Εξέγερση σε ολόκληρη την Ευρώπη κατά των καταστροφικών lockdown

Με μεγάλες συγκεντρώσεις και ογκώδεις διαδηλώσεις αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και έκρηξη βίαιων επεισοδίων κύλησε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στην Ευρώπη με τους πολίτες να διαμαρτύρονται για την επιβολή πρόσθετων μέτρων ακόμη και lockdown για την ανάσχεση της Πανδημίας.

Στη Ρώμη η ογκώδης διαδήλωση του Σαββάτου εντυπωσίασε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ενώ η New York Times αναπαρήγαγε τα τηλεοπτικά πλάνα από την πρωτεύουσα της Ιταλίας με τον εντυπωσιακό αριθμό διαδηλωτών στο Circus Maximus.

Στην Ολλανδία οι συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία επαναλήφθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή με τις ολλανδικές δυνάμεις επιβολής της τάξης να χρησιμοποιούν αντλίες νερού προκειμένου να διαλύσουν το πλήθος των διαδηλωτών.

Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Βιέννη αλλά και στην γειτονική Κροατία.

Γιατί αντιδρούν οι πολίτες

Καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δηλώνει ότι είναι «πολύ ανήσυχος» για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ευρώπη, και πολλές χώρες της ηπείρου παίρνουν εκ νέου αυστηρότερα μέτρα περιορισμού της πανδημίας, αυξάνονται οι αντιδράσεις αλλά και τα επεισόδια.

Στην Ολλανδία, διαδηλωτές πέταξαν φωτοβολίδες και πέτρες κατά της αστυνομίας και πυρπόλησαν ποδήλατα στη Χάγη το Σάββατο, ένα βράδυ αφότου οι διαδηλώσεις κατά των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνηση, στο Ρότερνταμ έγιναν βίαιες και η αστυνομία άνοιξε πυρ.

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν επίσης στους δρόμους στην Αυστρία, την Κροατία και την Ιταλία.

Πολλές κυβερνήσεις σε όλη την ήπειρο επιβάλλουν νέους περιορισμούς σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες μολύνσεις. Ορισμένες χώρες ανέφεραν πρόσφατα ημερήσιους αριθμούς κρουσμάτων ρεκόρ.

Ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ στην Ευρώπη, Δρ Χανς Κλούγκε, δήλωσε στο BBC ότι εάν δεν γίνουν αυστηρότεροι τα μέτρα σε όλη την Ευρώπη, θα μπορούσαν να καταγραφούν μισό εκατομμύριο περισσότεροι θάνατοι μέχρι την επόμενη άνοιξη.

«Ο Covid-19 έχει γίνει για άλλη μια φορά η νούμερο ένα αιτία θνησιμότητας στην ήπειρο μας», είπε στο BBC, προσθέτοντας ότι «ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε προκειμένου να καταπολεμήσουμε τον ιό – να εμβολιαστούμε, να φοράμε μάσκες και να χρησιμοποιούμε τα πιστοποιητικά εμβολιασμού».

Στην Ολλανδία, κουκουλοφόροι ταραξίες έβαλαν φωτιά σε ποδήλατα στους δρόμους της Χάγης, καθώς η αστυνομία χρησιμοποίησε άλογα, σκύλους και ρόπαλα για να διώξει τα πλήθη. Οι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως η πόλη βρίσκεται σε κατάσταση κινδύνου ενώ τουλάχιστον επτά άτομα συνελήφθησαν.

Η Ολλανδία επέβαλε μερικό lockdown τριών εβδομάδων το περασμένο Σάββατο, αφού κατέγραψε μια αύξηση ρεκόρ στα κρούσματα Covid. Τα μπαρ και τα εστιατόρια πρέπει να κλείνουν στις 20:00 και ο κόσμος απαγορεύεται στις αθλητικές εκδηλώσεις.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, Βιέννη, αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέο εθνικό lockdown και ότι σχεδιάζει να καταστήσει υποχρεωτικά τα εμβόλια τον Φεβρουάριο του 2022. Είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που καθιστά τον εμβολιασμό νομική απαίτηση.

Κρατώντας σημαίες και πανό που έγραφαν ”Ελευθερία”, οι διαδηλωτές φώναξαν ”Αντίσταση!” και αποδοκίμασαν την αστυνομία.

Η χώρα εισήλθε σε εθνικό lockdown 20 ημερών από σήμερα Δευτέρα 22 Νοεμβρίου. Τα καταστήματα θα είναι κλειστά ενώ επιβλήθηκε η τηλεργασία σε πολλές ομάδες εργαζομένων.

Στην Κροατία χιλιάδες πολιτών διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ για να εκφράσουν την οργή τους μετά την επιβολή υποχρεωτικών εμβολιασμών στους εργαζόμενους στην δημόσιο τομέα,

Εν τω μεταξύ, οι γαλλικές αρχές στέλνουν επειγόντως ενισχύσεις στην υπερπόντια κτήση της Γουαδελούπης στην Καραϊβική για να καταπνίξουν την εξέγερση των κατοίκων.Οι εξεγερμένοι προέβησαν σε λεηλασίες καταστημάτων ενώ πυρπόλησαν επιχειρήσεις και δεκάδες μαγαζιά. Ο υπουργός Εσωτερικών Gérald Darmanin της Γαλλία ανέφερε πως σε ορισμένες περιπτώσεις πολίτες που συμμετείχαν στις ταραχές χρησιμοποίησαν «πραγματικά πυρομαχικά» κατά της αστυνομίας. Δεν υπήρξαν περισσότερες διευκρινήσεις για την κατηγορία των «πυρομαχικών» που χρησιμοποιήθηκαν.

ΠΗΓΗzougla.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...