Γιγαντιαία συμφωνία Ιράν – Ρωσίας προκαλεί παγκόσμιες αναταράξεις

Ο Shahriar Heydari, μέλος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής του Ισλαμικού Συμβουλίου του Ιράν, επιβεβαίωσε σε συνομιλία με τον δημοσιογράφο του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Tasnim τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν εδώ και καιρό στις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών: Τα μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi 35 που παρήγγειλε το Ιράν από τη Ρωσία θα φτάσουν στη χώρα στις αρχές του επόμενου Ιρανικού έτους, δηλαδή σε δύο μόλις μήνες!

Η είδηση προκαλεί αναταραχή στο δυτικό συνασπισμό, καθώς η φημολογία υπήρχε, οι πληροφορίες υπήρχαν, κανείς όμως δεν περίμενε ότι η παράδοση των ρωσικών μαχητικών θα γίνει σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Ο εκπρόσωπος του καθεστώτος του Ιράν ξεκαθάρισε δικαιολογώντας την μυστικότητα και την ταχύτητα που λήφθηκε η συγκεκριμένη απόφαση ότι «Δεν περιμένουμε την ακύρωση ή τη μη ανάκληση των κυρώσεων για να ενισχύσουμε την αμυντική μας ικανότητα».

Ο Heydari είπε επίσης: Έχουμε δώσει παραγγελίες στη Ρωσία και για άλλα σημαντικά προϊόντα της στρατιωτικής βιομηχανίας όπως «αμυντικά συστήματα», πυραύλους και ελικόπτερα, και τα περισσότερα από αυτά τα όπλα θα παραδοθούν στη χώρα πολύ σύντομα.

Σύμφωνα με το Tasnim, τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν εικασίες για την αγορά μαχητικών Sukhoi 35 από τη Ρωσία και σε ορισμένες χρονικές στιγμές αυτές οι εικασίες ενισχύθηκαν.

Η υπόθεση αυτή πάντως είχε μείνει στο επίπεδο της φημολογίας μέχρι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, όταν ο Amir Vahedi, διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, σε συνομιλία που επιβεβαίωσε την είδηση ​​για την αγορά μαχητικών από τη Ρωσία για την Πολεμική Αεροπορία, τόνισε ότι η αγορά του Sukhoi-35 μαχητικά είναι στην ημερήσια διάταξη και η αγορά μαχητικών Sukhoi-30 είναι στο σχέδιο.

Μέχρι στιγμής έχουν δημοσιευθεί πολλές ανεπίσημες ειδήσεις σχετικά με την αγορά μαχητικών από τη Ρωσία, τον τύπο, τον αριθμό και τον χρόνο παράδοσης τους στο Ιράν αλλά στην παρέμβαση του, το μέλος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας του Majlis λέει ότι αυτά τα μαχητικά θα παραδοθούν στο Ιράν άμεσα.

Το Sukhoi 35 είναι ένα από τα πιο ισχυρά μαχητικά της γενιάς 4++ στον κόσμο, το οποίο είναι εξοπλισμένο με προηγμένο ραντάρ φάσης N-035 και μπορεί να εντοπίσει 30 στόχους και να εμπλακεί με 8 στόχους ταυτόχρονα.

Η μέγιστη ταχύτητα αυτού του μαχητικού είναι 1500 km/h σε χαμηλό ύψος και 2500 km/h σε μεγάλο υψόμετρο και η λειτουργική ζωή των ισχυρών κινητήρων του είναι 4000 ώρες σε κάθε περίοδο υπηρεσίας πριν από την ανάγκη ελέγχου και επισκευής.

Ο τύπος του μαχητικού που θα παραλάβει το Ιράν φέρεται να είναι οπλισμένο με πυραύλους αέρος-αέρος, αέρος-εδάφους, κατά πλοίου και αντιραντάρ ταυτόχρονα, ενώ επιπλέον, έχει τη δυνατότητα να εκτοξεύει κάθε είδους βόμβας, με καθοδήγηση λέιζερ, δορυφόρου και ραντάρ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...