Ενώ η Δύση επιβάλλει κυρώσεις η Ρωσία κάνει «πάρτι» κερδών από το πετρέλαιο

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Μαξίμ Ρεσέτνικοφ δήλωσε σήμερα ότι το τρέχον οικονομικό έτος η ύφεση στην Ρωσία θα είναι σημαντικά λιγότερο βαθιά σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις.

«Μπορούμε να πούμε ότι ο πληθωρισμός (στην Ρωσία) θα πρέπει σαφώς να είναι πιο χαμηλός από τις εκτιμήσεις…Είναι πολύ πιθανό ότι θα εξετάσουμε τα στοιχεία του Μαΐου και το βάθος της πτώσης ενδέχεται να είναι λίγο πιο χαμηλό από αυτό που νομίζαμε», δήλωσε ο Ρεσέτνικοφ.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα μείωσε το βασικό επιτόκιο στο επίπεδο που ήταν προ κρίσης, στο 9,5% και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω μείωση καθώς ο πληθωρισμός κατέγραψε επιβράδυνση.

Την ίδια ώρα, τα ρωσικά μηνιαία έσοδα από το πετρέλαιο εκτινάχθηκαν στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάιο, όπως ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας. Τα έσοδα είναι μεγαλύτερα από τα περυσινά, που ήταν κατά μέσο όρο 15 δισ. δολάρια το μήνα.

Παρά το ευρωπαϊκό εμπάργκο, η Ρωσία κατάφερε να υποκαταστήσει τις χαμένες ποσότητες από άλλες αγορές, όπως η Κίνα που αύξησε τις αγορές και η Ινδία, η οποία πλέον εισάγει 800.000 – 900.000 βαρέλια την ημέρα από 100.000 βαρέλια πριν την ουκρανική κρίση.

Αν και η τιμή του πετρελαίου έχει αυξηθεί κατά 50% μέσα στο 2022, μετά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, με τις προβλέψεις για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη να είναι δυσοίωνες, η Ρωσία από ό,τι φαίνεται έχει κερδίσει πολλά…

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...