«Εμφύλιος» στην ΕΚΤ

Μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων ζητά από την ΕΚΤ, ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης σε αντίθεση με τους ομολόγους του σε Ολλανδία και Γερμανία.
«Η ΕΚΤ θα πρέπει να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια της με μικρότερα βήματα και να αποφύγει τις δεσμεύσεις για μελλοντικές κινήσεις, καθώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη μειώνεται» δήλωσε ο Ιταλός Fabio Panetta.
Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης νωρίτερα αυτό τον μήνα και προανήγγειλε ακόμα μια αύξηση ίδιου μεγέθους για τις 16 Μαρτίου, καθώς συνεχίζει τον αγώνα της κατά του υψηλού πληθωρισμού στην ευρωζώνη. Ωστόσο, ο Panetta ζήτησε προσοχή, λέγοντας ότι το σερί αυξήσεων επιτοκίων της ΕΚΤ (αυξήθηκαν κατά 300 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο) δεν έχει γίνει ακόμη πλήρως αισθητό από την οικονομία.
«Με τα επιτόκια να κινούνται πλέον σε περιοριστικό έδαφος, σημασία έχει η έκταση και η διάρκεια της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε ο Panetta μιλώντας σε εκδήλωση στο Λονδίνο. «Με την εξομάλυνση των αυξήσεων των επιτοκίων -δηλαδή, κινούμενοι με μικρά βήματα- μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα υπολογίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια και τα δύο στοιχεία υπό το πρίσμα των νέων πληροφοριών και σε συνάρτηση της αντίδρασής μας».

Ο… εμφύλιος

Τα σχόλια του Panetta τον έφεραν σε αντίθεση με ορισμένους ομολόγους του, όπως ο Klaas Knot της Ολλανδίας και ο Joachim Nagel της Bundesbank στη Γερμανία, οι οποίοι ζητούν περισσότερες, μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Όπως μεταδίδει το Reuters, οι αγορές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια σε τουλάχιστον 3,5% (από 2,5% που ήταν τώρα) έως το καλοκαίρι.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη μπορεί να υποχωρήσει κάτω από το 3% μέχρι το τέλος του 2023, εάν διατηρηθεί η πτώση των ενεργειακών τιμών. Αυτό θα ήταν επίσης χαμηλότερο από την πρόβλεψη της ΕΚΤ για πληθωρισμό 3,6% για το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Παράλληλα, ο Panetta εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο δομικός πληθωρισμός «τελικά θα ακολουθήσει» στην πτώση τον γενικό πληθωρισμό και υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι τιμές θα βγουν εκτός ελέγχου παρά τις αυξήσεις στους μισθούς.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...