Επιβολή «νέας πραγματικότητας» του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη: Σχεδιάζει τη μόνιμη στρατιωτική παρουσία στα σύνορά του

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε την Κυριακή (10/04) ότι η Συμμαχία σχεδιάζει μια μόνιμη στρατιωτική παρουσία στα σύνορά του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της «Τelegraph», η εν λόγω κίνηση θα αντανακλά «τις μακροπρόθεσμες συνέπειες» των ενεργειών του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ακόμα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται «εν μέσω ενός πολύ θεμελιώδους μετασχηματισμού» για την καταπολέμηση της μελλοντικής ρωσικής επιθετικότητας.

«Νέα πραγματικότητα για την Ευρώπη» βλέπει ο Γενς Στόλτενμπεργκ

Πάντως, ο Γ.Γ. της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας έκανε λόγο για «μια νέα πραγματικότητα στην Ευρώπη», επισημαίνοντας: «Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι μια νέα πραγματικότητα, μια νέα κανονικότητα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Ως εκ τούτου, ζητήσαμε τώρα από τους στρατιωτικούς μας διοικητές να παράσχουν επιλογές για αυτό που ονομάζουμε επαναφορά, μια πιο μακροπρόθεσμη προσαρμογή του ΝΑΤΟ».

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σε Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη τον Ιούνιο και υπενθυμίζεται ότι ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πρόσφατα ότι θα επεκτείνει τη θητεία του ως επικεφαλής της Συμμαχίας κατά έναν χρόνο.

Για νέες κυρώσεις στη Ρωσία πιέζει η Ουκρανία

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε τις χώρες της Δύσης να επανεξετάσουν τις αμυντικές τους πολιτικές μιας και έχει, επίσης, προκληθεί η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από την πλευρά της, η Ουκρανία χαιρέτισε την άσκηση μεγαλύτερης πίεσης στη Ρωσία, αλλά συνεχίζει να επιμένει για σκληρότερες κυρώσεις στη Μόσχα και περισσότερο βαρύ οπλισμό από τη Δύση.

Μετά την πρόσφατα συνάντησή με τους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, είπε: «Ή θα μας βοηθήσετε τώρα -και μιλάω για τις επόμενες ημέρες- όχι για εβδομάδες, ή η βοήθειά σας θα αργήσει πολύ και πολλοί άνθρωποι θα πεθάνουν, πολλοί άμαχοι θα χάσουν τα σπίτια τους, πολλά χωριά θα καταστραφούν».

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε, την Παρασκευή (08/04), ότι στέλνει στην Ουκρανία περισσότερο «στρατιωτικό εξοπλισμό υψηλής ποιότητας», συμπεριλαμβανομένων αντιαεροπορικών πυραύλων Starstreak και 800 αντιαρματικών πυραύλων.

Εν τω μεταξύ, η Σλοβακία είπε ότι έδωσε στην Ουκρανία ένα σύστημα αεράμυνας S-300.

Ο επικεφαλής διπλωμάτης της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, έχει πει ότι το μπλοκ των 27 χωρών θα δώσει 7,5 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να εκπαιδεύσει τους Ουκρανούς εισαγγελείς να διερευνήσουν εγκλήματα πολέμου, για τα οποία η Ρωσία κατηγορείται ότι διέπραξε.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...