Διπλωματική κλιμάκωση από την Άγκυρα στα ελληνοτουρκικά – Η απάντηση των ΗΠΑ

Κλιμάκωσε χθες η Τουρκία καλώντας τον Έλληνα πρέσβη της Άγκυρας στο υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος ζητώντας να σταματήσουν οι υποτιθέμενες «παραβιάσεις στα νησιά» και να αποκατασταθεί το «μη στρατιωτικό καθεστώς» και προχωρώντας παράλληλα σε διάβημα προς την χώρα μας και τις Ηνωμένες Πολιτείες για «παράνομη ανάπτυξη αρμάτων μάχης σε νησιά του Αιγαίου».

Απαντώντας η Αθήνα μέσω διπλωματικών πηγών τόνισε πως ο Χριστόδουλος Λάζαρης τόνισε πως οι ελληνικές θέσεις έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς στις δύο επιστολές προς στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, πως η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης και πως δεν είναι αυτή που απειλεί με casus belli αλλά η Τουρκία, που συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους και συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου.

Οι ΗΠΑ διαμήνυσαν πως η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται καλώντας για ακόμα μία φορά «όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι «σε μια εποχή που η Ρωσία εισέβαλε ξανά σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, οι δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».

Προηγήθηκαν νέες προκλητικές δηλώσεις από τον Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της χώρας μας, που την απείλησε ότι θα χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα εναντίον της Ελλάδας» και συνέχισε τις προσβολές, με αναφορές του τύπου ότι η Τουρκία του είναι ανώτερη, ενώ δεν παρέλειψε να κατηγορήσει εμμέσως τις ΗΠΑ πως θέλουν να ανακόψουν το σχέδιο ανάδειξης της Τουρκίας σε ισχυρή δύναμη.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...