Γιατί ΝΑΤΟ και Ουάσιγκτον δεν καταδικάζουν την τουρκική επιθετικότητα;

Του Βασίλη Σκουρή

Οι πρόσφατες τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου ήταν οι περισσότερες από το 1974!

Ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ για να διαμαρτυρηθεί, μάθαμε τι του είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το Μαξίμου, ωστόσο, φρόντισε να μη δημοσιοποιήσει τι απάντησε ο Γιανς Στόλτενμπεργκ. Έτσι μάθαμε πως «για πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ να διαμαρτυρηθεί, αλλά δεν μάθαμε ποτέ τι απάντησε το ΝΑΤΟ! Αν ήταν κάτι καταδικαστικό για την Τουρκία φανταζόμαστε ότι θα το μαθαίναμε! Το δε ΝΑΤΟ δεν είχε καμία δημόσια απάντηση στο θέμα!

Και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όμως, που είχε; Καμία καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας! Στην απάντηση που έδωσε στην ερώτηση που έδωσε, θύμιζε …Πόντιο Πιλάτο, που «ένιπτε τας χείρας του», ενώ ο Ιησούς οδηγούνταν στη σταύρωση! Και κανένα σχόλιο από την κυβέρνηση- μόνο ο τομεάρχης Εξωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος αντέδρασε!

Διαβάστε την απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ολόκληρη: «Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να σέβονται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο άλλων χωρών και να χρησιμοποιούν κρατικά αεροσκάφη λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ασφάλεια της αεροπλοΐας των πολιτικών αεροσκαφών. Όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του χωρικού εναέριου χώρου μιας χώρας, καλούμε σε συντονισμό και σε συζήτηση, και όχι σε ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα».

Μέσα σε αυτό το κλίμα γεννάει νέες απορίες για το πόσο πρόχειρα ήταν προετοιμασμένη η τελευταία συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Βόσπορο, αλλά και ερωτήματα για το συμφωνήθηκε σε αυτή και ποιος ήταν ο ρόλος της Ουάσιγκτον για την πραγματοποίησή της.

Και παρότι η λύση στις ελληνοτουρκικές διαφορές μπορεί να φέρει η αμερικανονατοϊκή διαμεσολάβηση, αναμένει να δει πώς θα θέσει το θέμα της Τουρκίας κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον ο Κυριάκος Μητσοτάκης…

ΠΗΓΗieidiseis.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...