Επικίνδυνη η δημοφιλής εφαρμογή TikTok;

Τόσο οι Η.Π.Α. και ο Καναδάς, όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισαν την απαγόρευση της εφαρμογής TikTok στα υπηρεσιακά κινητά τηλέφωνα για λόγους ασφαλείας. «Οι κυβερνητικές αρχές βλέπουν την εφαρμογή ως επικίνδυνη για την ασφάλεια και ως απειλή για την ιδιωτική ζωή», σχολιάζει το RedaktionsNetzwerk Deutschland. «Οι Καναδοί εφάρμοσαν ήδη την απαγόρευση, ενώ στους Αμερικανούς κυβερνητικούς υπαλλήλους δόθηκε προθεσμία 30 ημερών για τη διαγραφή της εφαρμογής από τα υπηρεσιακά κινητά τηλέφωνα. Μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών ωστόσο, η Γερμανία δεν θα ακολουθήσει μία αντίστοιχη πρακτική, καθώς η εφαρμογή δεν είναι καν εγκατεστημένη στις συσκευές των κυβερνητικών υπαλλήλων της. […] Δεν υπάρχει ένας “απαγορευμένος κατάλογος” εφαρμογών, αλλά ένας “επιτρεπόμενος κατάλογος” που επιλέγεται από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Τύπου, ώστε να επιτραπεί η εγκατάσταση των εφαρμογών».

Η εφημερίδα Die Zeit σημειώνει πως «εσωτερικές έρευνες είχαν διαπιστώσει ότι οι μέθοδοι συλλογής δεδομένων του TikTok θα μπορούσαν να αφήσουν τους χρήστες ευάλωτους σε κυβερνοεπιθέσεις. […] Το TikTok, το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη νέα γενιά, δημιουργεί τεράστιες ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της προστασίας των δεδομένων των χρηστών, ενώ εντείνονται κυρίως οι φόβοι σχετικά με την πιθανή πρόσβαση του κινεζικού κράτους στη μητρική εταιρεία του TikTok, ByteDance. Ο πρώην πρόεδρος των Η.Π.Α. Ντόναλντ Τραμπ είχε απειλήσει να απαγορεύσει την εφαρμογή πριν από μερικά χρόνια, επισημαίνοντας ότι οι κινεζικές αρχές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα του TikTok για να συλλέξουν πληροφορίες για τους πολίτες των Η.Π.Α. Τώρα, το TikTok έχει υποβάλει σχέδιο στην αμερικανική κυβέρνηση για μια εκτεταμένη αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων του στις ΗΠΑ, προκειμένου να παραμείνει ενεργό στη χώρα».

Απίθανο να επιτύχει τους στόχους του το “Ταμείο Κυριαρχίας”

Το ενδεχόμενο αποδυνάμωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του επιδιωκόμενου “Ταμείου Κυριαρχίας” περιγράφει η Handelsblatt. «Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πάολο Τζεντιλόνι επιθυμεί την εκ νέου ανάληψη χρέους, με στόχο τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, απέναντι στον αμερικανικό νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού αλλά και την Κίνα. Τα οικονομικά ασθενέστερα κράτη-μέλη θα μπορούν να επιδοτούν τις επιχειρήσεις τους στον ίδιο βαθμό με τα οικονομικά ισχυρά κράτη». Όμως, παρ’ ότι αυτό φαίνεται εκ πρώτης όψεως αμιγώς θετικό, δεν είναι: «Η απάντηση θα πρέπει να είναι διαπραγματεύσεις για τη μείωση των διακρίσεων και όχι η έναρξη μιας κούρσας επιδοτήσεων ή ακόμη και μιας στροφής προς τον κινεζικό κρατικό καπιταλισμό. Εξάλλου, […] ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσει το κράτος τη συνολική ανταγωνιστικότητα της οικονομίας είναι να δημιουργήσει μια ελκυστική υποδομή και ένα κατάλληλο ρυθμιστικό περιβάλλον με αντάλλαγμα εύλογους φόρους.

