Επετειακά ιστορικά ορόσημα της ΕΕ για το 2023

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανήρτησε σήμερα στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter σημαντικά επετειακά ιστορικά ορόσημα, για τους λάτρεις της ιστορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα συμπληρωθούν το 2023.

Όπως σημειώνει, το 2023 θα είναι η επέτειος των 70 χρόνων κοινής αγοράς άνθρακα και χάλυβα. Με τη δημιουργία της κοινής αγοράς για μεταλλεύματα άνθρακα και χάλυβα το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο και οι Κάτω Χώρες κατάργησαν τους τελωνειακούς δασμούς και τους ποσοτικούς περιορισμούς σε αυτές τις πρώτες ύλες.

Προστίθεται επίσης, ότι συμπληρώνονται 65 χρόνια από την έναρξη ισχύος των Συνθηκών της Ρώμης. Το 1957, η Συνθήκη της Ρώμης ίδρυσε την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) και εγκαινίασε μια νέα εποχή ολοένα στενότερης συνεργασίας στην Ευρώπη.

Αναφέρει ακόμη ότι συμπληρώνονται το 2023, 55 χρόνια Τελωνειακής Ένωσης. Την 1η Ιουλίου 1968, τα 6 κράτη μέλη της ΕΟΚ αφαίρεσαν τους τελωνειακούς δασμούς στα εμπορεύματα που εισήγαγαν η μία από την άλλη, επιτρέποντας για πρώτη φορά το ελεύθερο διασυνοριακό εμπόριο.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι είναι τα 50 χρόνια από την ένταξη της Δανίας και της Ιρλανδίας στην ΕΕ. Η Δανία, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο προσχώρησαν στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες την 1η Ιανουαρίου 1973, αυξάνοντας τον αριθμό των χωρών-μελών σε 9.

Αναφέρεται ακόμη ότι φέτος θα έχουν περάσει 30 χρόνια από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Η Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση υπογράφηκε στις Κάτω Χώρες και τέθηκε σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου 1993. Είναι ένα σημαντικό ορόσημο, συνεχίζει η Κομισιόν, αφού έθεσε σαφείς κανόνες για το μελλοντικό ενιαίο νόμισμα, την εξωτερική πολιτική και τη στενότερη συνεργασία στον τομέα της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων.

Εξάλλου, προστίθεται ότι φέτος θα είναι τα 30 χρόνια της ενιαίας αγοράς στην ΕΕ. Το 1993, ξεκίνησε η ενιαία αγορά με τις «4 ελευθερίες» της ελεύθερης κυκλοφορίας ανθρώπων, αγαθών, υπηρεσιών και χρημάτων. Μέσω αυτής έχει τροφοδοτηθεί η οικονομική ανάπτυξη και έχει διευκολυνθεί η καθημερινή ζωή των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και των καταναλωτών.

Σημειώνεται ακόμη ότι συμπληρώνονται τα 25χρόνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όταν την 1η Ιουνίου 1998 άνοιξε επίσημα στη Φρανκφούρτη. Η ΕΚΤ συνεργάζεται με τις εθνικές κεντρικές τράπεζες όλων των χωρών της ΕΕ και είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση του ευρώ.

Τέλος, αναφέρεται ότι το 2023 θα είναι τα 10 χρόνια από την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ. Την 1η Ιουλίου 2013, η Κροατία έγινε το νεότερο μέλος της ΕΕ. Σημειώνεται ότι το 2023 θα είναι η 20η χώρα που θα υιοθετήσει το ευρώ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...