαρούμενος με την παρουσία του Νίκου Δένδια”.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έφτασε στο αεροδρόμιο των Αδάνων λίγο μετά τις 9 το πρωί της Κυριακής (12.02.2023) και είχε θερμό εναγκαλισμό με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση περίπου μισής ώρας.

Μητσοτάκης: Οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι φίλοι

Τις ευχαριστίες του προς τους άνδρες της ΕΜΑΚ που επιχειρούν στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας κάτω από τόσο αντίξοες συνθήκες και μας γέμισαν υπερηφάνια, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του στο Facebook.

Παράλληλα επισημαίνει ότι «οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι φίλοι, παρά τις πολιτικές διαφορές», σημειώνοντας ότι από την πρώτη στιγμή έσπευσε η χώρα μας «να θέσει τις δυνατότητες της ελληνικής πολιτείας στη διάθεση των αρχών της γειτονικής χώρας».

Θέλω να ξεκινήσω την κυριακάτικη συνάντησή μας με ένα μεγάλο ευχαριστώ στους άνδρες της ΕΜΑΚ που επιχειρούν στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας κάτω από τόσο αντίξοες συνθήκες. Συγκινηθήκαμε όλοι όταν τους είδαμε να βγάζουν μέσα από τα ερείπια των πολυκατοικιών, ζωντανούς, 5 ανθρώπους – τρία παιδιά, μια 20χρονη κοπέλα και ένα 50χρονο άνδρα. Και μας γέμισαν υπερηφάνεια. Αλλά και αυτονόητη βαθιά θλίψη για το μέγεθος της καταστροφής. Λέμε συχνά «Βιβλική καταστροφή», όμως μόνο έτσι μπορεί να περιγράψει κανείς το μέγεθος αυτού που βλέπουμε.

Η χώρα μας έπραξε το αυτονόητο, όπως έκανε και το 1999, και όπως θα κάνουμε πάντα. Σπεύσαμε από την πρώτη στιγμή να θέσουμε τις δυνατότητες της ελληνικής πολιτείας στη διάθεση των αρχών της γειτονικής χώρας. Όπως είπα και στον πρόεδρο Ερντογάν, αυτήν την ώρα της ανάγκης και της οδύνης είμαστε εδώ για ό,τι βοήθεια χρειαστούν. Μπορεί να έχουμε πολιτικές διαφορές, όμως οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι φίλοι. Και αυτό αποδεικνύεται από το κύμα συμπαράστασης που έχει εκδηλωθεί σε όλη τη χώρα.

Οι φυσικές καταστροφές πάντα μας υπενθυμίζουν την ευθύνη της οργανωμένης πολιτείας προς τους πολίτες. Την ευθύνη να οχυρώνουμε τις υποδομές μας και να επενδύουμε στις δομές και στους ανθρώπους της Πολιτικής Προστασίας. Αυτό, το έχουμε κάνει από την πρώτη μέρα. Επιτρέψτε μου σας δώσω ένα μόνο ενδεικτικό παράδειγμα: η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, όταν αναλάβαμε, λειτουργούσε με ωράριο δημόσιας υπηρεσίας – δηλαδή Δευτέρα με Παρασκευή, από τις 7:00 μέχρι τις 15:00. Σήμερα λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, σε ένα νέο υπερσύγχρονο κτίριο, κάνοντας χρήση της τεχνολογίας για να υπάρχει άμεση ενημέρωση ώστε να υπάρχει και άμεση αντίδραση. Φυσικά όμως δεν αρκεί η γρήγορη αντίδραση – πρέπει να υπάρχει και προληπτική δράση, αλλά και να μαθαίνεις από τα λάθη σου.

Και εξηγώ: Φέτος ο ΔΕΔΔΗΕ αύξησε κατά 70% τους καθαρισμούς δέντρων γύρω από σταθμούς, και κατά 50% τις επενδύσεις σε αναβάθμιση δικτύου. Γι’ αυτό και κατά τη διάρκεια της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε την κεντρική Ελλάδα και την Αττική, οι βλάβες στο ηλεκτρικό δίκτυο ήταν λιγότερες από 90. Πέρυσι με την «Ελπίδα» ήταν 200-250 στη μέση τάση και πάνω από 400 στη χαμηλή τάση, ενώ το 2021 με τη «Μήδεια» είχαν φτάσει τις 1200 βλάβες στη μέση τάση και τουλάχιστον τις 1500 στη χαμηλή τάση.

