Ευρωπαϊκά MME: «Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες κατασκόπευαν κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους»

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε για τους Αμερικανούς το 2013 με τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, για την απόρρητη δράση των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ. Λίγο αργότερα η καγκελάριος Μέρκελ πληροφορούνταν έκπληκτη ότι παρακολουθούνταν το κινητό της από τη μυστική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) μεταξύ 2012 και 2014. Και τώρα μαθαίνουμε χάρη σε κοινή έρευνα ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων η Ραδιοφωνία της Δανίας DR, οι γερμανικές ραδιοφωνίες NDR και WDR, καθώς και η κυριακάτικη Süddeutsche Zeitung, πως οι Αμερικανοί επί Ομπάμα«τρύπωσαν» μέσω του κατασκοπευτικού σταθμού Sandagergardan κοντά στη Κοπεγχάγη στο κινητό και το ίντερνετ της γερμανίδας καγκελαρίου, του σημερινού προέδρου Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, του τότε υποψηφίου καγκελαρίου των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρικ, αλλά και άλλων κορυφαίων πολιτικών από Σουηδία, Νορβηγία, Ολλανδία και Γαλλία, χωρίς κανείς τους να αντιληφθεί το παραμικρό.

Σύμφωνα με τη Ραδιοφωνία της Δανίας οι πληροφορίες της προέρχονται από 9 πηγές, οι οποίες έχουν πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες της μυστικής υπηρεσίας Forsvarets Efterretningstjeneste (FE). Ανακοίνωσε επίσης ότι τα αποτελέσματα των ερευνών της έχουν επιβεβαιωθεί από σημαντικό αριθμό ανεξάρτητων πηγών.

Καταδικάζει η Δανία την κατασκοπία συμμαχικών χωρών

Μέχρι αυτή την ώρα η γερμανική κυβέρνηση αντιδρά συγκρατημένα στις αποκαλύψεις για ενδεχόμενη εμπλοκή της Δανίας στις παρακολουθήσεις ευρωπαίων πολιτικών από την αμερικανική NSA. O κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ περιορίστηκε να δηλώσει ότι «το Βερολίνο λαμβάνει υπόψη τα δημοσιεύματα» και ότι είναι αρχή της κυβέρνησης να μην παίρνει θέση «σε ενδεχόμενες ενέργειες υπηρεσιών πληροφοριών». Λίγο νωρίτερα το αντιπολιτευτικό κόμμα των Φιλελευθέρων ζητούσε από την κυβέρνηση Μέρκελ την υπογραφή συμφωνίας «Νo Spy» μεταξύ συμμαχικών χωρών, ενώ το Παρίσι έκανε λόγο δια στόματος του υπουργού Ευρωπαϊκών Ζητημάτων Κλεμάν Μπον για «επιπτώσεις στη συνεργασία με τους Δανούς», υπογραμμίζοντας ότι μεταξύ συμμάχων πρέπει να υπάρχει «εμπιστοσύνη». Από πλευράς Κοπεγχάγης η υπουργός Άμυνας Τρίνε Μπράμσεν, μιλώντας στη Ραδιοφωνία της Δανίας DR, παραδέχθηκε ότι ενημερώθηκε τον Αύγουστο του 2020 για τις παρακολουθήσεις και καταδίκασε τη «συστηματική κατασκοπία συμμαχικών χωρών».

Οι έρευνες της Δανέζικης Ραδιοφωνίας δείχνουν ότι η συνεργασία της αμερικανικής NSA με την δανέζικη μυστική υπηρεσία έχει καταγραφεί σε εσωτερικό έγγραφο της FE. Η αποκαλούμενη έκθεση Dunhammer συντάχθηκε από μέλη της μυστικής υπηρεσίας και ειδικών σε ζητήματα πληροφορικής μετά τις αποκαλύψεις του πρώην συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος ζει σήμερα στη Ρωσία.

ΠΗΓΗdw.com

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...