Διπλή κόλαση μια ανάσα από την Ελλάδα!

Για άλλη μια φορά τις τελευταίες δεκαετίες, οι πύλες της κολάσεως ετοιμάζονται να ανοίξουν μία ανάσα από την πατρίδα μας. Αυτή τη φορά όμως η ανάφλεξη, εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των ΗΠΑ, θα είναι πολύ χειρότερη, γενικευμένη και με απρόβλεπτες συνέπειες.

Πριν από λίγες ώρες το αμερικανικό προξενείο στο Ερμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν, εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί πως η Τουρκία ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει στρατιωτική εισβολή στην βόρεια Συρία και το βόρειο Ιράκ. Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει παρέμβει σε αυτά τα σχέδια τα οποία θα οδηγήσουν σε αιματοχυσία, σφαγές αμάχων και νέες προσφυγικές ροές.

Φωτιά όμως παίρνει και το μέτωπο Ιράν – Ιράκ, έπειτα από την δολοφονία υψηλόβαθμου αξιωματούχου των υπηρεσιών ασφαλείας, με το θεοκρατικό καθεστώς να κάνει λόγο για κουρδική επίθεση κατά του Ιράν!

Ανώτερος Ιρανός στρατιωτικός αξιωματούχος που επισκέφθηκε τη Βαγδάτη αυτή την εβδομάδα απείλησε το Ιράκ με χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στο βόρειο τμήμα της χώρας, εάν ο ιρακινός στρατός δεν οχυρώσει τα κοινά σύνορα των χωρών κατά των κουρδικών αντιπολιτευόμενων ομάδων, όπως αποκάλυψαν πολλοί Ιρακινοί και Κούρδοι αξιωματούχοι.

Μια τέτοια επίθεση, εάν πραγματοποιηθεί, θα ήταν άνευ προηγουμένου στο Ιράκ και θα έδινε «διέξοδο» στο ισλαμικό καθεστώς από τις εγχώριες αναταραχές του Ιράν, τις οποίες η Τεχεράνη έχει παρουσιάσει ως ξένη συνωμοσία χωρίς όμως να προσφέρει στοιχεία.

Η προειδοποίηση δόθηκε αυτή την εβδομάδα σε Ιρακινούς και Κούρδους αξιωματούχους στη Βαγδάτη από τον διοικητή της ιρανικής δύναμης Quds Esmail Ghaani, ο οποίος έφτασε στην ιρακινή πρωτεύουσα τη Δευτέρα σε μια απροειδοποίητη διήμερη επίσκεψη. Η συγκεκριμένη δύναμη είναι μια μονάδα «ελίτ» εντός της Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Το Ιράν ισχυρίζεται ότι οι κουρδικές αντιπολιτευόμενες ομάδες εξόριστες εδώ και καιρό στο βόρειο Ιράκ υποκινούν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν και διακινούν λαθραία όπλα στη χώρα. Οι ιρανικές αρχές δεν έχουν παράσχει αποδεικτικά στοιχεία για αυτούς τους ισχυρισμούς τους οποίους οι κουρδικές ομάδες έχουν αρνηθεί.

Δεν είναι σαφές πόσο σοβαρή είναι η ιρανική προειδοποίηση, αλλά φέρνει τη Βαγδάτη σε δύσκολη θέση. Είναι η πρώτη φορά που Ιρανοί αξιωματούχοι απειλούν δημόσια με χερσαία επιχείρηση μετά από μήνες διασυνοριακών εντάσεων και ζητούν από το Ιράκ να αφοπλίσει τις ομάδες της αντιπολίτευσης που δραστηριοποιούνται στα εδάφη του.

Τώρα στον δεύτερο μήνα τους, οι διαδηλώσεις που απαιτούσαν την ανατροπή των κληρικών ηγεμόνων του Ιράν ξέσπασαν μετά το θάνατο μιας 22χρονης Κουρδοϊρανής, Mahsa Amini, υπό κράτηση στην Τεχεράνη. Χιλιάδες έχουν συλληφθεί και εκατοντάδες σκοτώθηκαν καθώς οι ιρανικές αρχές χρησιμοποιούν πραγματικά πυρά για να διατηρήσουν τον έλεγχο των δρόμων, αλλά οι διαδηλώσεις δεν δείχνουν σημάδια υποχώρησης. Οι κουρδικές περιοχές της πατρίδας της Amini ήταν συχνά στο επίκεντρο των αναταραχών.

Το Ιράν κατηγόρησε την ξένη ανάμειξη για την υποκίνηση των διαδηλώσεων και έχει στρέψει το δάχτυλο στις κουρδικές αντιπολιτευόμενες ομάδες στο βόρειο Ιράκ, κατηγορώντας τις για άμεση ανάμειξη και ότι έχουν δεσμούς με το Ισραήλ. Η Τεχεράνη έχει εξαπολύσει επανειλημμένα πυραυλικές επιθέσεις με στόχο τις βάσεις αυτών των ομάδων στο εσωτερικό του Ιράκ, σκοτώνοντας τουλάχιστον δώδεκα και τραυματίζοντας πολλούς άλλους.

Τα αιτήματα του Ghaani ήταν διπλά: Αφοπλισμός των βάσεων των ιρανικών κουρδικών ομάδων αντιπολίτευσης στο βόρειο Ιράκ και οχύρωση των συνόρων με τα ιρακινά στρατεύματα για να αποφευχθεί η διείσδυση.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως εάν υπάρξει μία ταυτόχρονη επιχείρηση Τουρκίας – Ιράν στο βόρειο Ιράκ, με παράλληλη εισβολή της Τουρκίας στην Συρία, η κατάσταση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη και η σύρραξη γενικευμένη.

ΠΗΓΗolympia.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...