«Εκπρόσωπος τύπου του Κατάρ» η Καϊλή – «Ήταν σα να μιλούσε ο πρέσβης του Εμιράτου»

Εκπρόσωπο τύπου του Κατάρ αποκαλούσαν την Εύα Καϊλή μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο αρκετοί ευρωβουλευτές, θέλοντας έτσι να δείξουν πως η Ελληνίδα ευρωβουλευτής υποστήριζε καταφανώς τις θέσεις του Εμιράτου.

«Η Εύα Καϊλή ήταν η εκπρόσωπος της Ρομπέρτα Μετσόλα (σ.σ. η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) για την Μέση Ανατολή. Είχε μεγάλο ενδιαφέρον για το Κατάρ. Ορισμένοι συνάδελφοι είχαν δώσει στην κυρία Καϊλή το παρατσούκλι “εκπρόσωπος τύπου του λόμπι του Κατάρ”» αναφέρει αρχικά η βρετανική εφημερίδα.

«Ένας Ευρωβουλευτής θυμάται ότι κατά τη διάρκεια ενός καφέ με την Εύα Καϊλή στον οποίο η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του ζήτησε τη βοήθειά του “προκείμενου να βελτιωθεί το κείμενο, ενός κειμένου συμπερασμάτων για το Κατάρ και το Μουντιάλ» συμπληρώνεται στο άρθρο.

Όταν, δε, στη συνέχεια οι Ευρωβουλευτές καταδίκασαν τους θανάτους χιλιάδων μεταναστών εργατών κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών για το Μουντιάλ καλώντας το Κατάρ να διεξάγει έρευνες «η Εύα Καϊλή ήταν δυσαρεστημένη» αναφέρει ο Guardian. «Σκέφτηκα ότι, οκ, δεν ξέρω γιατί ενδιαφέρεται να στηρίξει τόσο πολύ το Κατάρ» λέει ο συγκεκριμένος Ευρωβουλευτής στη βρετανική εφημερίδα.

Στο άρθρο γίνεται, επίσης, ειδική αναφορά στην διαβόητη πια ομιλία της Εύας Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην οποία χαρακτήρισε το Κατάρ ως «πρωτοπόρο χώρα για τα εργασιακά δικαιώματα», αγνοώντας αμέτρητες αναφορές για τους 6.500 θανάτους εργατών.

Όπως λέει η Γερμανίδα Ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Χάνα Νόιμαν η οποία ήταν πρόεδρος της επιτροπής του ΕΚ για τις σχέσεις με τις χώρες της Αραβικής χερσονήσου «η Εύα Καϊλή είχε θέσεις που συχνά ήταν ταυτόσημε με αυτές που θα είχε ο πρέσβης του Κατάρ».

Η ίδια, μιλώντας στον Guardian, ανακάλεσε μια επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία το 2020 στην οποία η Εύα Καϊλή είχε εγείρει ένα ζήτημα για μια πριγκίπισσα από το Κατάρ σε κάθε συνάντηση ακόμα και όταν οι Ευρωβουλευτές συζητούσαν για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη.

«Πήρε το λόγο, δεν έκανε καμία ερώτηση για την Υεμένη αλλά αντίθετα επανέφερε το θέμα της Καταριανής πριγκίπισσας. Και σκέφτηκα ότι είτε ήταν λίγο αφελής είτε δεν είχε κατανοήσει το θέμα της συνάντησης» σχολιάζει η Νόιμαν.

Ένας δεύτερος ευρωβουλευτής, ο Έρικ Μαρκόρντ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ομάδας που συνέταξε κείμενο για τη θέση του ευρωκοινοβουλίου όσον αφορά τη συμφωνία για βίζα με το Κατάρ, είπε στο NPR ότι «ήταν εξαιρετικά προφανές ότι η Καϊλή ήταν υπέρ του να χορηγηθεί στο Κατάρ ταχύτατα και χωρίς πολλούς όρους το waiver για τη βίζα».

Ο Guardian στο άρθρο του αναφέρεται στην Εύα Καϊλή ως μια πρώην παρουσιάστρια ειδήσεων η οποία ήταν μια λαμπερή παρουσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που τράβαγε την προσοχή για τα κομψά φορέματά της και τις τσάντες της αλλά και το ενδιαφέρον της για την υψηλή τεχνολογία και τα κρυπτονομίσματα.

«Η Εύα Καϊλή και ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι ήταν το “χρυσό ζευγάρι”. Αυτός ήταν ένας ερασιτέχνης ναυτικός που είχε ένα Instagram γεμάτο με φωτογραφίες από ταξίδια σε κρυστάλλινα νερά, ηλιοβασιλέματα σε παραλίες και selfies σε πλαγιές βουνών.

Η Καϊλή είχε social media με φωτογραφίες της ίδιας να μιλάει σε συνέδρια για κρυπτονομίσματα στο Ευρωκοινοβούλιο ή από επισκέψεις στο Ομαν στις οποίες πόζαρε με μια χαλαρή μαντίλα στο κεφάλι γράφοντας “χτίζοντας γέφυρες με τους πιο φιλικούς γείτονες» καταλήγει ο Guardian.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...