Ακόμη, είναι ριψοκίνδυνο να αμβλυνθούν περαιτέρω οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, καθώς διακινδυνεύεται ένας αγώνας επιδοτήσεων στην εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά», γράφει η HB. «Η ενιαία αγορά αποτελεί μέρος του DNA της Ε.Ε. και δεν θα πρέπει αυτή να διασαλευτεί». Η οικονομική εφημερίδα εξηγεί τέλος πως «το “Ταμείο Κυριαρχίας” μοιάζει πολύ με το “Ταμείο Ανάκαμψης” από την πανδημία, το οποίο απέτυχε σε πολλούς από τους στόχους που τέθηκαν, όπως για παράδειγμα στη μεταπανδημική τόνωση της οικονομίας. […] Και τα δύο Ταμεία επιτρέπουν στα κράτη-μέλη να μεταφέρουν το χρέος τους στην Ένωση, γεγονός που καθιστά την Ε.Ε. πιο αδύναμη, όχι πιο ισχυρή», καταλήγει το γερμανικό μέσο.

Η Έλι Σλάιν νέα επικεφαλής του Partito Democratico

Το Partito Democratico (PD), το κεντροαριστερό κόμμα της Ιταλίας, εξέλεξε για πρώτη φορά στην ιστορία του γυναίκα αρχηγό του κόμματος και μάλιστα σχετικά νέα. «Η Έλι Σλάιν είναι 37 ετών, εκπροσωπεί μια “οικολογική και φεμινιστική αριστερά” και τώρα επωμίζεται το μεγάλο καθήκον να απελευθερώσει το PD από μια βαθιά κρίση και να αντιταχθεί σοβαρά στην επικεφαλής της κυβέρνησης Μελόνι μετά από πολύ καιρό», σχολιάζει η Welt. «Προγραμματικά ωστόσο η εκλογή αυτή δεν αποτέλεσε μια νέα αρχή, διότι η Σλάιν δεν παρουσίασε νέες ιδέες. Αντιθέτως, αντιπροσωπεύει τις προοδευτικές, αριστερές πολιτικές με τις οποίες το PD απέτυχε ήδη στην τελευταία προεκλογική εκστρατεία».

Κατά το γερμανικό μέσο, «η Σλάιν, Ιταλο-αμερικανίδα που συμβιώνει με την κοπέλα της, αντιπροσωπεύει έναν νέο τύπο πολιτικού που είναι ασυνήθιστα προοδευτικός για την Ιταλία – υπερβολικά προοδευτικός για πολλούς ψηφοφόρους. Πείθει κυρίως τους νέους, αστούς ψηφοφόρους, όπως αποδεικνύεται από την κατανομή των ψήφων στις εκλογές για την προεδρία του PD. Η αριστερή πολιτικός εστιάζει επίσης στο ζήτημα της ταυτότητας, απαντώντας στη γνωστή ρήση της Μελόνι (“Είμαι γυναίκα, μητέρα, χριστιανή”) λέγοντας: “Είμαι γυναίκα. Αγαπώ μια άλλη γυναίκα και δεν είμαι μητέρα, αυτό δεν με κάνει λιγότερο γυναίκα”. Τώρα έχει προσθέσει και άλλα προοδευτικά θέματα στο χαρτοφυλάκιό της, όπως τη νομιμοποίηση της κάνναβης και την υποστήριξη της ευθανασίας». Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει τέλος πως το μεγάλο στοίχημα για τη Σλάιν θα είναι «η προσέλκυση όσων δεν ψήφισαν και οι οποίοι, με ποσοστό 36% στις τελευταίες εκλογές, ήταν ένας εντυπωσιακά μεγάλος αριθμός. Και μερικοί από αυτούς απλά συμπαθούν την Τζόρτζια Μελόνι».

ΠΗΓΗdw.com

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...