Φυσικά άκουσα κι εγώ το επιχείρημα ότι πήραμε πολλά μέτρα ενόψει του χιονιά. Αλλά θα ήθελα να σας ρωτήσω: δεν είναι καλύτερα να έχουμε ένα κράτος που δρα προληπτικά από το να έχουμε έναν κρατικό μηχανισμό απόντα;

Φαίνεται πάντως πως η κλιματική κρίση θα δημιουργεί ολοένα και πιο συχνά έκτακτα καιρικά φαινόμενα. Με αφορμή λοιπόν την παγωνιά των ημερών, θέλω να θυμίσω πως πλέον οι αγρότες μας έχουν στη διάθεσή τους μία δωρεάν ψηφιακή εφαρμογή που τους ειδοποιεί εγκαίρως – τρεις μέρες πριν – για επερχόμενο παγετό, ώστε να πάρουν τα μέτρα τους. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στο «cloud» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και μέχρι το τέλος του μήνα θα είναι έτοιμη για λειτουργία σε κινητό.

Αν έπρεπε όμως να ξεχωρίσω μία ψηφιακή υπηρεσία, από τις εκατοντάδες που σήμερα διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών, θα ήταν ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς. Ήταν κάτι που φάνταζε αδιανόητο, όμως σήμερα είναι πραγματικότητα μέσω της εφαρμογής MyHeathApp, η οποία εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες υπηρεσίες. Ξεκίνησε με τα ιατρικά παραπεμπτικά και τα ψηφιακά ραντεβού με τον προσωπικό γιατρό, και αυτή την εβδομάδα προστέθηκαν 431 εργαστηριακές εξετάσεις και βεβαιώσεις νοσηλείας. Αυτά παρέχονται ψηφιακά από 59 δημόσια νοσοκομεία – σχεδόν τα μισά δηλαδή – καθώς και από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Αυτό σημαίνει πως ο κάθε πολίτης αλλά και ο θεράπων ιατρός, με ένα κλικ, θα έχει πρόσβαση σε όλο το ιατρικό μας ιστορικό ώστε να μπορεί να κάνει την καλύτερη δυνατή διάγνωση. Είναι ένα έργο που, σε συνδυασμό με άλλα έργα ψηφιακής αναβάθμισης και διασύνδεσης των νοσοκομείων μας και των κέντρο υγείας, φιλοδοξούμε έως το 2027 να αλλάξουν προς το καλύτερο το πρόσωπο του ΕΣΥ και την εμπειρία των πολιτών.

Αυτή την εβδομάδα ξεκίνησε επίσης το πρόγραμμα για τη δημιουργία χώρων φροντίδας βρεφών σε 120 επιχειρήσεις. Η ύπαρξη τέτοιων χώρων σε επιχειρήσεις είναι διαδεδομένη στο εξωτερικό, και είναι καιρός να γίνει και στην Ελλάδα, καθώς διευκολύνει πολύ τους εργαζόμενους γονείς. Είναι μία από τις πολλές πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει για την στήριξη της οικογένειας και της απασχόλησης νέων γονιών, και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αυτή την εβδομάδα υπεγράφη και η απόφαση για την αναβάθμιση και την επέκταση των υποδομών του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, μία δράση με προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ που επίσης χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα κατασκευαστούν δύο «πράσινα» κτίρια με υπερσύγχρονα εργαστήρια, και θα δημιουργηθεί ένα Κέντρο Αριστείας για την Έρευνα Αναδυόμενων και Επαναδυόμενων Παθογόνων.

Είχαμε δύο σημαντικές ειδήσεις αυτήν την εβδομάδα από τη Βουλή. Η πρώτη αφορά τη σταδιοδρομία, τα θέματα υγείας και τα μισθολογικά ζητήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Επειδή αναγνωρίζουμε ότι οι αμοιβές των στελεχών των ΕΔ βρίσκονται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με την αποστολή που επιτελούν, πέρα από όσα ψηφίστηκαν, θα υπάρξει και αναπροσαρμοσμένο ειδικό μισθολόγιο από την 1/1/2024.

Η δεύτερη είδηση ήταν η τροπολογία που είχε σκοπό να θωρακίσει τη δημοκρατική ομαλότητα και να την προστατέψει από εγκληματικές οργανώσεις. Δεν αποβλέπει στον αποκλεισμό των ιδεών, αλλά στην περιφρούρηση της δημοκρατικής συνταγματικής τάξης. Και είναι πραγματικά πολύ λυπηρό που δεν στοιχήθηκαν σε αυτόν τον σκοπό όλα τα κόμματα.

