Διπρόσωπος σουλτάνος που δεν είναι φίλος της Δύσης

Ένα από τα πιο επικριτικά άρθρα του βρετανικού Τύπου για τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέταξε την Κυριακή ο αρθρογράφος διεθνών θεμάτων του Observer Σάιμον Τίσνταλ, χαρακτηρίζοντας τον Τούρκο Πρόεδρο «διπρόσωπο σουλτάνο που δεν είναι φίλος της Δύσης».

Όπως προσθέτει, για αυτό είναι ώρα και η Δύση να σκληρύνει τη στάση της, ενώ επισημαίνοντας την «όλο και πιο εχθρική» στάση του κ. Ερντογάν έναντι του ΝΑΤΟ και των δημοκρατικών αρχών, σχολιάζει πως «δεν μπορεί να μένει άλλο ατιμώρητη».

Κατά τον κ. Τίσνταλ, αξιοποιώντας την πάγια θέση πως η Τουρκία είναι «ζωτικός στρατηγικός σύμμαχος», ο Πρόεδρος Ερντογάν «προδίδει» τα δυτικά συμφέροντα. Θέτει ως εκ τούτου το ερώτημα αν ο Τούρκος ηγέτης πρέπει να αντιμετωπίζεται ως απειλή ή ακόμα και να εξοστρακιστεί ως εχθρός.

Σημειώνει επίσης ότι με τις «επιθετικές, αυταρχικές, σχισματικές» πολιτικές του ο κ. Ερντογάν έχει φέρει σχεδόν στο τέλος την αξιοπιστία και τη χρησιμότητα της Τουρκίας.

Ο αρθρογράφος απαριθμεί ως παραδείγματα αυτής της αντιδυτικής και αυταρχικής πολιτικής Ερντογάν το μπλοκάρισμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την περιφρόνηση των κυρώσεων στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία, την επίδειξη προτίμησης στη Μόσχα έναντι δυτικών συμμάχων είτε στο εμπόριο είτε σε ό,τι αφορά οπλικά συστήματα, τη σχεδιαζόμενη εισβολή στη βόρεια Συρία κατά των Κούρδων, την περιστασιακή επιθετικότητα κατά της Ελλάδας, αλλά επίσης τον «πόλεμο» κατά της δημοκρατίας στην Τουρκία, με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διώξεις πολιτικών αντιπάλων και με την οικονομία σε χάλι.

Στη συζήτηση για το τι πρέπει να κάνει η Δύση, ο αρθρογράφος του Observer αναφέρεται σε πιθανότητα προσωπικών κυρώσεων κατά του ίδιου του Ερντογάν, αλλά και σε επίσημο πάγωμα των διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ ή ακόμα και σε αναστολή της ιδιότητας μέλους του ΝΑΤΟ για την Τουρκία.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...