Θα κλείσω με δύο καλές ειδήσεις, που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση της παραγωγικής δραστηριότητας στην περιφέρεια. Πριν 6 χρόνια, η PepsiCo Hellas έβαλε λουκέτο στο εργοστάσιο στα Οινόφυτα και μετέφερε την παραγωγή στη Ρουμανία. Σήμερα, μέρος αυτής της παραγωγής επιστρέφει στην Ελλάδα, στις εγκαταστάσεις της ΕΨΑ στον Βόλο. Παράλληλα, στη Σίνδο, στη μονάδα παραγωγής της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, ξεκινάει η παραγωγή του πιο γνωστού προϊόντος του δανικού κολοσσού Carlsberg. Είχαμε συνηθίσει ίσως να ακούμε ειδήσεις αποχώρησης μονάδων παραγωγής από την Ελλάδα. Για πολλά χρόνια, αυτός ήταν ο κανόνας. Έχουμε παλέψει πολύ για να αντιστρέψουμε αυτή την τάση. Για να μην φεύγουν πια επιχειρήσεις αλλά να επιστρέφουν. Για να γίνει η Ελλάδα ένας ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις.

Τα χρόνια που η τάση ήταν οι επιχειρήσεις να αποχωρούν από την Ελλάδα, θυμάμαι πως ήταν παράλληλα και δύσκολο να ακουστεί μία φωνή υπέρ της ανταγωνιστικότητας και της προσέλκυσης επενδύσεων. Βλέπετε, είχε κυριαρχήσει μία απλοϊκή ρητορική κατά της ιδιωτικής οικονομίας, κατά των μεγάλων επιχειρήσεων, μία ρητορική δαιμονοποίησης του «κεφαλαίου», και όποιος τολμούσε να μιλήσει, παραδείγματος χάριν, για μείωση των φόρων σε επιχειρήσεις, θα δεχόταν επίθεση με χαρακτηρισμούς που δεν θέλω να επαναλάβω.

Σήμερα όμως, πιστεύω πως έχει αλλάξει και η στάση της ελληνικής κοινωνίας απέναντι σε αυτά τα θέματα. Γιατί όλοι πια καταλαβαίνουμε το συνολικό κέρδος που έχει η κοινωνία όταν η οικονομία είναι ελκυστική σε επενδύσεις, όταν παράγει, όταν δημιουργεί θέσεις εργασίας. Και είμαστε ακόμα μόνο στην αρχή. Γιατί οι δυνατότητες της Ελλάδας είναι τεράστιες. Τα τελευταία 4 χρόνια έχουμε ξεκινήσει να τις ξεκλειδώνουμε, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για όσο έχουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Με αυτή την υπόσχεση, θα σας ευχαριστήσω θερμά για τον χρόνο σας και θα σας ευχηθώ να έχετε μία πολύ όμορφη Κυριακή.

«Ευτυχώς που υπάρχετε» είπε Τούρκος στρατηγός στην ΕΜΑΚ – Συγκινητική συνάντηση

Πλούσια σε συναισθήματα ήταν η συνάντηση που έγινε ανάμεσα σε Τούρκους διασώστες με τις δυνάμεις της ΕΜΑΚ, έξι 24ωρα μετά τον σεισμό στην Τουρκία. Λίγα λεπτά αργότερα στην Αντιόχεια ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας δέχτηκε τις ευχαριστίες του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Λίγο πριν από την επίσκεψη των δύο υπουργών Εξωτερικών σε σημεία που έχουν καταρρεύσει κτίρια, υπήρξε μια συγκινητική συνάντηση μεταξύ Τούρκων αξιωματικών με τις δυνάμεις της ΕΜΑΚ.

Συγκεκριμένα, Τούρκος στρατηγός της στρατοχωροφυλακής ευχαρίστησε τις ελληνικές δυνάμεις της ΕΜΑΚ για τη βοήθεια που προσέφεραν από την πρώτη στιγμή που χτύπησε ο σεισμός στην Τουρκία λέγοντας:

«Να ξέρουν οι Έλληνες φίλοι μας ότι οι Τούρκοι, τα αδέρφια τους, αν – Θεός φυλάξοι – συμβεί κάτι, θα είμαστε οι πρώτοι που θα σπεύσουμε. Μόνο με αλληλοϋποστήριξη μπορεί να αντιμετωπιστούν τέτοιες καταστροφές. Ο σεισμός επηρέασε 10 πόλεις. Ευτυχώς που υπάρχετε», είπε.

Η συγκινητική συνάντηση έγινε λίγο πριν από την επίσκεψη των δύο υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε σημεία που έχουν καταρρεύσει κτίρια στην Αντιόχεια.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...